PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470442}
7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33807
5,7 21 krytyków

Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Zainteresowała mnie ostatnio tematyka walki opozycji: (szczególnie "żołnierzy wyklętych", AK) z komunistycznym reżimem szczególnie w latach 1944-1949, bo w tym okresie była kulminacja walk. Podałby mi ktoś filmy warte obejrzenia o tej tematyce? Będę bardzo wdzięczny.

"Historia Roja", "Żołnierze Wyklęci", czy kilka odcinków Sceny Faktu Teatru Telewizji np.: "Śmierć rotmistrza Pileckiego", "Inka 1946", itd.

Wiem, że to serwis o filmach, ale zapytam o literaturę. Czytaliście może książki z tego zakresu? Ja czytałem "Wspomnienia morwy" i mi się bardzo podobało.

Z literatury polecam książkę pt. "Żołnierze Wyklęci" Jerzego Śląskiego (opisana jest postać Mariana Bernaciaka ps. "Orlik"). Oprócz tego, może zainteresuje Cię "Atlas polskiego podziemia niepodległościowego: 1944-1956" wydany przez IPN.
Natomiast z książek traktujących o mordach sądowych i ówczesnych "sądach" (warto wziąć w cudzysłów w odniesieniu do tamtych czasów), polecam niedawno wydaną pracę Tadeusza M. Płużańskiego "Bestie. Mordercy Polaków" (wyd. Biblioteka Wolności, 2011 r.). Sam interesuję się historią Polski (szczególnie XX wieku w latach 1918-1956), dlatego jeżeli Ty, lub ktokolwiek inny, miałby pytanie lub chciałby na ten temat porozmawiać, zapraszam.

_surreal_

Już ją wypożyczyłem i po paru stronach stwierdziłem, że to jest właśnie to czego szukałem!! Dziękuję bardzo, na pewno odezwę się do Ciebie aby podyskutować.

http://www.nnwfilmfestiwal.pl/
http://www.gdynia.pl/kalendarz/imprez/szczegoly/4244_71719.html
Te pozycje wydają się być interesujące, szkoda że nie mogłem być na tym festiwalu , a szczególnie pierwszego dnia :/
"Inka 1946" była godna polecenia. Serdeczne dzięki Jaca37!

Nie wiedziałem, że "Historia Roja" już miała premierę.............................

marpolek

Miała premierę, ale nieoficjalną. Był tylko pokaz zamknięty.

jeśli chodzi o pokaz we Wrocławiu to była to nie zmontowana wersja robocza a nie wersja finalna. O innym pokazie nie słyszałem.

marpolek

Chodzi o pokaz w Warszawie.

Słyszeliście o filmie "Róża"? Może niekoniecznie w sedno tematu trafia, ale dosyć blisko. A "Historia Roja jak na razie niestety nadal nieosiągalna....

Po przeczytaniu książki pt. "Żołnierze Wyklęci" Jerzego Śląskiego zwiększyłem swoją i tak wcześniejszą do Ruskich niechęć... Cała elita Państwa Polskiego wybita do nogi. I przez Ruskich mamy Polskę taką jaką mamy... ;(

niestety to prawda :( a co gorsza władza polityczna jak i sądownicza w Polsce tak naprawdę się nie zmieniła. To cały czas ta sama klika zbrodniarzy, żydów i złodziei, z pokolenia na pokolenie. Zaczynając od Wałęsy, a skończywszy na Tusku poprzez Kwacha w międzyczasie. Gdyby ludzie tylko umieli myśleć i zachowali resztki godności i znali swoją smutną historię to by głosowali mądrze na PiS. Niestety żydowska machina medialna nienawiści zrobiła swoje i ...

Cobra_Choke

Tak tak, niestety. Ja również biję się w piersi. Dałem się nabrać w 2007 r., bo w 2011 już zmądrzałem.
Słusznie mówią, że media to 4 władza w Polsce i nie tylko w Polsce.
Po II WŚ nie było szans, Ruscy dobili targu z USA i Brytyjczykami, na odczepnego i żeby mieć święty spokój odstąpili nas Ruskim. Ot i cała prawda o wyzwolicielach Europy.... Mówiąc dosadnie, Polska zrobiłaby lepszy interes wchodząc w sojusz z Hitlerem, bylibyśmy pokonani, ale przynajmniej MOŻE po zachodniej stronie kurtyny. II Rzeczpospolita nie była święta, ale była o NIEBO lepsza od obecnej. Obecnie ludzie są przesiąknięci socjalizmem, komunizmem, tymi zachowaniami itp. itd.
Mam takie pesymistyczne przeczucie, że ludzie dopiero wtedy wyjdą na ulice, jak nie będą mieli za co kupić jedzenia, bo tak to wszystko wytrzymają...
A teraz taka dygresja z mojej strony...
Aktualnie oglądam filmy irlandzkie o konflikcie brytyjsko-irlandzkim, IRA itp. Zauważam pewne podobieństwo między AK a IRA w jej początku działania, oraz podobieństwa między Polską a Irlandią. Tak jak AK zostało wybite tak i IRA została prawie wybita, tylko że po niej zostali już ludzie dla których głównym celem nie jest niepodległość Irlandii Północnej.

Wielce prawdopodobne, że w tym roku zaczną się już poważniejsze rozróby w tym kraju na naprawdę dużą skalę bo takiej nędzy to nie było nigdy, a frustracja i gniew młodych sięga już zenitu. Brak perspektyw i wieczne poczucie bycia nikim dają się we znaki już wielu ludziom. Co do IRA to ja również widzę podobieństwo.

Cobra_Choke

Niestety w 2011 roku u władzy zostali Ci sami, ponieważ nie widać innej realnej alternatywy. Wielu ludzi odstrasza postać Jarosława Kaczyńskiego - słusznie czy niesłusznie, nie potrafię tego jednoznacznie obiektywnie ocenić. PSL to wieczne lizusy, SLD już dawno powinno przestać istnieć, a o Palikocie to już nie wspomnę... Musiałaby powstać zupełnie nowa partia złożona z samych młodych ludzi, którzy mieli szczęście nie pamiętać poprzedniego systemu - za bardzo się rozmarzyłem.

Odstrasza ich postać Jarosława, ale czemu to sami nie wiedzą. Potrafią tylko bredzić te same przedruki co im Walter z Michnikiem podyktowali, sami od siebie nic nie potrafią dodać. Kaczyński to ostatni człowiek w tym kraju, który może zrobić w nim porządek. Bez żadnego cackania. Kiedy wygrali wybory w 2006 roku od razu, od razu ruszyła machina nienawiści by ich zniszczyć. Od razu zawisło widmo nie dokonanej kiedyś lustracji, obniżania emerytur dawnym Ubekom i Sbekom i innym szumowinom i kanaliom. Niestety nie doszło do tego bo przedstawili Kaczyńskiego i Macierewicza jako inkwizytorów i nawiedzonych ludzi, wtedy była jedyna okazja i dzisiaj kraj mógłby wyglądać nieco inaczej. Teraz jest już pozamiatane i tyle. Nic już nie zostało, a POlska jest w kryzysie i ruinie od i tak 89 roku. Dług publiczny nie do spłacenia, ludzie tracą prace, pieniądze, banki tylko przejmują ich samochody i mieszkania, TV o tym nie mówi i wszyscy myślą nadal, że wszystko jest ok. O Madzi pier rdolą już dwa tygodnie, a to zaplanowana akcja służb dla odwrócenia uwagi. O niczym się nie mówi wprost w tej telewizji, jeszcze tylko Radio Maryja mówi niewygodną prawdę to też trzeba ich zniszczyć i wyłączyć na szczęście ''im'' się to nie udało. W Polsce nadal karty rozdają spec służby i dawna agentura. A nomenklatura bawi się na salonach życia, bogata i ustawiona. mają nieruchomości, miliardy na kontach, wtyki w mediach, robią co chcą i a szaremu człowiekowi chu j do du py. Każdy normalny kraj po komunie zrobił dekomunizację, nawet Czechy gdzie ludziom żyje się lepiej niż u nas. Wszyscy, oprócz nas, a czemu ? Bo to by oznaczało koniec różnych Bolków, Kwachów, Wachowskich i innych skur wieli. Obejrzyj sobie Nocną Zmianę. Zobacz jak Wałęsa zrobił w 92 roku zamach stanu.

Cobra_Choke

kolego, zgadzam się z tobą w 80 % masz rację i tak jest naprawdę tylko jest jedno ALE. Kaczyński był w magdalence gdzie dzielono się władzą, to śp. Lech ukręcił łeb śledztwu w Jedwabnem, nie obiło ci się o uszy że Polska ma zapłacić po raz kolejny wielomiliardowe odszkodowania żydom, a poprzednia umowa między Polską a USA bodajże z 60 któregoś roku(również na olbrzymie jak na tamte czasy kwoty, skan jest w sieci poszukaj) jest już nie ważna... Myślisz że w takim układzie w którym karty rozdają spec służby pozwolono by by Kaczafi zdobył władzę ? Co się później stało ? Rozpierd olił Samoobronę i LPR i oddał grzecznie władzę z powrotem *******.

Kaczor_85

Nikt nie wierzył, że wygra Kaczyński. Zlekceważyli go, a potem zaczął się cały proces. To Kwaśniewski i Tusk podpisali zobowiązania wobec Żydów, nie Kaczyński. Kaczyński jedynie straszył Steinbach, że mają oddać kasę za zniszczoną Wawę.

A Kaczyński owszem był w Magdalence, ale nie spodziewał się, że tyle osób sprzeda Solidarność. Z Wałęsą na czele. Miało być wszystko inaczej, a jak wyszło to już sam wiesz. ....

Cobra_Choke

Nieuku je..bany Pis wygrał wybory w 2005.

Cobra_Choke

Cobra Choke, mądrze prawisz.:))

PS. Daje 8 * za intencje.

Nikt chyba nie wspomniał o książce Stanisława Marata i Jacka Snopkiewicza pt. Zbrodnia - Sprawa generała Fieldorfa - Nila.
Można z niej dowiedzieć się troche wiecej na temat Nila.

Dawnrazor

"Worek Judaszów" Nienackiego. Jest też film oparty na książce, ale bez szału.
http://www.kwp-warszyc.fc.pl/teksty/z24.htm