Film jest naprawdę świetny.
Jednak jeżeli ktoś liczy na odmóżdżającą rozrywkę w stylu rodem z Hollywood, to może się bardzo zawieść.
Mamoru Oshii biorąc się za ekranizację mangi Shirowa obciął większość wątków i skupił się tylko na władcy marionetek. Tym samym The Ghost in the Shell według mnie spoważniał i stał się pozycją dla dorosłego widza, skłaniającą do przemyśleń nad sensem istnienia.
Film ten polecam szczególnie fanom Blade Runnera.
The Ghost in the Shell oglądałem w dwóch wersjach językowych (angielskiej i japońskiej) i uważam, że wersja oryginalna jest o wiele lepsza, gdyż język japoński wprowadza pewien specyficzny klimat i bardziej pasuje do muzyki, która jest po prostu rewelacyjna.
Już nie mogę się doczekać The Ghost in the Shell 2: Man Machine Interface. Na szczęście póki co jest jeszcze Kokaku Kidotai: Stand Alone Complex (GITS TV).
Małe sprostowanie
No i trochę namieszałem :-)
Oczywiście GITS2: MMI to tytuł mangi (która być może jeszcze w tym roku pojawi się w Polsce nakładem wydawnictwa JPF), natomiast druga część GITSa kinowego najprawdopodobniej będzie nosić tytuł "Innocence: Ghost in the Shell" i jej premiera planowana jest na wiosnę 2004 roku.
merci
wielkie dzieki za informacje:) a wiesz moze ile i jakie tytuły nosiły filmy o Alicie? ogladalem jeden ale w dodatku po francusku i nie wiem jaki nosil tytul.. az mi wstyd:P
Battle Angel Alita (Gunnm)
To zależy. Może być jako całość i wtedy Mówi się ogólnie "Battle Angel Alita" (tytuł anglojęzyczny) lub "Gunnm" (oryginalny tytuł japoński) lub w dwóch częściach. I część to "Rusty Angel" ("Zardzewiały Anioł"), II część to "Tears Sign" ("Znak Łez" lub "Ślad Łez" - różnie to tłumaczą). Pierwszy tom dziewięciotomowej mangi "Gunnm" ukaże się w Polsce nakładem wydawnictwa JPF najprawdopodobniej w listopadzie.