Geneza planety małp

Rise of the Planet of the Apes
2011
7,0 117 tys. ocen
7,0 10 1 116712
6,7 43 krytyków
Geneza planety małp
powrót do forum filmu Geneza planety małp

Okazał się DUŻO lepszy niż się spodziewałam! Efekty GENIALNE, zwłaszcza na moście! Aż chce się obejrzeć ponownie! Super!

ocenił(a) film na 8
madizul

Zgadzam się. Jak dla mnie film również jest genialny. Jeżeli o mnie chodzi - OSCAROWY :) Muzyka i efekty również fantastyczne.

ocenił(a) film na 9
morgoth5

Z Autorem tematu zgadzam się w zupełności - Serkis zagrał najlepiej ze wszystkich i za to należy się mu wielki podziw, bo zagrał MAŁPĘ, a i tak wypadł najcudowniej w tym filmie. "Draco Malfoy" też zagrał ładnie, ale nei zrobił na mnie dużego wrażenia z dwóch powodów - po pierwsze nie lubię takich skurczybyków, a po drugie - po chyba ośmiu latach grania (jeśli nie więcej) złego kolesia w Harrym Potterze zwyczajnie nie zrobił na mnie żadnego wrażenia, bo w takiej formie już mi się przejadł i nie pokazał nic nowego - złość, agresja, strach, cierpienie - to wszystko już pokazał mi w Potterze.

W ogól to jest najlepszy film o Planecie Małp jaki powstał - wreszcie trzyma się kupy i wygląda to logicznie nawet porównując do do książkowego pierwowzoru (choć oczywiście nie do końca, bo zmiany są). W dodatku to podobno jest reboot (no mam nadzieję, bo wypadł tak świetnie, że czekam z niecierpliwością na kontynuację jakąkolwiek), a jeszcze dodatkowo równie dobrze mógłby robić za prequel starej serii, dzięki smaczkowi w postaci statku kosmicznego (ci co oglądali wiedzą o co chodzi - nie będę spoilerował). No i w końcu jest film o Plancie Małp w pełni oddający uczucia, jakie chciał przekazać Pierre Boulle! Powiem krotko - uważam się za fana Planety Małp i jak najbardziej uważam obydwie wersje - z 68 roku i z 2001 roku - za filmy, które były zwyczajnie do bani w porównaniu do książki, bo nie było emocji i były za duże odstępstwa od książki (np. zakończenie z '68 - co to ma niby być? oO). A tutaj emocje były na prawi każdym kroku, sceny zapadają w pamięć, dobra gra aktorska. świetny film. Polecam.