PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31866}

Ghost in the Shell

Kōkaku Kidōtai
1995
7,9 71 tys. ocen
7,9 10 1 70885
7,9 36 krytyków
Ghost in the Shell
powrót do forum filmu Ghost in the Shell

Właśnie oglądnąłem po raz pierwszy ten nietuzinkowy film. Chciałem zapytać co następnie po tej pełnometrażówce warto oglądać z tej serii mam na myśli filmy i seriale. Jak to wygląda chronologicznie i na co nie warto tracić czasu.

arturro_3

dołączam się do prośby i czekam na odpowiedź :)

ocenił(a) film na 10
arturro_3

Zaraz po pierwszym filmie warto obejrzeć jego sequel, tj. "Ghost in the Shell 2: Innocence". Dopiero potem serial, ale można go w zasadzie obejrzeć i bez znajomości obu filmów. A po serialu zaś kolejną pełnometrażówkę, czyli "Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society". A dodatkowo można obejrzeć też remake pierwszego filmu, tj "Ghost in the Shell 2.0"

ocenił(a) film na 10
arturro_3

Związek chronologiczny i przyczynowo skutkowy istnieje tylko pomiędzy dwoma pierwszymi filmami. Wydarzenia przedstawione w serialach i filmie Solid State Society dzieją się na równoległej płaszczyźnie czasowej, w której Władca Marionetek nigdy się nie pojawił (przynajmniej nie w formie przedstawionej w pierwszej części filmu), więc poza postaciami i światem nie ma wielkich koneksji z filmami. Na Ghost in the Shell moim zdaniem nie warto tracić czasu jeżeli ktoś widział już pierwszą część filmu. 2.0 to odtworzenie tego filmu z użyciem animacji komputerowej (do teł), podobnie do GitS Innocence.

ocenił(a) film na 10
tycek85

Na Ghost in the Shell 2.0 moim zdaniem nie warto tracić czasu - poprawka, zgubiłem kawałek tytułu:)

tycek85

Tzn. jest to ten sam film, tylko z podrasowana animacja czy jest więcej zmian? Bo zastanawiam się czy nie lepiej obejrzeć 2.0 zamiast oryginalnego GitS.

tycek85

Już znalazłam odpowiedź, widzę, że jednak to oryginał warto obejrzeć:
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/2314-ghost-in-the-shell-2-0/rec/1977

ocenił(a) film na 9
Sirielle

Wiem, że 4lata odkop, ale muszę to napisać: nie sugerujcie się ocenami na tanuki, bo ominiecie wiele fantastycznych gier, bo jakiś pajac dał jej ocenę 2/5. W tym przypadku racja, że 2.0 ma się nijak do wybitnego oryginału, ale obejrzeć warto (gits to anime do którego się wraca, więc czemu nie dać szansy wersji 2.0 i samemu wyrobić sobie o niej zdanie)...

ocenił(a) film na 9
arturro_3

jw. - nie istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy filmami a serialem. Niemniej jednak polecam zacząć od filmów, a dopiero potem obejrzeć serial. W moim odczuciu jest wiele smaczków i detali, które są w klimatyczny sposób przedstawione jako pewne novum w GiTS 1, a w serialu są już na porządku dziennym, przez co moim zdaniem rozpoczęcie od GiTS:SAC to rzucenie się na zbyt głęboką wodę.