Czy ktoś zauważył jakieś powiazania tego filmu z filmami z naszych czasów?? tzn. w których scenach i co sie z czym kojarzy??
mi na przykład...
wtyczki na karku-Matrix
zielone znaczki spadające z górnej części ekranu-Matrix
strój motoko-stroj snake'a w Metal gear
chowanie sie za filarem i efekt kruszenia się go-Matrix
jest jeszcze tego napewno dużo wiecej...ma ktoś jakieś spostrzerzenia??
owszem ...i tak sie składa ze mowiłem to zaraz po premierze matrixa i wszyscy się śmiali...tak sie składa ze obserwowałem fenomen matrixa krok po kroku az tu nagle Wachowscy nagle sie przyznali i CIACH wszystko wporzadku jak sie przyznali to jest przeciez ok!
Buehehe,spadlem z krzesla,bo zero logiki jest w tym co piszesz :D:D:D Chlopie film jest z 1995 roku i jeszcze Wachowscy o tym ,ze Matrixa nakreca pojecia nie mieli.To samo z Metal Gear Solid ,ktory ukazal sie pod koniec swietnosci PSX 1 i dlugo po GITS.Jak juz cos to pytanie powinno brzmiec odwrotnie,bo predzej tworcy korzystali przy swoich produkcjach z GITSA
Samael.. autor tematu to właśnie miał na myśli, że Matrix (i inne filmy/gry) był inspirowany GITS'em ;)
ale i tak jak powstanie aktorska wersja GITS to będzie pełno "mądrych głów", które uznają, że to jest inspirowane Matrixem....
czytałem kiedyś wywiad w którym prowadzący wytykał Wachowskim ze wiele rzeczy skopiowali i na koniec tego wywiadu Wachowscy przyznali sie do tego ze inspirował ich matrix... poza tym jeśli ktos czytał mange to jest tam odcinek "Bunt maszyn" krotki na dwie strony w ktorym motoko praktycznie opowiada scenariusz matrixa hehe..
Stary, właśnie o tym ludzie rozmawiają w tym temacie - mówiąc innymi słowy twórcy filmów/gier ww. oglądali GitSa i to ich zainspirowało. Nie mam pojęcia czemu ciągle przytaczasz że GitS był pierwszy...