Furia

Fury
2014
7,4 176 tys. ocen
7,4 10 1 175627
6,7 43   krytyków
Furia
powrót do forum filmu Furia

ocenił(a) film na 5

Pod koniec filmu, gdy Pitt jest na skraju wykończenia, esesman wrzuca 2 granaty, które wybuchają dając szansę na ucieczkę Lermanowi (btw, zapłon trwa chyba godzinę xD). Następnego dnia dzieciak wraca do czołgu, a tam Pitt w tej samej pozycji - nietknięty. Nie byłem w wojsku, nie trzymałem nigdy granatu, a tym bardziej nie widziałem, żeby ktoś od niego ginął ale biorąc to na logikę szczątki Pitta powinny być przylepione do wewnętrznych ścian maszyny... Poza tym, co z tymi lasero-podobnymi pociskami? Dlaczego w filmie, który z założenia ma opiera się na II Wojnie Światowej, pięciu amerykanów rozwala 200 niemców? Jak pokazywano marsz esesmanów to widziałem przynajmniej 8 panzerfaustów ale też zakładając, że każdy Niemiec miał przy sobie jeden granat to niech 1/4 z nich rzuci to w stronę czołgu, a film skończyłby się dużo wcześniej. Przyzwyczaiłem się do innego odbioru filmów wojennych, bo tu zajeżdżało po prostu kinem akcji ale tragicznie też nie było... bo przecież samo przesłanie jest niebanalne i fakt, że zrezygnowano z przedstawiania przemocy jako coś złego trochę jak w Inglorious Bastards. LaBeouf kojarzony do teraz przede wszystkim z Transformersami zadziwił mnie grą i dzięki temu filmowi postaram się zwrócić uwagę na inne produkcje z jego udziałem. Podsumowując, dla mnie film jest średni ale polecam obejrzeć i zwrócić uwagę na jego istotę.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa