PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=834}

Ghost Dog: Droga samuraja

Ghost Dog: The Way of the Samurai
1999
7,3 42 tys. ocen
7,3 10 1 41534
7,4 30 krytyków
Ghost Dog: Droga samuraja
powrót do forum filmu Ghost Dog: Droga samuraja

Arcydzieło!

ocenił(a) film na 10

Widzowie tego filmu dzielą się na dwie grupy: na tych, co uważają go za totalną kichę bez fabuły i na tych, co mają go za film oryginalny, fantastyczny, wybitny. Ja zaliczam się do tych drugich. Jarmusch wspaniale ukazał życie samotnego hitmana, działającego według samurajskiego kodeksu. Pięknie zrealizowany film. Nie jest to (jak napisał pewien forumowicz) film w stylu "piątkowego kina akcji". Nie jest to jakaś (za przeproszniem) napierdalanka z krwią sikającą po ekranie. Nie jest to też przydługi, nudny film z jakimś morałem, przedstawiającym coś, o czym wszyscy wiedzą. W takim razie czym on jest? Na to powinna sobie odpowiedzieć każda osoba, oglądająca tę produkcję. Forest Whitaker zagrał wspaniale. Widać jego ogromne zaangażowanie w rolę Ghost Doga.
Na koniec chcę dodać, że wcale się nie zdziwiłem, że Filmweb wystawił mu swój znak jakości. W każdym bądź razie - ogromnie polecam.

ocenił(a) film na 10
Palpatine

witam!zupelnie sie z Toba zgadzam, na taka opinie o tym filmie czekalam...widzialam go juz kilka razy i wciaz odkrywam w nim cos nowego...jest poruszajacy haha-jakiegokolwiek slowa bym nie uzyla i tak nie okresli ono tego filmu dobrze...polecam.

ocenił(a) film na 9
Palpatine

Ten film kojarzy mi się trochę z poezją haiku. podobnie jak i ona nie jest przeznaczony dla idiotów.

ocenił(a) film na 10
pink_power

....haiku jest dla wszystkich...z zasady;)

Palpatine

Moim zdaniem Jarmusch tym filmem udowodnił, że momentami wspina się na wyżyny sztuki. Oczywiście najlepiej lubię jego "Truposza", niemniej "Ghost Dog" jest drugim jego udanym filmem. Kilka miał słabszych i nawet zdarzały się niewypały, ale bardzo cenię tego oryginalnego twórcę.
No i klasę pokazał Forest Whitaker. Po tym filmie, jak go zobaczyłem pierwszy raz, polubiłem tego czarnoskórego aktora bardzo. Bo ma wielki talent, nie ma co.

Palpatine

Prawdę człowiek pisze. Też polecam. :) Chociaż co prawda to prawda - film łatwy w zrozumieniu nie jest.

ocenił(a) film na 8
Lukens

Świetny , bardzo podobał mi sie pomysł wstawienia tekstów z Hagakure. Swoją drogą świetna książka. Dzięki temu obrazowi polubiłem filmy o samurajach