Gad

Reptile
2023
6,7 33 tys. ocen
6,7 10 1 33366
6,8 25 krytyków
Gad
powrót do forum filmu Gad

Film bardzo mi się podobał ale parę detali mnie zastanawia:
1. O co chodzi ze skórą węża, którą znajduje Summer?
2. Dlaczego Nicols ma zranioną rękę?
3. Który z policjantów zabił Summer?
4. Dlaczego na końcu Nicols ściąga coś z ręki?

ocenił(a) film na 8
rydwan81

Ad.4 Na początku filmu pojawia się skóra węża, a na końcu pojawia się odlew z silikonu. To łączy się znaczeniowo. Jeszcze jest motyw rękawiczki ,którą zostawia nieuważnie technik, oraz w jednej scenie Tom, nadmuchuje rękawiczkę żeby ją włożyć. Takie smaczki do interpretacji :)

ocenił(a) film na 8
milka_julia

Może jest to odlew z silikonu, lub jakiś rodzaj opatrunku na ranę? Z wosku? W finałowej strzelaninie zostaje Tom zostaje postrzelony w dłoń, dokładnie w tą starą ranę.

milka_julia

to jest zabieg parafinowy na dłoń - zabieg w rehabilitacji - pomaga rozgrzać tkanki, często stosowana jako zabieg wstępny przed ćwiczeniami, masażem, mobilizacją blizn.

ocenił(a) film na 8
mopsinka

Oo! Super ciekawostka :)

rydwan81

Summer zabił Justin

ocenił(a) film na 10
Sandra_Zetterlund

To był Twój pierwszy kryminał w życiu, że myślisz tak prostolinijnie i nietrafnie? Oglądałaś w ogóle ten film?

ocenił(a) film na 8
rydwan81

wydaje mi sie ze zarowno ten waz jak i parafina na koncu ma znaczenie symboliczne.zrzucenie skory tak jak gad ktore pokazuje jakim sie naprawde jest w srodku. Timberlake okazuje sie byc zly a Toro nie skorumpowany.

ocenił(a) film na 7
rydwan81

3. Który z policjantów zabił Summer?
Wally od rolexa

ABEL

Też tak obstawiam. Wally to taki rasowy mięśniak, więc pewnie był od mokrej roboty. Tylko porządny schab miałby tyle siły, żeby wbić nóż z taką mocą, że później trzeba kość rozcinać, by go wyjąć.

rydwan81

1. Wąż ma wiele znaczeń, a najważniejsze to przemiana, chaos, uzdrowienie, ale też zdrada. Wąż przestrzega przed zazdrością, dwulicowością, pożądaniem seksualnym i zdradą samego siebie.
Jest też przestrogą, by nie oceniać ludzi po pozorach. Skóra węża i przedmioty z niej wykonane są też symbolem wzmocnienia społecznej pozycji.

W przypadku Summer to rzeczywiście była zdrada, ale również przemiana. Symbolika by pozwolić odejść temu, co stare, co już do Ciebie nie pasuje, czas, by się od tego uwolnić. Mówiła, że źle się z tym wszystkim czuje, jakby była uwięziona (niczym wąż w starej, za małej już skórze). Wąż jest też symbolem zmiany, odnowy. Ukazuje się nam w momencie, kiedy w końcu jesteśmy gotowi na transformację, by tak jak on zrzucić starą skórę i zastąpić ją nową. Przychodzi, kiedy jesteśmy gotowi na zmierzenie się z tajemnicami i kwestiami, których do tej pory unikaliśmy. Summer chciała to zakończyć i zapłaciła za to najwyższą cenę.

2. Pewnie się dziabnął przy krojeniu awokado (zdarza się bardzo często i jest nawet na to specjalna nazwa „avocado hand”). Reżyser użył zranienia celowo, aby widzów wprowadzić w błąd, rzucić fałszywy trop, że być może to Del Toro zabił Summer ostrzem (i przy okazji się zranił).

3. Żaden. Timberlejk zabił Summer.

4. Del Toro robi sobie na końcu zabieg parafinowania dłoni. Jak mogliśmy zobaczyć wcześniej gość miał uszkodzoną rękę.
Sama parafina nie posiada wielu składników odżywczych, ale jest wykorzystywana w kosmetyce jako substancja tworząca na skórze warstwę okluzyjną. Pozostawia film, który nie pozwala wyparować wodzie z naskórka, a z drugiej strony, odbija zimno i inne szkodliwe czynniki zewnętrzne niczym pancerz.
Ze strony praktycznej - chronił skórę, aby rana się nie babrała. Ze strony symbolicznej pokazuje zrzucenie pancerza, przemianę i uzdrowienie.

ocenił(a) film na 6
efedrine

Mnie zastanawia, dlaczego Nichols bierze broń Łysego i wyciera zakrwawioną lewą dłonią jego lufę? Dzwoni na pogotowie, ale nic nie mówi.

ocenił(a) film na 6
efedrine

Jeszcze jedno: zabić mógł Timberlake, ale po co ciągnął ze sobą jakiegoś obcego (przyjechał z nim samochodem i wtedy po drodze zabił?); mógł też Wally (bo silny) jak i Dan, który mógł też zabić Eli'ego (Timberlake mówi do Eli, że "się znają")

ocenił(a) film na 8
Fariano

Też tak to odebrałem. Gdyby Timbarlake ją zabił nie wiózłby świadka, który mógł usłyszeć krzyk lub wejść w nieodpowiednim momencie. Z pewnością ona już nie żyła. Obstawiałbym Wally'ego.

ocenił(a) film na 8
efedrine

Dzieki! Rozwiałaś moje wątpliwości bardzo trafnie i wyczrpująco. No, może tylko co do pkt 3 mam wątpliwości :)

rydwan81

Moim zdaniem zabił ten policjant, który ich zatrzymał na drodze po imprezie. W dniu morderstwa Summer, sąsiadka zeznała, że widziała mężczyznę, który kulał lub dziwnie chodził. Policjant który ich zatrzymał też się dziwnie poruszał. A samochód mordercy był u wujka w garażu.