5,0 33 tys. ocen
5,0 10 1 33256
2,5 30 krytyków
Gierek
powrót do forum filmu Gierek

Prawdziwa metafizyka Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Gierek - o stalowej skórze i gołębim sercu - jako polski nadczłowiek dźwiga kraj na swych barkach, sam. Ten film trzeba traktować jako wyjęty z pewnych kanonów kinematografii, dać się porwać opowieści Rafała Wosia, być może przyjąć pewien komizm, komiksowość także. Bez tego film jest najwyżej średni, nie zawsze wszystko zgrzyta doskonale, dużo uproszczeń, zaś trajektoria podróży -oczywista. Dlatego film ten trzeba przyjąć fenomenologicznie i całym sobą doświadczyć.

Czasy gierkowskie dla mnie trwały od 7 klasy podstawówki do niemal końca studiów. Czyli byłem w pełni świadom wydarzeń. Film w niewielkim stopniu je przypomina. Jako mieszkający w dużym mieście odczułem wzrost konsumpcji. 5 największych miast otrzymywało połowę dostaw mięsa. Moja ciotka jeździła 120 km pociągiem, aby kupować u nas kurczaki, będące w stałej sprzedaży. Prowincja miała zaopatrywać się na targach, po cenach wolnorynkowych. Załamanie dostaw w moim mieście przyszło w 1979 i wtedy zobaczyliśmy kruchość systemu. Dla mnie film jest jak hagiograficzny żywot świętego, bez związku z rzeczywistością.