Właśnie obejrzałem film, bardzo mi się spodobał, ale nie nie wiem do tej pory po co był ten pies (ten co się wpatrywał w Ghost Dog'a), a także po co wciąż leciały stare kreskówki w tv ? Może ktoś z was wie czemu one służyły ;]
Wydaje mi się, że stare kreskówki miały nadać komizmu poszczególnym scenom - gangsterzy, którzy oglądają zawzięcie filmy animowane...pfff;). Poza tym, komentują one wydarzenia (np.Vargo oglądający scenkę z woodiego woodpeckera zmagającego się ze śmiercią tuż przed zabiciem jego samego (Vargo) przez Ghost Doga)
A pies? Hmmm, zwróciłbym uwagę na samą nazwę "Ghost Dog". Chcę uniknąć nadinterpretacji, ale może miało to oznaczać związanie samuraja ze światem natury? Harmonia itp.?
Film ten jest pełen symboliki, której niestety nie potrafię w pełni zrozumieć... Wspomniany pies i kreskówki na przykład. Najbardziej jednak nurtuje mnie, dlaczego wszyscy gangsterzy byli już w podeszłym wieku. Przecież zazwyczaj "cyngle" mafii to raczej troszkę młodsi kolesie. Sądzę, że to też coś symbolizuje, ale ni w ząb nie wiem co (a może to tylko przypadek, że wszyscy aktorzy grający mafiozów są starymi prykami?) W każdym razie film świeny, z tym, że zostawił u mnie zbyt dużo nierozwiązanych pytań (bo nie wierzę, że należy go traktować dosłownie).
To, że gangsterzy są w podeszłym wieku (szczególnie ten z laską) nadaje filmowi komizmu.
A pies jest przyjacielem człowieka, często jego obrońcą, strażnikiem. Ghost Dog- czyli "duch psa" - służąc swojemu panu, będąc jego wasalem, upodabnia się do posłusznego psa. Ghost Dog ma duszę tego zwierzęcia, sługi, jest posłuszny aż do śmierci. Pies wpatruje się w niego, jakby zahipnotyzowany. Może łączy ich ten sam duch.
To taka swobodna interpretacja.
Odnośnie psa to był on po części jakby analogią do samego Ghost Doga, bezdomny, włóczący się po ulicach w nocy, z drugiej strony mamy tu istotnie symbolikę psa i jego przysłowiowej wierności swojemu panu, co nie odbiegało prawie w ogóle od przyjętych zasad bushido ( dobrą ilustracją filmową byłby tu "Danny the dog" tłum. chyba jako "Człowiek Pies" z Jetem Li), z jeszcze innej strony można by sądzić że jest on (pies)jednym z duchów opiekuńczych, który w jakiś sposób obserwuje Ghost Doga. Interpretacji może być tyle ile interpretujących i to właśnie jest piękne w tym filmie, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Kreskówki są tutaj symbolem amerykańskiej kultury, gdyż niezaprzeczalnie było i jest to jedno z najbardziej wpływowych środków przekazu. Wiąże się to nieodłącznie z "telewizyjnym wychowaniem" dzieci, spędzających większość czasu przed telewizorem. Branża filmów animowanych stała się bardzo wpływowa na kształt ogólnie pojętej kultury oferując prosty przekaz, przy często stosunkowo niewielkich nakładach (w porównaniu do filmów z aktorami). Kreskówki będąc proste, komediowe i dziecinne stanowią tu kontrast do wyważonych i poważnych cytatów i opowieści ze starożytnej Japonii.
To że "mafiosi" są tu przedstawieni jako stetryczali i mało sprawni panowie w po-średnim wieku może mieć tu dwojaką symbolikę. Po pierwsze może tu chodzić nie o mafię jako taką, tylko o jakichś lokalnych podrzędnych gangsterów z włoskimi korzeniami. Jednakże moim zdaniem ma to głębsze przesłanie. Takie sportretowanie tych postaci pozwala ukazać przemijanie ich tradycji na rzecz nowszych zasad i stylów. Zupełnie jak przeminęła droga samurajskich wojowników. Przykładem jest jeden z cytatów z Hagakure pod koniec filmu (przed sceną w której Ghost Dog spotyka RZA) o przemijaniu ducha czasów.
Chciałbym zaznaczyć że są to moje własne interpretacje i nie wszyscy muszą się naturalnie z nimi zgadzać. Zapraszam do dyskusji gdyż film jest ponadprzeciętny.
Jako jeden z przykładów na to mogę przytoczyć scenę w której Louie wymienia imię Ghost Doga, a każdy z członków "rady rodzinnej" przedstawia swoje skojarzenia co do jego imienia przez co w pewien sposób opisują siebie i swój punkt widzenia na świat.
Fakt jest taki że o tym filmie można mówić godzinami :)
Mam nadzieję że pomogłem choć trochę rozwiać wątpliwości odnośnie pytań.
Pozdrawiam wszystkich fanów "Ghost doga"