Geneza planety małp

Rise of the Planet of the Apes
2011
7,0 117 tys. ocen
7,0 10 1 116720
6,7 43 krytyków
Geneza planety małp
powrót do forum filmu Geneza planety małp

Szczerze mówiąc po obejrzeniu trailera jakoś nie byłem pewny czy wybiorę się na to dzieło
do kina.Zdecydowanie nie porwał mnie on. Był po prostu średniawy i wydawało mi się że
film będzie zwykłym amerykańskim blockbusterem-średniakiem. Jednak pozytywne recenzje
na RT [82%] i wysokie oceny na IMDB (w momencie pisania 8,0 przy 10,519 głosach) oraz
69/10 z recenzji na Metacritic przekonały mnie do wybrania się do kina. I absolutnie nie
żałuję !
Oczywiście można zarzucać "Genezie", że jak wiele amerykańskich blockbusterów jest
miejscami mocno naciągany oraz można się nawet dopatrzeć błędu montażowego
[SPOILEREK MAŁY: Gdy Steve Jacobs wchodzi do budynku korporacji
zdewastowanego przez małpy, patrzy w górę i widzi owe małpy przy barierkach na piętrze
po czym spierdziela a małpki skaczą za nim a po chwili widzimy go wsiadającego do
helikoptera i mówiącego do policjanta żeby małpy łapać bo pouciekały-nieścisłe to jest
IMO.
KONIEC SPOILERKA] , ale można przymknąć na to oko ponieważ film jako całość
naprawdę robi wrażenie.
Dobra gra aktorska, efekty specjalne oraz muzyka, akcja naprawdę świetna, a Andy Serkis
przerobiony za pomocą techniki komputerowej (znowu ;] ) na nieco przerośniętego
szympansa naprawdę trzyma swój świetny poziom aktorski . Historia jest bardzo dobrze i
zgrabnie opowiedziana. Film jest po prostu godzien tego aby wybrać się na niego do kina