7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33845
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

w stylu westernu

użytkownik usunięty

Film ten jest typową manipulacją polityczną. Jest zdziałany dla ludzi, którzy nie mają do końca wyrobionych poglądów, a ten film dostarcza takich wrażeń, jakie są w obecnych czasach uważane za prawidłowe. Film został zrobiony w stylu filmów amerykańskich - dobrzy i źli. Żołnierze AL i NKWD są nieprzyjemni, wulgarni, cyniczni i brutalni, a ci z AK są wspaniali, odważni i bohaterscy. Typowym przykładem w tym filmie jest polski oficer wrzeszczący po rosyjsku lub zachowanie żołnierzy podczas przesłuchania. Nie jestem zdania, że w owych czasach było idealnie, ale to jest przesadzone i to o sporo. Nie piszę tego bezpodstawnie, interesuję się tymi czasami i zdobywam informacje od osób, które przeżyły te chwile (lata 40te, 50te).

Na marginesie dodam, że dobrze się go ogląda, ale to ze względu na znanych aktorów i niektóre dynamiczne sceny.

Poza tym swoją brutalnością i przesłaniem (typowym dla współczesnych, patriotycznych wyciskaczy łez)ma za zadanie przerobić Polaków na prawicowców.

ocenił(a) film na 10

Kolega ma rację,komuniści traktowali nas po dżentelmeńsku,a Ak to prawdziwi zwyrodnialcy burzący Porządek Polski "Ludowej".

Musisz jeszcze sporo poczytać,polecam sięgnąć po biografię choćby majora "Łupaszki".

Film nie ma zamiaru robić z nikogo prawicowca,ale pokazuje prawdę,która jest często przemilczana,mimo,że tyle lat żyjemy już w "wolnej"Polsce.

ocenił(a) film na 8
przemek_26

"Żołnierze AL i NKWD są nieprzyjemni, wulgarni, cyniczni i brutalni" - a wg ciebie byli mili, kulturalni i łagodni?. Generaliowanie i uogulnianie nie jest zawyczaj niczym dobrym ale czasem trzeba pokazać że zbrodnia była zbdrodnią i potępić ją jednoznacznie, tym bardziej że temat powojennej okupacjii sowieckiej ziem polskich w kinie podejmować można dopiero od niedawna. A pogląsdy polityczne nie mają tu nic do rzeczy - równie dobrze można by powiedzieć że filmy o zbrodniach nazistowskich mają zrobić z ludzi lewicowców. A oczywiście to bzdura.

ocenił(a) film na 8
Brat_Stali

Bzdury to Ty piszesz. Naziści to też lewacy byli. Cała ideologia narodowego-socjalizmu była lewicowa. Zamiast czytać Wyborczą, poczytaj sobie co to prawica jest.

ocenił(a) film na 8
Alex303

Potwierdzam. Hitler budując swoje państwo (wpierw swoją partię i zaplecze polityczne) pełnymi garściami brał z Marksa i Engelsa, ZSRR było dobrym przykładem. Dopiero w późniejszym czasie dorzucono do tego idee nazistowskie, rasistowskie i nacjonalistyczne, bo to miało wzięcie w narodzie niemieckim. Także tak, hitlerowskie Niemcy były krajem lewicowym w dzisiejszym tego słowa znaczeniu.

Alex303

Dokładnie! Nazizm czyli narodowy socjalizm, a poglądy socjalistyczne to inaczej poglądy lewicowe. Jedyna różnica między 3 Rzeszą a ZSRR była taka że Rzesza była o zabarwieniu nacjonalistyczno-rasistowskiej, a ZSRR liczyła się tylko sama ideologia bez podziałów na rasy i pochodzenie.

Jakby w ZSRR mieli wprowadzić podział rasowy, to musieli by zacząć od samych twórców tego systemu, zaczynając od Lenina.

ocenił(a) film na 8
Abra_Cadabra

Co do ostatniego zdania, to taki fakt w tak aktualnym temacie Katynia-decyzję o przeprowadzeniu mordu na więźniach podpisali:

Stalin-Gruzin
Woroszyłow-Ukrainiec
Mołotow- Rosjanin ?
Mikojan-Ormianin
Kalinin-Rosjanin
Kaganowicz-Żyd

Wniosek o to złożył Beria, Gruzin.

Także masz rację. W Hitlerowskich Niemcach też dopiero po jakimś czasie "zaczęło być duszno", a początkowo nic nie zapowiadało tego, co przyniosła przyszłość.

Źródła tych narodowości to źródła popularne i łatwo dostępne, jeśli ktoś z wiedzą historyczną i pewnością jakiegoś mojego błędu to przeczyta, to proszę poprawić.

ocenił(a) film na 8
przemek_26

skurwiele komuchy pieprzone, wszystkich powinni byli od razu sądzić w 89 i tylko najwyższe wyroki się należą.

W STYLU KOMUNISTYCZNEJ PROPAGANDY.
Naprawdę żal mi ludzi, którzy nie posiadają wiedzy a wypowiadają się na dany temat, albo mają tą widzę zakłamaną. Proszę podaj mi źródła, z których czerpiesz wiedzę ze przedstawione sceny przesłuchań, są ukazane w sposób przesadzony przez reżysera Bugajskiego. Pewnie czerpiesz wiedze od tych którzy sami byli oprawcami(UB-ecy) , albo są kombatantami ZBoWiD-u(Związek Bojowników o Wolność i Demokrację, komunistyczna organizacja kombatancka) , i czerpią do dziś wysokie emerytury za swoje zasługi w zwalczaniu Polskie Państwa Podziemnego i mordowaniu żołnierzy AK , NZS i BCh. Uważam ze nie masz pojęcia czym była Gwardia Ludowa(później Armia Ludowa) i czym było na terenach Polski NKWD. Rotmistrz Witold Pilecki podczas ostatniej wizyty z małżonka tak określił pobyt w Ubeckiej katowni, „Oświęcim to była igraszka”. Polecam Tobie książkę, „ ROZMOWY Z KATEM” Kazimierza Moczarskiego ( autor był oficerem Armii Krajowej, został aresztowany i osadzony w mokotowskim więzieniu). Autor opisał bardzo szczegółowo tortury jakim został poddany- autor wyliczył 49 rodzajów tortur w tym wyrywanie włosów, przypalaniu, miażdżeniu palców. Idealnym przykładem są raporty oficerów Armii Krajowej, którzy informowali Rząd Polski w Londynie o stosunku zbrodniczego sowieckiego aparatu bezpieczeństwa NKWD i formacji takich jak AL, UB, KBW wspieranych przez Armie Czerwoną do ludzi którzy walczyli o wolna Polske, np: fragment raportu Podpułkownika Władysława Liniarskiego, kom. Okręgu AK Białystok: „NKWD z całą pasją wściekłością przeprowadza aresztowania dowódców AK. Bada w bestialski sposób, bije drutem kolczastym, kłuje szpilki za paznokcie, łamie żebra i wszystkich wywozi do Rosji”, późniejsze raporty oficera Armii Krajowej niczym się nie różniły: „ Berlingowcy i NKWD stosują niesłychany terror do ludności polskiej. Grabieże, mordy gwałty” ( źródło: Ryszard Terlecki, Miecz i tarcza komunizmu. Historia aparatu bezpieczeństwa w Polsce 1944 – 1990, str. 48, 83). Pozdrowienia dla czytelników

ocenił(a) film na 7
BlackSpider

Polecam też obejrzeć dokument o bezpiece na youtubie gdzie jest mowa min. o Różanskim którego w Generale Nilu grał Jacek Rozenek.
http://www.youtube.com/watch?v=fbytg_CYj1Q&feature=related

ocenił(a) film na 8

Jauff czy ty się dobrze czujesz? Chcesz być oryginalny czy co? Porównujesz NKWD do AK? "Nie jestem zdania, że w owych czasach było idealnie", tortury i mordy sądowe to kur**wsko daleko od ideału ty beznadziejny palancie

użytkownik usunięty
ajron_3

AK też sporo ludzi wymordowało. Wiem to na podstawie rozmów z osobami apolitycznymi, którzy dobrze się orientują w ich działaniach.

Nie chcę jednak dalej prowadzić z Tobą dyskusji, ponieważ na podstawie tych obelg wnioskuję, iż brak wychowania góruje nad Twoimi argumentami.

Jauff - piszesz że interesujesz sie tymi czasami zdobywasz wiedzę od ludzi itd....
Albo kłamiesz albo tą widzę zdobywasz bądź od tych oprawców albo zagorzałych zwolenników ustroju który został narzucony większości Polakom.

Piszesz ze AK-owcy mordowali!!?? Oni zabijali wroga. Nie kwestionuje tego że mogły się wydarzyć jakieś samowolne wybryki żołnierzy AK, bo są one udokumentowane miały miejsce na Ukrainie ale liczba ofiar jest ŚMIESZNIE MAŁA w porównaniu z tym co robiło NKWD.
A i najważniejsze AK nie miało rozkazów czy na celu mordowac za to że ktoś był np ""zielony""" natomiast NKWD miało I to jest zasadnicza róźnica.

I po 3 ten film jest patryjotyczny nie prawicowy czy nacjonalistyczny jak to starasz się pokazać usilnie ale nie poradnie. I to wskazuje na brak obiektywizmu w Twojej ocenie.

Brak Twojej wiedzy i żałosne powoływanie się że rzekomo się jakąś posiada jest żałosne.
Natomiast ja jestem studentem Historii i co nieco musze na ten temat chcą nie chcąc wiedziec, na pewno wiecej niż matematyk bo on wie znów coś czego ja nie wiem.

użytkownik usunięty
kajjoje

W obecnych czasach, gdy jesteśmy pod butem NATO, w sojuszu z Niemcami i innymi post faszystowskimi krajami studentów historii nie uczą tego, co mogło by się przyczynić do odrzucenia władzy przez ludzi. Każdy system na swój sposób przekłamuje.
Oni wam teraz wmawiają, że jest idealnie i sielankowo poprzez pokazywanie czasów stalinowskich na filmach nieco podkolorowanych przez odpowiednich prawicowych psychologów aby było to kontrastem między tamtymi czasami a obecnymi.

Pisząc, że NKWD mordowało za to, że ktoś jest "zielony" pomyliłeś sobie chyba ich z SS.
Sporo AKowców zostało oczyszczonych z zarzutów w Polsce już w latach 50tych - 60tych. NKWD nie zabijali oni KAŻDEGO AKowca. Zabijali tych, którzy stawiali opór Armii Czerwonej czyli automatycznie stających po stronie okupanta.

Zawsze możesz wyjechać na Białoruś bądź do Rosji.

Podstawowym dowodem na to że żyjesz w wolnym kraju jest to że możesz sobie na niego narzekać głośno i do woli nawet kląć na ulicy. Fakt wczesniej tez mogłeś ale milicja by cie wzięła na dołek albo spałowało teraz gdyby to zrobiła to bys mógł isc do sądu dostac fajne odszkodwanie i był byś w TV.

I do śmierci Stalina tj. 1953 każdy AKowiec był wrogiem PRL-u i był ścigany, mój dziadek był w AK i musiał sie ukrywac tak długo.

Masz racje że sporo AK-owców było oszczędzonych ale za jaką cenne??? tego juz nie wiesz. Byli zobowiązani do zcisłej współpracy z władzą, wprost do kapowania na innych (powiesz ze ten był zły a my ci damy spokój).

Według Ciebie AK od 39do45 nic nie robiła tylko mordowała i w ogóle była zbędna mieliśmy całować radzieckich braci za to że przynieśli nam swobodę.
Poczytaj trochę zamiast naiwnie nabierać się na propagandę socjalistyczną albo przynajmniej zobacz sobie film "The Soviet Story".

Wole być teraz w NATO niż jak by dalej miał funkcjonować ukł Warszawski. A obecne Niemcy nie uciekają od odpowiedzialności za 2 wojne i za mordy, należy to bardzo docenić bo nie jestm im na pewnie łatwo i obecnie jest to całkiem inny kraj z którym można już powiedzieć ze jestesmy w jakims tam znacznym stopniu pojednani.A to tylko dla tego że ONI sami zrozumieli swoje błędy. Natomiast rosja nie przyznaje sie do niczego wręcz chwali swoje postępowania. Niestety na Ukrainie politycy zaczynają stawiać pomniki UPA i gloryfikować ich mordy na polakach.

Twoja postawa mnie bardzo rozczarowuję, ja wiem że ideały socjalizmu kuszą ale to tylko powłoczka. I pamiętaj że linia pomiędzy narodowym socjalizmem a socjalizmem jest Cienka.

użytkownik usunięty
kajjoje

Narodowy socjalizm a komunizm, to dwie przeciwne rzeczy. Nie da się ich porównywać inaczej jak tylko przez kontrast. Filmu "The Soviet Story" nie oglądałem, ale ta zachodnia nazwa wskazuje na to, że jest to film zachodni. Czy zachód może dobrze mówić o swoich rywalach??

Nie sądzę aby wrogi system polityczny pokazywał w swoich filmach jakiekolwiek plusy rywali. Oglądnij sobie film "Wyzwolenie". Tam jest pokazana prawda o ZSRR i ich działaniach. Każdy system ma swoje plusy i minusy, ale ja szczerze mówiąc lepiej czułem się gdy miałem pracę zapewnioną i mieszkanie za czasów "niewoli" niż teraz w świetle wolności ledwo co mi na jedzenie starcza.

Ten film który Ci polecam jest Łotewski. Mogłeś sie wysilić i sprawdzić na necie co najmniej. http://www.filmweb.pl/f479740/Soviet+Story%2C+The,2008

"niż teraz w świetle wolności ledwo co mi na jedzenie starcza."
No wiesz trzeba się wysilić i samemu szukać starać się, nie che mi sie tłumaczyc niedziela za duzo bym musiał tu wypisać..... ale coś za coś albo jakaś swoboda i wybór albo wszystko na tacy jak małym dziecią.

Ale nie przejmuj się i tak dalej zyjemy w socjalistycznym panstwie i europie. Gdzie nieroby patologie fabryki dzieci dostają lepsze mieszkania kasa niż uczciwie pracujący cały swoje zycie emeryci, a ludzie uczciwy muszą płacić na nierobów, za miast na inne rzeczy.

ocenił(a) film na 9
kajjoje

Dziękuję za linka! Film wstrząsajacy! KAŻDY powinien go zobaczyć! Jest na
you tube w 9-ciu odcinkach:
http://www.youtube.com/user/siuhajsko
Polecam ! W ostatnim odcinku jest...konkluzja,która jednak brzmi,jak
.wyrok..na Europę-a na Polskę zwłaszcza..

ocenił(a) film na 9

"ja szczerze mówiąc lepiej czułem się gdy miałem pracę zapewnioną i
mieszkanie za czasów "niewoli" niż teraz w świetle wolności ledwo co mi na
jedzenie starcza."

W świetle wolności jak się nie podoba to wypier..lasz debilu.

zgadzam się. Teraz wszystko jest cudowne, a socjalizm był ZŁY !
Tyko , że teeraz jest równie zle a moze jeszcze gorzej. Tutaj dobrze żyje się tyko złodziejom, dziwką i klechą.

ocenił(a) film na 8
marcus333_fw

"złodziejom, dziwką i klechą"
skończ gimnazjum, to pogadamy. I ucz się dziecko, ucz :)

"Każdy system ma swoje plusy i minusy, ale ja szczerze mówiąc lepiej czułem się gdy miałem pracę zapewnioną i mieszkanie za czasów "niewoli" niż teraz w świetle wolności ledwo co mi na jedzenie starcza."

Po tych słowach można wnioskować Jauff dlaczego masz takie a nie inne poglądy i dlaczego dostosowujesz fakty historyczne do nich, a nie odwrotnie. Może po prostu nie potrafisz odnaleźć się w kraju w którym trzeba pracować a nie obijać się?

sailor2312

Święte słowa. Na własne gały widziałem jak ludzie świetnie prosperujący w PRL-u (oczywiście jak na tamte czasy), po przemianach nie potrafili się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Po prostu poza obijaniem się lub czy i wysługiwaniu ówczesnej władzy nic nie potrafili robić. Dlatego taki ustrój nie ma prawa bytu, jest postawiony na głowie bo do kierowniczych stanowisk dochodzą miernoty umiejące tylko posłusznie wykonywać dyrektywy partii.

sailor2312

Święte słowa. Na własne gały widziałem jak ludzie świetnie prosperujący w PRL-u (oczywiście jak na tamte czasy), po przemianach nie potrafili się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Po prostu poza obijaniem się lub czy i wysługiwaniu ówczesnej władzy nic nie potrafili robić. Dlatego taki ustrój nie ma prawa bytu, jest postawiony na głowie bo do kierowniczych stanowisk dochodzą miernoty umiejące tylko posłusznie wykonywać dyrektywy partii.

ocenił(a) film na 7
alpagaSatana

"bo do kierowniczych stanowisk dochodzą miernoty umiejące tylko posłusznie wykonywać dyrektywy partii."

A teraz kto dochodzi do takich stanowisk? Takie same miernoty , tylko z innego rozdania.

ocenił(a) film na 10

"The Soviet Story" nie oglądałem, ale ta zachodnia nazwa wskazuje na to, że jest to film zachodni" :))
Film jest Łotewski.Chociaż dla autora postu to pewnie też jest zgniły zachód, jak to napisał: "wrogi system polityczny".Czasem zastanawiam się dlaczego wielbiciele demokracji ludowej nie wyjadą do takich rajów jak Kuba, KRLD czy chociaż na Białoruś - mieliby tam pracę, mieszkanie i wszystko co potrzebne.

ocenił(a) film na 9
kajjoje

Taaaak! I dostałby kulke w łeb-i to jego grobu by nikt nie móógł
znależć..Tylko..nikt by nie szukał..

ocenił(a) film na 9

Mnie także oburzyło czerwone ryło jauff'a.

"Generał Nil" jest rewelacyjnym filmem, patriotycznym filmem.
Gdyby w tamtym okresie było więcej ludzi HONORU, takich jak Fieldorf,
zapewne Polska dzisiaj zupełnie inaczej by wyglądała...

Nie wiem jak mocno trzeba być ociemniałym, aby wypisywać takie rzeczy jak
jauff. Może dzieciaku nie znasz historii? A jak twierdzisz że znasz to
zapewne z podręcznika z przed '89, no chuyowo masz.

Ja się nie czuję pod butem NATO. Jeżeli ty się tak czujesz, to nie wiem co tu jeszcze robisz ? Droga wolna, możesz udać się do takich krojów które nie mają nic wspólnego z NATO np: Białoruś, Rosja, Chiny, KRL :), Kuba, Liban itp. tam na pewno zaznasz pełnie swobód obywatelskich i będziesz żył długo i szczęśliwie. Won z Polski....

ocenił(a) film na 9
kajjoje

Ja mu nawet nie odpowiem! Nie jest tego godzien! NKWD..takie "dobre",że
pewnie..jakby dziś zaistniało-to by się doń zapisał!Na volksliste.też by
się zapisał-bo ..Niemcy "tacy zli nie byli"!! To jest to..nowe pokolenie
półgłówów;z niedorozwjem umysłowym..zaplanowanym przez komuchów-
albo..potomek jednego z tych katów;pisze bzdury,żeby..móc spać w nocy..

ocenił(a) film na 10

Koledze Jauff cos sie troszke pomylilo w tym kapucianym lebku. Pozdrowienia dla takich pseudo Polakow. Trzeba prawde mowic i pokazywac jak byli brutalnie traktowani Polacy. Takie osoby jak general Fildorf to Odwaga i Honor do konca swoich dni...

użytkownik usunięty
sowaxl

Teraz wszyscy jesteście odważni i honorowi a za komuny pewnie donosiliście aż piszczało.

ocenił(a) film na 9

Widzę że już skończyły Ci najmarniejsze argumenty jakie przedstawiałeś
wyżej.

!!!! człowieku Tobie naprawdę coś się pomyliło, odważni i honorowi to byli ludzie AK albo ludzie Łupaszki (obejrzyj sobie Inka 1946 albo przeczytaj biografię tej dziewczyny i puknij się w czoło jeśli nadal będziesz uważał, że AL i NKWD sa przedstawieni w ,,przesadzonym" obrazie)!!!
Jeśli twierdzisz, ze znasz historię z opowieści ludzi z lat 40-tych i 50-tych, to chyba byli to ludzie z UB, bo trochę im się fakty pomieszały!!!

najgorsze dla mnie jest to, ze to Polak Polakowi takie piekło zgotował....

Nie dyskutujcie z człowiekiem, u którego indoktrynacja i retoryka na kilometr śmierdzi Kremlem.
Lubię Rosjan i szanuję jako ludzi, nie przez pryzmat minionych zdarzeń i politycznych orientacji. Ale taką kurew jak Jauff połamałbym bez zastanowienia.
Tak, Tow. Jauff, jesteś parchem, bo jako Polak srasz we własne gniazdo. A dla takiego bydła nie mam zrozumienia, ani szacunku.
"Jest zdziałany dla ludzi" myślałeś o "sdiełany"?
Bardzo rzadko spotykam się z takim zwrotem - film zdziałany...
A co do Twego twierdzenia, o znajomości tamtych lat i realiów napiszę krótko. W dupie byłeś i gówno widziałeś.

gherbid

He koledzy wyżej chyba wytłumaczyli to wszystko dogłębnie. Choć ja starałem się jakimiś argumentami...
No ale bywa i tak jak powiedział Cejrowski w jednym z wywiadów że "z głupkami nie należy rozmawiać".

ocenił(a) film na 9
kajjoje

To było w programie Warto Rozmawiać.

A kogo wtedy nazwał głupkiem? czerwone ryło z sld.

użytkownik usunięty
gherbid

Widzę, że ulżyłeś sobie ostro :)
Skoro to Ci pomoże, to wrzucaj dalej. Twoje obelgi są przezemnie odbierane jak szczekanie głupiego kundla przez siatkę, nie warte nerwów.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja ani razu nie obraziłem na tym forum nikogo, a wy jak swołocz się odnosicie wobec mnie tylko dlatego, że mam na ten film inny pogląd.

Czy to jest wolność wyrażania własnych przekonań(?)
Nawet doczepiłeś się zwrotu, który użyłem "film zdziałany" a podobno masz szacunek do Rosjan(?)
Ja jestem Polakiem, ale skoro taki zwrot powoduje u Ciebie rozwolnienie, to co by było gdyby ktoś zwrócił się do Ciebie po rosyjsku <lol2>

Pewnie by Cię trzeba było w kaftan bezpieczeństwa zabrać.

ocenił(a) film na 8

Obraziłeś pamięć milionów (!) ofiar stalinowskiego terroru. Nie ma wolności wyrażania takich przekonań. Stalin codziennie podpisywał listy zawierające nazwiska setek osób przeznaczonych do roztrzelania. Jeśli wiesz coś takiego i dalej go bronisz to jesteś nienormalny. Jeśli nie wiesz to poczytaj

http://en.wikipedia.org/wiki/NKVD
http://en.wikipedia.org/wiki/NKVD_prisoner_massacres
http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_graves_in_the_Soviet_Union
http://en.wikipedia.org/wiki/Gulag
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Purge
http://en.wikipedia.org/wiki/Polish_operation_of_the_NKVD

użytkownik usunięty
ajron_3

Inkwizycja robiła gorsze rzeczy. Do nich się nikt nie dowala, bo nie wypada.

Ludzie, przecież ten chłystek nawet nie zna faktów. Ile, tumanie na na koncie Inkwizycja, a ile Dżugaszwili? Czy słyszałeś mongole, o Wielkim Głodzie, jako następstwie kolektywizacji? Czy obiła ci się o uszy liczba ofiar?
Inkwizycja w Hiszpanii, to szacunkowo 3500 ludzi straconych. Jakieś 2-2,5 TYSIĄCA RAZY MNIEJ niż zmarło na samej Ukrainie.
Przez okres działania Inkwizycji, od XIII do XVIII wieku, łączną liczbę ofiar, szacuje się na 10-15 tysięcy.

Niby tak się uczyłeś, a gówno wiesz.
Jesteś zerem bez minimalnej wiedzy w temacie w którym się udzielasz. Gardzę tobą, "polaku" srający we własne gniazdo.

użytkownik usunięty
gherbid

I wzajemnie. Życzę Ci żebyś był w takiej sytuacji jak Nil. Z pewnością byś biegał do władzy z listą nazwisk w zębach codziennie nową.

ocenił(a) film na 10

Ludzie juz to nie robis ie dyskusja tylko kto co wiecej powyzywa kogos. trzeba mowic i nie wstydzic sie historii ktora byla trzeba dalej pokazywac jak bylo. Oby takie czasy nie wrocily!

użytkownik usunięty
sowaxl

Miejmy nadzieję, że nie wrócą żadne prześladowania. Każdy powinien czuć się dobrze we własnym kraju.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Mr_Frost

Co za cham bezczelny! Widać, że rodzice nie wychowali.

ocenił(a) film na 9

Przyglądam się całej dyskusji ale jeszcze nikt nie pokusił się o jakąś sensowną puentę, przesłanie dla komunisty Jauffa co niniejszym czynię: Czy publiczne robienie z siebie idioty to twój jedyny cel w życiu?
Bez odbioru.

ocenił(a) film na 9
gherbid

W pełni Cię popieram! Nie spodziewałam się w komentarzach o tym
filmie..takiego smrodu!! Co za mentalność!! I..jesli ten film..to
"western"-według pinii..juz dla mnie w tej chwili..psychopaty-t za chwile
ten niedorobek..powie o Auschwitz,ze to.."drogeria była! Bo..mydło tam
robili"Mentalność imbecyla..

Uwielbiam takich małych komuszków jak Jauff i ich zacne argumenty. Rozwala mnie "Miejmy nadzieję, że nie wrócą żadne prześladowania. ". Tak samo mówił Stalin, że chce Polski "wolnej i demokratycznej". Jak widać słowa takich ludzi trzeba rozumieć na opak. ;)

Chociaż kiedyś miałem doczynienia z jeszcze lepszym typem, który twierdził, iż Żołnierze Wyklęci to zbrodniarze bo wykonywali wyroki śmierci bez wyroków sądu...

Szkoda, że nie możesz pogadać z tymi którzy tych lat nie przeżyli

ocenił(a) film na 9

Dzikie śmiechy nie komentarz - nawet nie chce się normalnie uzasadniać, szkoda czasu. Lecz się człeku bo to już koszmar.