PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464457}

Gdyby miłość była prosta

Wenn Liebe doch so einfach wär'
2007
5,9 338  ocen
5,9 10 1 338
Gdyby miłość była prosta
powrót do forum filmu Gdyby miłość była prosta

Słabizna

użytkownik usunięty

Nawet nie oglądam choć telewizor jest włączony i rodzice przeszkadzają w oglądaniu
Fanatyka

Trafiłam na film przypadkiem, chodź nie przepadam za niemieckimi filmami, ten był wyjątkowo sympatyczny. Polecam!

actress_filmweb

Wątek miłosny przypomina "Sabrinę". Oczywiście nie porównuje nawet klasy obu filmów, ale tu też -SPOILER- dziewczynie wydaje się, że jest zakochana w młodszym z braci - lekkoduchu, bawidamku-, a w efekcie zakochuje się w starszym - poważnym, trochę nudnym, zasadniczym. Tam też starszy brat zajmował się firmą, a młodszy miał wszystko w nosie.

Z drugiej strony, twórcy trochę ściągnęli z "Ja cię kocham a ty śpisz". Katrina jak i Lucy nie ma rodziców i cieszy się, że znalazła rodzinę, nawet mowi "zakochałam się w waszej rodzinie". Katrina miała sprzymierzeńca, który znał jej sekret w osobie cioteczki, Lucy pomagał przyjaciel rodziny "domniemanego narzeczonego". No i w "JCKATŚ" też mamy wątek dwóch braci i przniesienie uczuć z jednego na drugiego.

Po trzecie, ta sytuacja ze strajkiem i jak Katrina przekonuje go by porozmawiał ze swoimi pracownikami, przypomina mi z kolei miniserial BBC "Północ Południe" na podstawie powieści Gaskell.

Nie wiem czemu tak się rozpisałam o tym skądinąd słabiutkim filmie (choć w pewnych momentach uroczym). Czasami dobrze obejrzeć sobie taką bajeczkę, nawet niemiecką - przynajmniej twarze były świeże. Ale scenariusz rzeczywiście słabiutki, pełen banałów, klisz, naiwności i papierowych bohaterow.

ocenił(a) film na 5

5/10 można obejrzeć, nie męczy

ocenił(a) film na 4
chotana

Zawyżone 4/10, słaby scenariusz, kilka scen wyjętych z kosmosu, a poza tym pół filmu to totalna nuuuda, potem troszeczkę się rozkręca, ale historia bez jaja.