PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31866}

Ghost in the Shell

Kōkaku Kidōtai
1995
7,9 71 tys. ocen
7,9 10 1 71149
7,8 41 krytyków
Ghost in the Shell
powrót do forum filmu Ghost in the Shell

Na tle innych klasyków gatunku (Akira, Neon Genesis Evangelion, Cowboy Bebop) Ghost in the Shell wypada niewiarygodnie słabo a na tle zachwytu tym dziełem dokonywanym przez entuzjastów cyberpunku wygląda to jeszcze gorzej. Pierwsze sekundy filmu dają nadzieję na ciekawy koncept w cyberpunkowym klimacie. Niestety. Otrzymujemy tylko wyrwaną z kontekstu treść przepełnioną dyletanckim pseudofilozoficznym bełkotem na poziomie średnio ogarniętego gimnazjalisty. Mówię to zarówno jako entuzjasta filozofii jak i samego gatunku anime.

ocenił(a) film na 8
urselves

Wymieniłeś inne totalnie przhajpowane. OK, może oprócz NGE, które rzeczywiście wyróżnia się totalnie na tle tych wszystkich wymienionych. Akira? Animacja pierwsza klasa, do dziś szokuje dokładnością i dynamiką. Ale fabularnie to po prostu dobry film. Bebop? Świetny soundtrack. Fabuła? No cóż, co kto lubi. Ja nie przepadam za epizodycznymi seriami a humor tam zawarty nie za bardzo mi odpowiadał. Ale prawda jest taka, że Akira, GiTS i Bebop to prostu najbardziej przystępne produkcje anime dla typowego zachodniego widza jakie powstały, dlatego też są tak szalenie popularne. Nie czyni ich to złymi, ale też nie wybitnymi.