PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=873851}

Gdzie śpiewają raki

Where the Crawdads Sing
2022
6,9 50 tys. ocen
6,9 10 1 50480
4,6 27 krytyków
Gdzie śpiewają raki
powrót do forum filmu Gdzie śpiewają raki

Średnia krytyków z filmweb - czyli 4.2 to są jakieś jajca - dobrze,że już od dawna się tymi ocenami nie sugeruje,bo ominęło by mnie tyle dobrych filmów.Miła niespodzianka - przed seansem miałem pewne obawy czy to nie będzie jakieś kolejne ckliwe romansidło,ale nic z tych rzeczy.Bardzo udane połączenie melodramatu z kinem sądowym.Jak dla mnie ten obraz nie miał słabych momentów - świetny,wzruszający wątek dzieciństwa,fajne rozwinięcie,fajnie ukazany motyw miłosny i super zakończenie.Do tego możemy dodać tajemnicę,piękne śliczne zdjęcia(szczególnie te bagna robią super wrażenie) oraz bardzo dobrze zagraną główną rolę przez śliczną Daisy Edgar-Jones.Szczerze polecam.

kleju30

średnia ocen tych pożal się Boże krytyków z koziej dupy trąba to śmiech na sali xD, film rewelacyjny.

ocenił(a) film na 8
Stefano_Euseubio

Zgadzam się - na pohybel krytykom - hahahahaha.Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
kleju30

Na krytyków Filmweb lepiej się wypiąć, bo jak zobaczyłem ocenę krytyka Czartoryskiego, który ocenił "Zapach Kobiety" na 1 to brak słów.

ocenił(a) film na 8
Chlor_3

"Zapach kobiety" na 1?????? Czy ten cały Czartoryski był trzezwy jak oglądał ten film??? No teraz to jestem w szoku.

ocenił(a) film na 10
Chlor_3

Zgadzam się,!

ocenił(a) film na 8
kleju30

Filmy bez wątków LGBTQ i innych poprawnie politycznych ideologii maja - 5 do oceny :)

ocenił(a) film na 7
ZSMW

Co do LPG i inkluzywności. Dobrze ze w 'gdzie śpiewają taki" przynajmniej czarni byli jedynymi dobrymi postaciami, tak to szanowny pan krytyk pewnie by dał 1

ocenił(a) film na 8
krolrys

To prawda :)

ocenił(a) film na 7
kleju30

Kina sądowego tu prawie nie ma, a to co jest, jest sztampowe i pozbawione ikry. Wynik rozprawy był dla mnie jasny od początku, każdy inny byłby niezgodny z dowodami zebranymi przez oskarżyciela. Wątek miłosny niezły. Film wywołał we mnie emocje i daję 7, ale trochę naciągam. Główna bohaterka bardzo fajnie zagrała,

ocenił(a) film na 3
kleju30

Ocena krytyków jest słaba, bo ta narracja jest po prostu okropnie kiczowata i pretensjonalna. Biedna dziewczynka, z trudnym życiem, która mówi wierszem i patrzy tęsknie w przestrzeń - to jest po prostu płytkie, jednowymiarowe, nudne. Film jest tak romantyczny i ckliwy, że aż za bardzo. Postaci brakuje głębi, charakteru, język dialogów okropnie sztuczny, aktorzy grają jakby byli z drewna. Dzisiejszy odbiorca potrzebuje czegoś więcej niż tych oczywistych emocji nakładanych łopatą do głowy. Stąd te niskie oceny.

kleju30

Oceny krytyków to nic nie mają wspólnego z tym co my widzowie odbieramy przed ekranem. Przeważnie niska ocena u krytyków to wysoka od społeczeństwa i odwrotnie, ale oni sie tym szczycą, że jak coś się ludziom podoba to im nie może bo by okazało się że wcale nie są krytykami tylko zwykłymi szarymi ludźmi ich opinia zawsze musi być inna, żeby czuli się lepsi czy pokazali swój "wysublimowany gust" którego za bardzo nie mają. Oto cały zawód krytyków, jak wychodzi paździerz to zachwalają a jak wychodzi coś dobrego/wybitnego to negują i narzekają. Nigdy nie kieruj się krytykami, chyba że na opak.

kleju30

W pełni się z Tobą zgadzam. Nie warto kierować się opiniami krytyków. Oni mają jakieś wypaczone opinie o świetnych filmach.