urywki w których były fragmenty kodeku samuraja podobają mi się
najbardziej, pamiętacie jakieś mądrości??
ten film nie ma nic wspolnego z prawdziwym bushido. Samuraje brzydza sie bronia palna, za jedyna bron strzelecka uznaja luk japonski. Albo, GD wymierzyl bron w swojego pana, za taka zniewage prawdziwy samuraj nie dostal by nawet prawa do sepukku tylko powiesili by go na krzyzu jak zwyklego wiesniaka. Nie traktuj tego filmu powaznie. Chcesz zobaczyc film o prawdziwym kodeksie samuraja to ogladnij serial Shogun.
oojooj... radze Ci zebys na poczatek troche poczytal zamiast czerpac wiedze z seriali i ostatniego samuraja i wprowadzal innych w blad.
wszystko co napisales to bzdura.
btw- łuk nie jest bronią strzelecką.
moja wiedza nie pochodzi z seriali tylko z ksiazki James'a Clavell'a pt "shogun". Ten czlowiek jest specjalista od japonskiej kultury. Napisal mnostwo powiesci toczacych sie w Japonii. Tak wiec raczej ufam jemu a nie tv.
Z czym sie nie zgadasz? napisales, ze to sa bzdury wiec napisz gdzie uwazasz, ze jest blad:)
łuk jest bronią miotająca ale piszac ze nie jest strzelecka uwazam, ze lapiesz mnie za slowo:)
Nie polecam uczyć się historii z książki przygodowej Cavella, tak jak nie powinno sie jej uczyć z książek Sienkiewicza, bo zawieraja błędy. Najlepiej sięgnąć po literaturę naukową.
Tutaj masz dużo przetłumaczonych fragmentów z Hagakure:
http://www.wudang.cis.com.pl/hagakure_20.html
"Sprawy wielkiej wagi powinny być traktowane lekko".
"Sprawy o niewielkim znaczeniu powinny być traktowane poważnie".