Tak , ale nie do końca , W pierwszym odcinku jeździli Plymouthem (model Belvedere), później Chevroletami .W drugim odcinku Chevroletem Biscayne , w trzecim Chevroletem Impala , dopiero potem na stałe Bel Air-em
Dzisiaj obejrzałem ponownie.
Ogólnie ilość amerykańskiej motoryzacji wykorzystaną w filmie trochę mnie zdziwił.
Również mundury oraz broń którą wykorzystano kojarzy mi się z Ameryką.
Może nie chodzi o jakieś drażnienie, ale czy to było iście na łatwiznę?
Jakiś powód tego musiał być.
W tamtych latach innych samochodów w Europie, poza amerykańskimi właściwie nie było. Koncerny europejskie były dopiero w powijakach - a zwłaszcza modele z końca lat '50 i początku '60, to pokłosie planu Marschalla. Oczywiście mercedes, volkswagen, renault istniały, ale pierwsza marka była jeszcze zbyt luksusowa, by stać było na nią większość Europejczyków - nawet tak bogatych, jak Duńczycy, zaś dwie pozostałe były z kolei zbyt "dziadowskie" - a przy tym dość drogie. Amerykańskie samochody (zwolnione z cła) były wtedy skuteczną konkurencją cenową i jakościową dla małego rynku europejskiego.
Co do mundurów - a skąd wiesz, że nie używano oryginalnych mundurów z epoki? Mundury policyjne wszędzie są podobne. A krój czapek? Może wtedy wzorowali się na czapkach amerykańskich - próbowałem znaleźć zdjęcie duńskiego mundury z tamtych lat, ale po pół godzinie zrezygnowałem - internet coraz częściej wyrzuca w wynikach tony śmieci niezwiązanych z zapytaniem, nie wiem, jak oni segregują tagi - wyskoczyło mi nawet zdjęcie pani na foteli fryzjerskim. Ale myślę, że mogli mieć mundury podobne i mogło być nawet inaczej - to jankesi wzorowali swoje mundury na europejskich.
Mnie to bawi, ze w Europie zachodniej nawet najnowoczesniejsze samochody (Mercedes, Volvo) wygladaly jak Trabanty przy Amerykanskim z najnizszej polki. Wystarczy porownac wspomnianego Plymoutha z 1959 z Mercedesem i Volvo z tego roku... Ogolnie w Gangu Olsena przewija sie duzo amerykanskich klasykow ;) a co do mundurow, to zwrocmy uwage ze tamten gliniarz co machal rewolwerem mial mundur jakby amerykanski i Forda z napisem 'Police' wiec moze to byla jakas amerykanska jednostka stacjonujaca w Danii.
Bo amerykańskie auta z lat 50-80 to naprawdę były cudowne auta. Piękne, kawał historii motoryzacji.