Witam! Skandal! jestem po prostu oburzony. Ten film to tania bohaterszczyzna, zapewnię zrobiona na zamówienie siepaczy z PiSu. Nie wiem czemu tylko obecne władze, które wybawiły nas od dyktatury ciemnogrodu. Pozwoliły na puszczanie tego filmu!
Za pewnie gdyby nie jeden fakt w tym filmie to bym na to "dzieło" nie zwrócił uwagi. A co mnie tak oburzyło? Ano przedstawienie polaków
pochodzenia żydowskiego w złym świetle. Tak jakby cała bezpieka złożona była tylko z nich! A wiem że to nie prawda. Mało tego jedyny żyd który
siedzi w celi z Fieldorfem, to rabin handlujący dolarami. A więc tzw. cinkciarz - kolejny zabobon ciemnogrodzkich moherów. Przecież to zalatuje siermiężnym antysyjonizmem rodem z Moczara (kto zna historię wie o kim piszę).
Postanowiłem że jako światły liberał, kosmopolita a przede wszystkim europejczyk chciałbym aby niektóre mądre media oprotestowały ten film!
Pozdrawiam
.
.
.
.
.
.
ps. To była taka mała prowokacja. Sam jestem dumny z tej części polskiej historii. Sam film to świetna robota pana Bugajskiego. No i dobra rola pana Łukasiewicza. Myślę że ten film jest lepiej zrealizowany, a niż "Katyń" Wajdy.
A czemu miała być moja prowokacja?. Powodem miał być smutek że dopiero 20 lat po tzw. odzyskaniu niepodległości mógł powstać ten film. W latach 90-tych gdy rzeczywistość kreowały pewne kręgi wywodzące się z PRLu, oraz ich poplecznicy medialni. Patriotyzm był ukazywany jak coś wstydliwego. A przy tym każdy patriota polski musiał mieć zadatki antysemity. Jestem patriotą polskim a nigdy nie chciałem być zaliczany do antysemitów. Bo oceniam ludzi po tym jacy są a nie z jakiego pochodzą kraju.
I ostatnia myśl dotycząca daty wydania filmu. Może gdyby nie wydarzenia czerwca 92. To może ten film ukazałby się z 15 lat wcześniej.
to ja Ci powiem jeszcze cos ciekawszego
filmu tego nie zobacza na zachodzie europy ani na wschodzie
nie kupili go bo komuszki i socjalisci europejscy boja sie ze ludzie zobacza ze komunizm i socjalizm wcale nie jest romantyczny jak to Wajda swoja propaganda socjalistyczna przedstawia (popiol i diament - swieta kapliczka otwiera sie przed komunista a nie wpuszcza prawdziwych walczacych o wolnosc polakow) za takie cos powinien byc szafot
W Zjednoczonych Socjalistycznych Republikach Europejskich bardzo dobrze przyjęto m.in. Tajemnica Brokeback Mountain.
Przecież w Europie rządzą byli komuniści np. Joschka Fischer który obecnie zwie się zielonym. Obecnie byli zadymiarze z roku 1968 którzy kochali Marksa i Mao siedzą w rządach Europy.
dokladnie Ig Farben polecam sie tym zainteresowac
a co do filmow hmmm ten portal tez jest pro lewacki
na forum filmu z waldbergiem o tym strzelcu wyborowym napisalem kilka slow odnosnie wrecz nachalnej i chamskiej propagandy lewackiej to oczywiscie moj post wykasowano
to wlasnie w tym filmie mozna zobaczyc jak agent FBI przemierza ulice USA w koszulce z komendantem Che, to dopiero numer
film oczywisce przyjety entuzjastyczni
ale moze pamietacie jak zostal przyjety "300" ?
w ktorym jest mowa o ideach i idealach jakie euroZwiazekSocjalistyczny chce wytepic w ludziach swoja droga swietny film wrecz dzielo
jak Xserxesa pedzia transa nauczyli szacunku - Leonidasa nam potrzeba
bo na prosty lud nie ma co liczyc nalezy mu calkowicie odebrac prawo glosowania, jestem zdania ze powinni tylko uczestniczyc w zyciu politycznym, mowie o ramach glosowania, tylko ludzie ktorzy zdali jakies testy etc... bo tragedia jaka sie odbywa powoli zmusza do zaopatrzenia sie w gnata i samemu zrobic z nimi porzadek
pozdro dla rozumnych
i wielkie olbrzymie dzieki za ten piekny film
Widzisz w Polsce jakiegoś Leonidasa? Nie każdy kto obejrzał "300" i poczuł zapach krwi dawnych bohaterów nadaje się do tej roli. Żeby zostać prawdziwym Spartaninem trzeba się trochę napracować. Dla nich do 30-ego roku życia liczyły się tylko ćwiczenia i wojna. Trudne koszarowe życie w znoju i żelaznej dyscyplinie. Zapomnij o spotkaniach w barze z kolegami i środowym oglądaniu meczu z przerwą na oddanie moczu. Żeby mieć taki oddział jak Leonidas trzeba dużych wyrzeczeń. A żeby zdobyć jego sławę musisz być gotowym na śmierć w obronie tego co kochasz. Poza tym teraz są inne wymagania. Mniej liczy się sprawność fizyczna, a bardziej głowa na karku, ale żeby zdobyć szeroką wiedzę i nauczyć się posługiwać rozumem też trzeba się napracować.
widze ze ogolna wiedza na poziomie krasnala i pelen podziw z
podziekowaniami dla cichociemnych
Tylko boje się że Gross gdy zobaczy ten film znowu wysmaży jakąś książkę o polskich siepaczach co mordowali żydów.
mam nadzieje ze normalny Polak w odpowiedzi przedstawi mu kto w Polsce byl katem 99% to zydzi jak brat Michnika i on sam
W latach 1944–1954 na 450 osób pełniących najwyższe
funkcje w MBP-(Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego) ,od naczelnika wydziału wzwyż 167 było pochodzenia żydowskiego
(37,1 proc.). Po likwidacji MBP w 1954 r. w powstałym na jego miejsce Kds.BP-(Komitet do spraw Bezpieczeństwa Publicznego )liczba ta
zmalała do 86 kierowniczych stanowisk (34,5 proc.). W tym czasie (1944–1956) wśród
107 szefów i zastępców szefów wojewódzkich UB/UdsBP pochodzenie takie miało 22 oficerów
(20,5 proc.). Po uwzględnieniu innych wysokich stanowisk wojewódzkich UB/UdsBP:
naczelników i zastępców naczelników wydziałów wynika, że najwięcej osób pochodzenia
żydowskiego znalazło się w strukturach aparatu bezpieczeństwa w województwach: szczecińskim
(18,7 proc.), wrocławskim (18,7 proc.), katowickim (14,6 proc.), łódzkim
(14,2 proc.), warszawskim (13,6 proc.)41, gdańskim (12,0 proc.) i lubelskim (10,1 proc.).
W pozostałych województwach odsetek ten wynosił średnio ok. 7 proc., osiągając najniższy
poziom w woj. zielonogórskim (3,5 proc.
źródło IPN
ZASRANA <<ŻYDOKOMUNA>>
To prawda ze wielu Żydow nalezalo do bezpieki ale byli tak takze Polacy, wiec nie wiem po co sie rozwodzic nad tym tematem.
Ja tez sie nabralam na prowokacje ale ciesze sie ze jestes prawdziwym patriota bo naprawde niewielu juz jest ktorzy daza nasz kraj miloscia i szacunkiem np. popatrzmy na rzad itd. chca tylko sie wzbogacic i miec wladze a to co sie dzieje w Polsce to juz ich malo obchodzi. Polacy powinni wyciagac wnioski z historii np. z XVII wieku, gdzie sarmacka szlachta starala sie tylko o poszerzenie dobr i wiecej przywilejow co doprowadzilo nawet do zdrady ojczyzny, takze ludzi ktorzy powszechnie uwazani byli za bohaterow narodowych np. Janusza Radziwiłła. Tak wiec dbanie tylko o swoje dobre sprawy zawsze prowadzi do upadku kraju i dopiero jak to sie stanie Polacy oprzytomnieja i tak historia bedzie sie powtarzac. Niby glosowanie jest obowiazkiem kazdego obywatela ale na kogo glosowac jak tam nie ma ani jednego czlowieka ktory by naprawde dbal o dobro Rzeczpospolitej. Taki jeden czlowiek by sam nie przetrwal inny źli by sie zmowili przeciw niemu byle by sie go pozbyc. I tak zamyka sie bledne kolo. Nie mam pojecia czy ta sytuacja sie kiedys zmieni. Mam nadzieje ze choc raz trafi sie czlowiek ktory nie bedzie przynosil Rzeczpospolitej wstydu, czlowiek wyksztalcony, ktory naprawde postara sie o to by nasz kraj mogl stac sie bardziej znaczacy w europie i na swiecie. W historii jest duzo wielkich polskich wladcow ktorzy doprowadzili do wzrostu znaczenia naszego kraju po wielkich upadkach np. Kazimierz Wielki, Józef Piłsudski itd. teraz trzeba tylko znowu poczekac dlugi czas az nastepny taki czlowiek sie zjawi chociaz moze juz nas wtedy nie byc. To takie moje "małe" rozwazania...;p
Przy J.Piłsudskim dodałbym R.Dmowskiego. Który też zasłużył się Polsce podczas jej odradzania. Wiem że przez lewaków nie jest on lubiany. Bo miał on bardziej prawicowe poglądy a niż sam marszałek. Ale jak zobaczyłem ostatnio na YouTube jak jakiś lewacki półgłówek niszczy jego pomnik w Warszawie. I dodatkowo to nagrywają na kamerze aby zamieścić w necie. To myślałem że zaleje mnie krew. Dla nich Che to bohater, a Roman to faszysta. To właśnie działanie pewnych mediów co kreują sztucznych bohaterów. Polecam prawdziwą biografię "bohatera" Che, który sam lubił wykonywać na więźniach wyroki śmierci. A także to że pociągały go młode dziewczyny (mówię to o nieletnich osobach).
Dla tych co myślą że jestem jakiś zaciekłym prawicowcem z LPR-U. To odpowiem że nie! Moje poglądy są centro-prawicowe, a żadna partia znajdująca się w sejmie mi nie odpowiada. Ale na UPR też nie głosuje:)
A co do sarmatów to ich pełno w sejmie;)
Lewackim debilom polecałbym przeczytać w oryginale Dmowskiego, a nie tego, co o nim piszą (zwłaszcza "obiektywne" media POkroju GW). Pozdrawiam!
moja droga to najwazniejszy rozwod jaki powinien nastapic w Polsce jesli chcemy miec spokojny sen
bo to nie tylko oni pisza ci teraz historie dla naszych dzieci ale i katowali Polakow zaraz i w trakcie przesladowan jakich sami doznali, i teraz konstrnacja nad zaduma jacy to musza byc ludzie
rak ktory saczy Polska ziemie wlasnie takie nosi imie wiec ten rozwod do obowiazkow nalezec musi !!!
Josif Dzugaszwili wyręczył się Żydami by to oni wprowadzili jego ulubiony
system na terenie Polski. Jest to jasne jak Słońce. I nie ma w tym zdaniu
nawet jednego antysemickiego okrucha. Jest to zdanie prawdziwe w takim
samym stopniu jak to, iż w maju jest ciepło. Oczywiście nie jest zawsze
ciepło, ale generalnie jest o wiele cieplej niż w marcu. Po prostu - nie
należy się bać mówić i pisać prawdy.
Czyli z danych które przytoczyłeś wynika, że w strukturach bezpieki było od 60% do aż 96,5% "nie-Żydów", czyli jak rozumiem Polaków ;p
No to faktycznie macie się czym chełpić chłoptasie :p
Zdecydowana większość ubecji to Polacy, a teraz polaczki się plują sami już nie wiedząc na kogo by tu jeszcze przerzucić odpowiedzialność za swoje narodowe zbrodnie.
A skąd pomysł na tak skandaliczną prowokację?;p i nagłówek?;) To już, mój Boże, w ogóle "deptanie przeszłości ołtarzy". Pozdrawiam patriotów raz jeszcze, całe szerokie grono. Miło czytać pozytywne wypowiedzi;)
"pozytywne wypowiedzi" wszelako zastanawiajace
kur... mac a jakie moga byc !
tylko "oni" moga sie negatywnie wypowiedziec
swoja droga naprawde fantastycznie oddany klimat a i tak namiastka tego co sie dzialo/dzieje
Myślę tak samo jak bandolier. Patriotyzm to w oczach młodzieży naszej coś śmiesznego, coś co należy wręcz wykpiwać. Najgorsze w tym, że właśnie dzisiejsze media każą nam się z tego śmiać a jednostki podnoszące głos w obronie polskości są po prostu wyśmiewane, gdyż śmiech stanowi obecnie broń "poprawnie myślących".
To włśnie jest tragiczne! I świadczy tymze ..stało się wreszcie to,o
co komuniści tak zaciekle walczyli i co im sie nie udawało przez
wszystkie lata-podeptanie szacunku do swej historii przez Naród...który
poprzez to..Narodem być przestaje! Film znakomity!Bugajski..to sumienie
Narodu polskiego! I to Jemu nalezą się splendory-nie Wajdzie..który
miał.."wenę twórczą"i błogosławieństwo tworzenia..przez każdy ustrój
panujacy w Polsce..Filmy Bugajskiego..czekały w kurzu na Półkach
podczas,gdy filmy wielkiego potem piewcy reakcji-Wajdy-jezdziły na
międzynarodowe festiwale..Dziękuje panu Bugajskkiemu!Za
pokazanie..prawdy o tamtym czasie..O tragedii Polak,którzy..mieli
cieszyc się,ze nie ma wojny-a czekały na nich tortury i szubienice! Ten
film i postać Generała-szczerze mną wstrzasnęła..Znalazłam bardzo
ciekawe wspomnienia Pani Fieldorfwej-użyte prawdopodobnie przy pisaniu
scenariusza..Są tu"
http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje34/text02p.htm --ponadto na you Tube
podobno są wspomnienia córki-o walce o przywrócenie pamięci i prawdy o
Jej ojcu..Jeszcze nie szukałam-ale na pewno to zrobie..Pani Fieldorfowa
bardzo ciepło wyraża się tym Żydzie,który był uwięziony z Jej
mężem..Odwiedził Ja po tym wszystkim..Bardzo długo nie wiedziała,ze
Generał został stracony..Wszystko jest w powyzszym linku..Bardzo
interesujące..I..dla mnie bardzo smutne! Że.tyle jest ludzi,którzy nie
wiedzą,jakich Wielkich Polakóow mamy w swjej historii..Dla których honor
i szlachetnośc-ważniejsze były od smierci! generał nigdy nie podpisał
prośby o łaske!!Jak myslałam-po obejrzeniu filmu! Odmówił;mówiąc,ze
było by to przyznaniem się do winy..Cześ Pamięci Wielkieg Polaka! Jedneg
z Największych...
Ufff... dobra prowokacja. W pierwszej chwili przestraszyłem się, że to opinia kolejnego czytelnika Gazety Wyborczej.
Hmmm, w moim mieście przed pierwszą wojną było ponad 50% Żydów. Polacy mieszkali na wsiach i dworach. Żydzi byli piśmienni i potrafili czytać, Polacy rzadko. Jak myślisz dlaczego mieli tyle pieniędzy?
No wiesz bandolier jak będą kręcić film o twoich bohaterach jak miller, oleksy, bierut, kwasek to chęcią poczytam twoich recenzji
Oj kolego przeczytaj cały tekst ze zrozumieniem. Jak widać na końcu wyjaśniam że to prowokacja i czemu ona służy! A służy temu że przez wiele lat tzw. wolnej polski nie było takich filmów i czemu był taki stan!
Warto obejrzeć jako "dopełnienie filmu..."
http://www.youtube.com/watch?v=UADXOtZfWaw&feature=related
to sa fakty taka jest historia
dodam ze brat Michnika tego od gazety wybiorczej siedzi teraz w szwecji i
bierze grube pieniadze w ramach swojej renty komunistycznej przypomne ze to
byl najwiekszy kat Polakow szef wiezienia/obozu pod katowicami dla
politycznych Polakow oczywiscie Michiniki to zydzi
zona Michnika blokuje wydawanie Mackiewicza
sorki ale ..nie widzicie roznicy miedzy Bierutem anp.Gierkiem czy Rakowskim? wrrzucacie wszystkich do jednego worka- do PZPR nalezalo kilka milionow ludzi- wszyscy oni sa winni smierci Generala?? Upraszczam troche ale pewnie kilku tu PISzacych tego by chcialo!
Mam jeszcze pytanie- czy ktos z tych sedziow wydajacych wyrok na niego jeszcze zyje?
I w sumie masz słuszność. Jest tylko jeden problem. Jak do tej pory nikt tych rzeźników nie rozliczył. Nie rozliczono ich bo właśnie takie Gierki na to niepozwalają. Tym samym niejako dają prawo np. stawiac takich Gierkow na równi z Bierutem.
Żle to interpretujesz; współodpowiedzialni są wszyscy którzy popierali ten system. Komunizm był chorym systemem - to inżynieria ludzkich dusz, która ma swoje konsekwencje do dnia dzisiejszego. Ludzie bezpośrednio zaangazowani w ten system przyczyniali się do tego ze przez 50 lat nie mozna było o takich systemowych mordach mówić.
mackiewicza blokuje nie żona ale ciocia Michnika, Nina Karsov-Szechter, szefowa londyńskiego wydawnictwa Kontra. A dlaczego? Mackiewicz, jeden z najwybitniejszych prozaików polskich XX w., był po prostu zatwardziałym antykomunistą - co łatwo mozna rozpoznac w jego pisarstwie. A michnik tego nie lubi - on wywodzi się z wpływowej rodziny komunistów, z tradycji trockistowskiej - i do tej pory mu została ta miłość do tradycji socjalistycznej. JAk to nazwał Zbigniew Herbert: "Michnik i jego współtowarzysze chcieliby aby w Polsce powstał socjalizm z ludzką twarzą". Tyle , że socjalistyczne spojrzenie na państwowość nigdzie na świecie nie miało tej ludzkiej twarzy. To był zawsze płacz i zgrzytanie zębami większości - podczas gdy mniejszość żyła w dostatku spokojna o swoj byt.
Herbert:
Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca. Oszust intelektualny. Ideologia tych panów, to jest to, żeby w Polsce zapanował 'socjalizm z ludzką twarzą' . To jest widmo dla mnie zupełnie nie do zniesienia. Jak jest potwór, to powinien mieć twarz potwora. Ja nie wytrzymuję takich hybryd, ja uciekam przez okno z krzykiem.
na temat blokowania Mackiewicza - http://www.tylkoprawda.akcja.pl/ojm087.html
osobiście polecam jego literaturę - świetna.
Nabralem sie :D Sam tytul juz mnie przyciagnol. Bardzo dobry film. Ladnie wyglada jak na polskie warunki i ma b realistyczna fabule. Oddajaca ducha czasu. Teraz tylko czekac jak ktos dobry nakreci kolejny hicior o Magdalence jak to komunisci przechandlowali Polske glupim e"S"kowca za stolki.
NIE MYLIC SOCJALIZMU Henriego de Saint-Simon, Pierra Leroux, Charlesa Fourier i Robert Owen z KOMUNIZMEM
a do tego co chce ludzia odebrac glosy bo nie zdali zadnego testu ... no prawde mowisz nie dlugo korpokracja do tego doprowadzi ze szkoly beda tak drogie iz ksztalcic beda sie wylacznie "wybrani" a poki co idz do socjalnej biblioteki i poczytaj moze pomoze
Sam czasami sie zastanawiam czy z tym odebraniem praw wyborczych motlochowi to nie jest dobry pomysl. Kiedys czytalem, ze w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodow byly podobne pomysly co do szlachty nieposiadajacej ziemi. Jak sie okazalo byty to sluszne zamiary. Taki szlachcic bez ziem byl na pasku magantow i na sejmach robil to co mu magaci kazali i za co placili. Podobnie dzis. Trzeba sie liczyc z glosami wyborcow, ktorym rzucane sa ochlapy przez plitykow w postaci jakis zasilkow, ot tak zeby z glodu nie zdechli i glos oddali.
A z czym ci się kojarzy Warszawa Dworzec Gdański? To właśnie komuniści podobni do ciebie wykopywali Żydów z Polski!
Normalnie jak czytałem pierwszą część Twojego postu to myślałem, że nie popuszczę! I sobie myślałem: jeszcze ma frajer husarza w tle... Ale drugą częścią rozbiłeś! Podzielam zdanie i pozdrawiam!
No dokładnie, w pierwszym momencie chciałem cię zbluzgać i wyzwać od najgorszych lewaków, ale... przeczytałem twój post do końca (w przeciwieństwie do co niektórych yntelygentów)... brawo, brawo! Miło wiedzieć, że są jeszcze wśród mnie młodzi ludzie tak ja, którzy są obeznani co nieco z historią, podzielają moje poglądy i znają pewne fakty, na przekór dalej trwającej propagandzie.
Tak sobie tylko myślę jeszcze, ilu ludzi w tym kraju ciągle wierzy w komunę, ciągle uważa ten zwyrodniały, zbrodniczy system za wspaniałą ideologię i podziwia takich ludzi jak mao, che, bierut, stalin i cała masa psiego gówna... Prawda jest taka moi drodzy,
że jeśli chodzi o nasz kraj, to ponoć trzeba czekać drugie 50 lat, żeby zupełnie się wyzbyć pierwiastka komunizmu. Póki żyją ludzie, którzy się w tych czasach wychowali, jesteśmy w jakimś stopniu dalej tym skażeni. Takie jest moje zdanie.
A co do filmu... piękny, choć jakże smutny. Uważam go za wybitny, i żałuję, że brakuje w naszej polskiej kinematografii więcej produkcji o takich zapomnianych bohaterach, którzy całe życie poświęcili dla Ojczyzny. Chwała poległym patriotom!
Witam wszystkich! Niestety, dla mnie film o generale 'Nilu' okazał się nieprzyjemnym zaskoczeniem, pomimo, że słyszałam na jego temat wiele pozytywnych opinii. Teraz, o ironio, cieszę się, że nie udało się mi pójść na niego do kina. Nie chcę oceniać tego filmu po jego walorach historycznych, bo pomimo zainteresowania wieloma działami związanymi z II wojną światową, kwestia więzienia mokotowskiego nie jest mi szczególnie znana. A jednak... Uważam, że film był słaby. Historia 'Nila' ukazana była w sposób zbyt prostoliniowy, sztampowy, miałki... jak gdyby brakowało w tym wszystkim wkładu czyjegoś serca. Film nie posiadał również szczególnych walorów artystycznych, nawet muzyka zasługuje na krytykę, jako zupełnie niedopasowana do jego charakteru. Scena ukazująca zamach na Franza Kutschere, była zrobiona bez rozmachu, nie ukazywała wagi oraz wartości całej akcji. (Proszę obejrzeć "Akcje pod Arsenałem", gdzie w cały film został przelany duch młodości, przyjaźni panujący wśród bohaterów, a przede wszystkim szczególna więź łącząca Tadeusza 'Zośkę' z Jankiem 'Rudym'. Sama akcja, jako punkt kulminacyjny, również była przedstawiona bardzo dobrze.) Po obejrzeniu filmu, tak naprawdę nic z niego nie wyniosłam, oprócz przekonania, że generał 'Nil' kierował się zasadami ówczesnego kodeksu rycerskiego. Bardzo szkoda, że film okazał się być nie takim, jakim go sobie wcześniej wyobrażałam.
Chciałabym się jeszcze odnieść do sprawy "tych" Żydów i nie Żydów - pamiętajcie również o niektórych Polakach którzy świadomie pomagali hitlerowcom w zagładzie Żydów w czasie II wojny światowej, oraz o tym, że byli Rosjanie którzy także cierpieli przez władzę komunistyczne w swoim kraju (np. rosyjski kompozytor Dmitri Shostakovich). Słowem, przestańmy odgrzewać starą zupę.
Tu jeszcze wzmianka do komentarza "markina", na temat filmu Andrzeja Wajdy "Popiół i diament" - zapraszam najpierw do przeczytania książki pod tym samym tytułem, a dopiero potem oceniania twórczości Wajdy. Andrzejewski świetnie ukazuje w swojej książce realia powojenne (jest również wątek ukazujący próbę utworzenia przez kilku młodych chłopaków grupy konspiracyjnej przeciwko komunistom) i przyznam, że Wajda bardzo dobrze ten film zrealizował (w miarę możliwości, bo wątpię aby był wielce szczęśliwy pod presją władzy stalinowskiej). To tyle.