5,0 33 tys. ocen
5,0 10 1 33256
2,5 30 krytyków
Gierek
powrót do forum filmu Gierek

Oglądając go przypomniał mi się Smoleńsk. I nie, nie z powodu treści. Jest sporo filmów, które choć aż kłują niezgodnościami z historią czy upiększaniem/upadlaniem postaci, to jednak przyciągają grą aktorską, montażem, samą przedstawioną historią. I tak w "Smoleńsku", jak i tutaj, właśnie tych rzeczy brakuje. Czy aktorzy dobrani, nie będę się spierał, ale moim zdaniem ci tutaj zagrali fatalnie - prostoliniowo, schematycznie. Inna sprawa, że scenariusz ich do tego zmuszał, kolejne sceny prezentowały historyjki z życia Gierka po prostu przeskakujące z jednej chwili do kolejnej bez większego zagłębiania się w daną sprawę. Pachnie mi to "Smoleńskiem" także dlatego, że w obu przypadkach twórcy chyba myśleli, że sam temat dla im masę kasy. No i jak widać po komentarzach dotyczących treści filmu, trochę na tym pewnie ugrali.

CyganFilip

Cóż. O jakości tej szmiry świadczy, że jako dziecko żałowałem Lisa Witalisa, a tego Gierka nie żałowałem. Netfliksacja wszystkiego dotknęła nawet prawicowe propagandówki.
Bolek, Stołek czy inny co zlecił tę propagandówkę, mógłby zlecić ją nawet twórczyni filmu "Lamb" - pół Polak, pół Komunista ciągnięty za rękę przez Jaruzelskiego alkoholika i świętego Wawrzyńca z borderline, z papieżem smutno przyglądającemu się tej patorodzinie, ale nieinterweniującym z powodu ADHD skrzyżowanego z narcyzmem - i już widz mógłby nawiązać więź z autystycznym Gierkiem, który chciał tylko zrobić wszystkim dobrze, któremu obcięli i dosztukował sobie patyk.
W obrazoburczy kretynizm trzeba umić.