PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=834}

Ghost Dog: Droga samuraja

Ghost Dog: The Way of the Samurai
1999
7,3 41 tys. ocen
7,3 10 1 41426
7,5 28 krytyków
Ghost Dog: Droga samuraja
powrót do forum filmu Ghost Dog: Droga samuraja

Lody, a rasizm

ocenił(a) film na 10

Od razu uprzedzam - proszę się nie śmiać i zastanowić nad moją tezą, bo wbrew pozorom wydaje się być prawdopodobna :)
Chodzi mi o wątek z lodami. Czy nie ma on może charakteru rasistowskiego? Waniliowe lody to biali, a czekoladowe to Murzyni. W końcu to rozmowa dwóch Murzynów którzy twierdzą, że czarne są lepsze od zdecydowanie popularniejszych białych lodów, które w rzeczywistości są nijakie.
Jak dla mnie podtekst wydaje się jasny :)

ocenił(a) film na 7
Ghost_Dog

Nawet jeśli, to 'rasizm' jest tu chyba za mocnym słowem :>

ocenił(a) film na 10
GxZas

Rasizm jest to uważanie kogoś za gorszego ze względu na jego rasę, więc w tym wypadku jak najbardziej pasuje.

Ghost_Dog

Jak sie maja lody do rasizmu..? Czlowieku,bezsensem jest doszukiwanie sie wszedzie podtekstow.

ocenił(a) film na 10
Ghost_Dog

jak powiem że czarni są lepsi w koszykówkę od białych to też będę rasistą?

ocenił(a) film na 8
Ghost_Dog

absolutnie nie zwróciłem na to uwagi! lody i rasizm??? a tak na marginesie ani razu przez cały film nie dzieliłem bohaterów na czarnych czy białych: raczej na włoską mafię (o ile pamiętam ludzie ci przesiadywali w chińskiej restauracji!) na zwykłych mieszkańców jakiegoś miasta czy wreszcie główna postać płatnego zabójcy. To po prostu współczesny obraz Ameryki jako konglomeratu różnych narodowości

ocenił(a) film na 10
Ghost_Dog

może rzeczywiście coś jest z tymi lodami ale rasizmem tego nazwać nie można bo to śmieszne.