PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31866}

Ghost in the Shell

Kōkaku Kidōtai
1995
7,9 71 tys. ocen
7,9 10 1 71149
7,8 41 krytyków
Ghost in the Shell
powrót do forum filmu Ghost in the Shell

Czy ktoś zauważył jakieś powiazania tego filmu z filmami z naszych czasów?? tzn. w których scenach i co sie z czym kojarzy??

mi na przykład...

wtyczki na karku-Matrix
zielone znaczki spadające z górnej części ekranu-Matrix
strój motoko-stroj snake'a w Metal gear
chowanie sie za filarem i efekt kruszenia się go-Matrix

jest jeszcze tego napewno dużo wiecej...ma ktoś jakieś spostrzerzenia??

ocenił(a) film na 10
gudmadafaka

Bo niewiem czy wiesz ale to jest film ktorym Matrix byl inspirowany....

aga0012

owszem ...i tak sie składa ze mowiłem to zaraz po premierze matrixa i wszyscy się śmiali...tak sie składa ze obserwowałem fenomen matrixa krok po kroku az tu nagle Wachowscy nagle sie przyznali i CIACH wszystko wporzadku jak sie przyznali to jest przeciez ok!

ocenił(a) film na 10
gudmadafaka

ja bym jeszcze dodal skok z wierzowaca - skok Snake'a z mostu :)

R4Zi3L

Nie gniewaj się, Wojtek, ale właśnie wyobraziłem sobie "skok zwierzowca" ;-)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
gudmadafaka

Buehehe,spadlem z krzesla,bo zero logiki jest w tym co piszesz :D:D:D Chlopie film jest z 1995 roku i jeszcze Wachowscy o tym ,ze Matrixa nakreca pojecia nie mieli.To samo z Metal Gear Solid ,ktory ukazal sie pod koniec swietnosci PSX 1 i dlugo po GITS.Jak juz cos to pytanie powinno brzmiec odwrotnie,bo predzej tworcy korzystali przy swoich produkcjach z GITSA

Samael071

To raczej z GITS wszystko było kopiowane.

Samael071

Samael.. autor tematu to właśnie miał na myśli, że Matrix (i inne filmy/gry) był inspirowany GITS'em ;)

ocenił(a) film na 9
Mithrill

ale i tak jak powstanie aktorska wersja GITS to będzie pełno "mądrych głów", które uznają, że to jest inspirowane Matrixem....

NoktowizoR

czytałem kiedyś wywiad w którym prowadzący wytykał Wachowskim ze wiele rzeczy skopiowali i na koniec tego wywiadu Wachowscy przyznali sie do tego ze inspirował ich matrix... poza tym jeśli ktos czytał mange to jest tam odcinek "Bunt maszyn" krotki na dwie strony w ktorym motoko praktycznie opowiada scenariusz matrixa hehe..

ocenił(a) film na 9
gudmadafaka

LUDZIE GITS BYŁO ZROBIONE W 1995 A MATRIX W 1999!!!

SERPICO I WSZYSTKO JASNE :)

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

Stary, właśnie o tym ludzie rozmawiają w tym temacie - mówiąc innymi słowy twórcy filmów/gier ww. oglądali GitSa i to ich zainspirowało. Nie mam pojęcia czemu ciągle przytaczasz że GitS był pierwszy...

HuntMocy

Serpico jestes idiota i lepiej nie wypowiadaj sie na stronie filmweb bo psujesz jej renome