Geneza planety małp

Rise of the Planet of the Apes
2011
7,0 117 tys. ocen
7,0 10 1 116712
6,7 43 krytyków
Geneza planety małp
powrót do forum filmu Geneza planety małp
ArusArczes

Daty premier i zarobki światowe.
Green Lantern w kinach od 17 Czerwca / Zysk: $193,865,760 Budżet: $200 million
Geneza planety małp w kinach od 5 sierpnia / Zysk: $256,464,000 Budżet: $93 million

Sam_Worthington

Widać że bardziej opłaca się robić filmy w 2d większa gwarancja zwrotu, a i niewykluczona że zysku...

szarit

pewnie i tak sequel będzie w 3D, za duża pokusa jeszcze większego zarobku

szarit

Oby więcej twórców miało podobny tok myślenia, dla mnie 3d to katorga, w tej technologi nie zauważyłem zbyt wielu plusów, a minusów jest masa, ostatni raz byłem na filmie 3d z Potter w roli głównej, w trakcie scen odgrywanych nocą nie było nic widać, efekty były mizerne, a po dwóch godzina łeb mi pękał, w zamian ze te wszystkie "przyjemności" zapłaciłem więcej za bilet. Mam nadziej że następna część Planty małp będzie jednak tylko w 2d.

Eskel067

Ja też

ocenił(a) film na 8
ArusArczes

czyli to nie jest za mało?
nie śledzę raczej boxoffice, ale jak widzę na mojo takie wpływy:
Domestic: $133,764,000 52.2%
+ Foreign: $122,700,000 47.8%
to jestem zawiedziona resztą swiata i nie liczę na kontynuację.
Czy jeszcze za wczesnie by skreslac swiat?

dzebedisa

sama reszta świata spowodowała, że film się zwrócił, a co dopiero dodając USA
poza tym oni patrzą na całość zysków
fox zarobiło już na planecie małp 163mln dolarów po 3 weekendach , więc to bardzo dobry wynik

ArusArczes

Moim zdaniem wynik jest jednak za mały, by można było uznać, że kręcenie kolejnych części się opłaci. Mam nadzieję, że się mylę, ale dzisiaj wynik superprodukcji o budżecie prawie 100 milionów nie powinien być niższy niż pół miliarda, by go można było uznać za umiarkowany sukces. :P