Geneza planety małp

Rise of the Planet of the Apes
2011
7,0 117 tys. ocen
7,0 10 1 116712
6,7 43 krytyków
Geneza planety małp
powrót do forum filmu Geneza planety małp

przylatują superinteligentni kosmici z super technologiami, laserami, polami siłowym (wojna światów, dzień niepodległości) i ludzie kopią im tyłek. ale wystarczy kilka szympansów + goryl albo kilka zombi bez mózgów poruszających się 2km na godzinę by zniszczyć cywilizację w parę dni.

ocenił(a) film na 10
fcmarcin

AHa, czyli wszystkie filmy powinny być prostolinijne? czyli jeżeli przylatują kosmici to zawsze musimy ponosić porażkę ? ciekawy punkt widzenia.

Siemasz Goliat, jestem Dawid.

A co do filmu, to nie bezpośrednio małpy zniszczą naszą cywilizacje, tylko wirus. Małpy staną się gatunkiem Homo Sapiens, a Ci ludzie którzy przeżyją zatracą umiejętność mowy. Czyli jakby zamienimy się miejscami :]

ocenił(a) film na 4
k0k0s

może nie "prostolinijne" ale w miarę z sensem. z marginesem że to sf. "czyli jeżeli przylatują kosmici to zawsze musimy ponosić porażkę ?" - tak - niestety tak twierdzą naukowcy - skoro ktoś będzie posiadał technologię podróży międzygwiezdnych to wytępi nas 1 dnia. oczywiście film to nie lekcja fizyki, ale zabawa, ale chodzi mi o to, że istnieje pewien schemat, który nie ma nic wspólnego z logiką. od czasu do czasu przydałoby się, żeby lepsi pod każdym względem wygrali. nie wydaje Ci się, że to byłby ciekawy film - np. o eksterminacji ludzi przez obcych, bez happy endu? i jeszcze jeden argument - pewnie oglądałeś "black hawk down" - na fatach amerykanie stracili 19 ludzi zabijając ponad 1000 milicjantów. a przecież nie działali na pełną skalę - z powodu działań w mieście nie wezwali bombardowania za pomocą b52 czy tomahowków. to pokazuje siłę technologi, taktyki i wyszkolenia. obcy z lepszą technologią nie mieliby skrupułów przed śmiercią cywilów, czyli bilans byłby trochę brutalniejszy.
ps. 10? serio? przejrzałem Twoje oceny (pobieżnie) 1920 mi się też nie podobał ale 1 t porównaniu za 10 za geneze czy 'oszukać przeznaczenie" to chyba przesada. no ale o gustach się nie dyskutuje.
pozdrowienia.

ocenił(a) film na 7
fcmarcin

Skąd wiesz, że jeden statek kosmiczny mógłby zniszczyć całą naszą cywilizację? Ludzkość poszła bardzo mocno do przodu i nasza obrona to już nie tylko konie i strzały... Zresztą widzę, że naprawdę wierzysz w potężne obce cywilizacje i masę nieodkrytych planet?

ocenił(a) film na 10
fcmarcin

Oszukać Przeznaczenie 5 było boskie :D F u c k k yeaaa:D:D byłem w kinie, najlepszy z serii

Co do ocen, to często oceniam wyżej, widząc za niską wg mnie sumę ocen :]

pozdro

ocenił(a) film na 10
k0k0s

Co do 1920, kolejny raz się zawiodłem. Hucznie zapowiadany jako super produkcja, po raz kolejny obnażył poziom polskiej kinematografii. Żal serce ściska, że nikt nie wyłoży odpowiednich pieniążków i nie zrobi na prawdę porządnego filmu. Takiego Gladiatora oglądam przy byle okazji, a tego czegoś nie mam zamiaru! Pierwszy raz powiem, że żałuje wydanej kasy na film. w USA to ten film wyszedłby max na VHS :]] żart