PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31866}

Ghost in the Shell

Kōkaku Kidōtai
1995
7,9 71 tys. ocen
7,9 10 1 71161
7,8 41 krytyków
Ghost in the Shell
powrót do forum filmu Ghost in the Shell

Naprawdę świetny

użytkownik usunięty

Film jest naprawdę świetny.
Jednak jeżeli ktoś liczy na odmóżdżającą rozrywkę w stylu rodem z Hollywood, to może się bardzo zawieść.
Mamoru Oshii biorąc się za ekranizację mangi Shirowa obciął większość wątków i skupił się tylko na władcy marionetek. Tym samym The Ghost in the Shell według mnie spoważniał i stał się pozycją dla dorosłego widza, skłaniającą do przemyśleń nad sensem istnienia.
Film ten polecam szczególnie fanom Blade Runnera.
The Ghost in the Shell oglądałem w dwóch wersjach językowych (angielskiej i japońskiej) i uważam, że wersja oryginalna jest o wiele lepsza, gdyż język japoński wprowadza pewien specyficzny klimat i bardziej pasuje do muzyki, która jest po prostu rewelacyjna.

Już nie mogę się doczekać The Ghost in the Shell 2: Man Machine Interface. Na szczęście póki co jest jeszcze Kokaku Kidotai: Stand Alone Complex (GITS TV).

użytkownik usunięty

Małe sprostowanie
No i trochę namieszałem :-)

Oczywiście GITS2: MMI to tytuł mangi (która być może jeszcze w tym roku pojawi się w Polsce nakładem wydawnictwa JPF), natomiast druga część GITSa kinowego najprawdopodobniej będzie nosić tytuł "Innocence: Ghost in the Shell" i jej premiera planowana jest na wiosnę 2004 roku.

merci
wielkie dzieki za informacje:) a wiesz moze ile i jakie tytuły nosiły filmy o Alicie? ogladalem jeden ale w dodatku po francusku i nie wiem jaki nosil tytul.. az mi wstyd:P

ocenił(a) film na 10
core

Battle Angel Alita (Gunnm)
To zależy. Może być jako całość i wtedy Mówi się ogólnie "Battle Angel Alita" (tytuł anglojęzyczny) lub "Gunnm" (oryginalny tytuł japoński) lub w dwóch częściach. I część to "Rusty Angel" ("Zardzewiały Anioł"), II część to "Tears Sign" ("Znak Łez" lub "Ślad Łez" - różnie to tłumaczą). Pierwszy tom dziewięciotomowej mangi "Gunnm" ukaże się w Polsce nakładem wydawnictwa JPF najprawdopodobniej w listopadzie.

Shig_Shigeru

wooow
dzięki wielkie za wyjaśnienia! ..a z mangi też nie wiem który tom czytałem..:( był w wersji anglojezycznej.. w kazdym razie świetny. za to na półce u kumpla znalazłem pełno tomów po francusku. także nie wiem już co jest co:)