Czy ktos moglby opowiedziec mi ten film? Mieszkam w Norwegii, takze zainteresowanie mi minie, albo calkiem o nim zapomne zanim sie na niego natkne. A tak poza tym to nie lubie niespodzianek i zawsze chce wiedziec jak cos sie skonczy zanim obejrze. Z gory dziekuje jakies dobrej duszy, ktora pomoze mi w zaspokojeniu ciekawosci.
W telegraficznym skrócie to są 2 gangi kiboli. Jeden się nazywa Furioza, na czele stoi Zieliński (brat Banasiuka). Jego prawą ręką jest Damięcki. Banasiuk po nieudanej bójce odłącza się od kiboli i zostaje chirurgiem. Teraz Książkiewicz awansuje w Policji i ma rozpracować gang narkotykowy, zamieszani są kibole, pomaga Jej szef Simlat.
Biorą do współpracy Banasiuka żeby w zamian za uratowanie brata sprzedał ludzi z gangu kiboli, pomógł ich zamknąć za narkotyki. Okazuje się, że Zieliński nie handluje i jest przeciwny, interesują go 'tylko' grupowe napierdalanki i mecze, ma rodzinę, gitara gra. Jednak Damięcki chce handlować dragami, bo widzi w tym mega biznes - tutaj dochodzi do starcia w gangu Furiozy.
Oficjalnie Furioza decyduje się nie handlować. Damięci brata się więc z gangiem kurła Mróweczek (Bobrowiecki). Potem twist plot, wszyscy myślą, że Zielińskiego zabija Bobrowiecki, ale robi to tak serio Damięcki, aby przejąć gang i sieć dostaw wykorzystując Furiozę.
W międzyczasie sexik Książkiewicz z Banasiukiem, suche żarty 'brałabym jak 500+' itp.
Do brzegu: Banasiuk pokonuję na pięści Damięckiego, ma związek z Książkiewicz, ale w końcowej scenie zabija Go jakiś szczyl, którego wcześniej pobił żeby wkupić się na nowo w łasku gangu :D The END
Ogólnie film momentami suchy, momentami aż śmieszny z tego patosu, ale ogólnie to MEGA jak na polskie kino. Warto zobaczyć, że polacy to nie tylko paździerzowe komedie ;-)
Dzieki serdeczne! Brzmi moze nie jak arcydzielo, ale dosc ciekawie. Chyba szkoda troche tego Banasiuka na koncu.
Szkoda ze polskie filmy za granica mozna zobaczyc tylko w wersji pirackiej. Jak wejda na appla to tylko z dostepnoscia w Polsce, tak samo Netflix i kazda inna platforma z filmami
A tego Dawida to zabijają tak na amen, czy tak że się jeszcze pojawi? Czytałem że zakończenie jest otwarte ale jak Dawida, Goldena i Kaszuba zabili to im tylko ta Dzika została
Czyli że szykują drugą część?? Ja zrozumiałam, że Goldena zabili w tym klubie pałami, Kaszuba to na 100%, bo był pogrzeb (chyba że zrobią jak w Ślepnąc od świateł :D ), a i Dawidek chyba dość mocno oberwał na plaży... Ale fakt - dosłownej śmierci Goldena i Dawidka nie ma, zawsze mogli ich magicznie odratować. W sumie Damięckiego chętnie bym jeszcze oglądała w takiej wersji :P
Na stronie Furiozy na Facebooku w komentarzach twórcy odpowiadali komentującym, że „nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego zdania”, i „wszystko jeszcze się może zdarzyć” szczególnie gdy krytykowano końcówkę. Także kto wie…