PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=834}

Ghost Dog: Droga samuraja

Ghost Dog: The Way of the Samurai
1999
7,3 41 tys. ocen
7,3 10 1 41469
7,4 30 krytyków
Ghost Dog: Droga samuraja
powrót do forum filmu Ghost Dog: Droga samuraja

Oglądałam film w oryginalnej wersji językowej bez napisów i nie do końca zrozumiałam wątek z dziewczyną. Dlaczego bossowie mafii tak się wściekli na Ghost Dog po tym jak zabił tego mężczyznę a ją pozostawił przy życiu?

ocenił(a) film na 10
ORG

Ja rozumiem to tak, że przez swoją obecność tam, córka pana Vargo wiele wycierpiała(śmierć ukochanego) i dodatkowo może tą śmierć kojarzyć z własnym ojcem. Pozatym, wyrok na Ghosta, równie dobrze może być związany z świętą zemstą, za zabicie członka rodziny mafijnej. Polecam przeczytać "Ojca Chrzestnego", żeby poczuć klimat włoskich gangsterów. Mi dało to pełniejszy wyraz sytuacji w której przez cały film znajdował się główny bohater.

ocenił(a) film na 10
ORG

Moim zdaniem chodziło tu bardziej o "dowód" że to było zlecone zabójstwo, a nie wypadek, jakby później stwierdzono. Dopiero w kontekście tego pojawił się motyw vendetty w celu zamaskowania faktu zlecenia.

Dziewczynę zostawił przy życiu dlatego że zainteresowała go książka będąca z kręgu jego zainteresowań (abstrahując od tego że Ghost Dog ogólnie bardzo lubił ksiązki). Później rozwinęło się to w pewnego rodzaju wdzięczność za "udostępnienie" mu tej publikacji. Swoją drogą jest to bardzo ciekawy zbiór opowiadań jednego z najbardziej znanych pisarzy japońskich, traktujący w pewien sposób o ludzkiej naturze. Jest trudna do dostania, ale jeśli ktoś miałby okazję przeczytać to polecam.

ocenił(a) film na 4
gdogg

Gdybyś podał tytuł i autora byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam

ORG

dziewczyny nie zabil bo wyznawal kodeks samuraja wiec nie mial powodu ja zabijac,a bossowie chcieli go zabic, gdyz zabil on czlonka rodziny. Ksiazka to byla ,,Rashomon" a tu ci sle linka gdzie mozesz to zakupic http://www.empik.com/rashomon-and-other-stories-z-importu,612220,p
pozdrawiam;)

ocenił(a) film na 10
fiollett

można normalnie ściągnąć tą książki i znalenie jej nie jest takie trudne ;)