Czy mógłbym prosić o pomoc w zestawieniu chronologicznym tych wszystkich części Ghosta?
1. Ghost in the shell - wydanie 1995, akcja dzieje się w 2029 roku
2. Ghost in the Shell 2: Innocence - wydanie 2004 - akcja 2032 roku
3. Ghost in the Shell Stand Alone Complex Solid State Society- wydanie 2006 - akcja 2034 rok
4. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - SERIAL - wydanie 2002-2003 - akcja?
5. Ghost In The Shell Arise - MINI SERIAL - wydanie 2013 - akcja?
1. Ghost in the Shell: Arise (rok 2027)
2. Ghost in the Shell (2029)
3. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2030)
4. Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd GIG (2032)
5. Ghost in the Shell 2: Innocence (2032)
6. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex − Solid State Society (2034)
Choć technicznie rzecz biorąc, ciężko tutaj doszukać się wielu połączeń, Ghost in the Shell z 1995 roku i 2004 to spójna całość, dwie serie telewizyjne i film Solid State Society to również spójna całość, ale z filmami Oshii'ego się wiele razy kłócą, a Arise to prequel całości, nie ważne z jakiej strony by nie spojrzeć. :)
Mam nadzieję, ze pomogłem, pozdrawiam!
Dzięki za odpowiedź, chcę sobie kiedyś obejrzeć to w kolejności chronologicznej a nie wydawniczej, ciekaw jestem czy to ma jakąś logiczną całość. Każdy z osobna jest genialny ale pytanie czy jak spojrzeć na to z dystansu to również ma sens.
To jest bodaj najtrudniejsze pytanie odnoszące się do tej serii.
JAk napisałem, jeśli chcesz oglądać w miarę chronologicznie, to oglądaj jak napisałem powyżej, a jeśli chcesz oglądać wg. logiki, to oglądaj najpierw filmy (1995 i 2004), potem seriale i film z serii (Solid State Society), a po poznaniu całej serii weź się za Arise, poznasz całość z innego punktu widzenia.
Ogółem wszystkie te "serie" się na swój sposób łączą, aczkolwiek można odnieść inne wrażenie. Ja w każdym razie szczerze polecam obejrzenie wszystkich odprysków tej serii (tych, których nie wymieniłem też).