Nie oglądałem jeszcze tego filmu, ani poprzednich części. W związku z tym mam pytanie do tych którzy widzieli wszystkie części. Czy trzeba oglądać poprzednie żeby zrozumieć tą, czy wręcz przeciwnie, nie ma żadnych odniesień i jest to całkiem inny film?
nie musisz oglądać poprzednich części bo ta stanowi wyjście do kolejnych choć powstała jako ostatnia. W każdym razie stare części mają fajny klimat i warto je obejrzeć po Genezie
Ja proponuję zobaczyć właśnie tą nastraszą z 1968 roku, bo jest najlepsza . Współczesne już nie mają takiego dobrego klimatu. Możesz zobaczyć też późniejsze. I dopiero po tym możesz porównać je ze współczesnymi. Genezę zostaw na sam koniec.
Geneza nie jest wyjściem do kolejnych. To całkiem osobny film. Nie mniej jednak ze względu na powiązanie tytułowe pierw powinno się sięgnąć po klasyczną Planetę Małp z 68-ego, później kolejne cztery części, serial można ominąć choć też jest ciekawy, potem remake Burtona no i Genezę. W znacznie krótszej wersji dla leniwych to Planet Of The Apes (68) i Geneza właśnie. ;)