PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837508}
6,1 52 tys. ocen
6,1 10 1 51701
5,0 60 krytyków
Gladiator II
powrót do forum filmu Gladiator II

Jeżeli Lucjusz jest synem Maximusa to znaczy że Maximus spłodził duch synów w tym samym czasie z czego jednego na odległość lub miał złego brata bliźniaka w Rzymie:
1. Maximus był Hiszpanem i nigdy wcześniej nie był w Rzymie.
2. Lucjusz urodził i wychował się w Rzymie. Maximus widzi go po raz pierwszy w życiu przed walką w Koloseum.
3. Maximus mówi że jego syn i Lucjusz są w tym samym wieku.
4. Maximus liczy co do dnia ile nie było go w domu w Hiszpani.
5. Maximus jest całkowicie wierny i kochający w stosunku do swojej żony. Do tego stopnia że chce umrzeć po jej śmierci i cały pierwszy film obraca się wokół tego że chce do niej dołączyć.
6. Według nowej części Matka Lucjusza została wydana za mąż w wieku lat 14 za geja. W pierwszej części mówione jest że Matka Lucjusza poznała Maximusa w młodości zanim została mężatką i nie widziała go od tamtego czasu. Za to Maximus walczył u boku jej męża.

Piwo dla tego kto obliczy kiedy i gdzie Maximus spłodził Lucjusza.

Rafal_Pabich

Wydaje mi się,że trochę wszyscy mylą tutaj pojęcia i nazewnictwo, to po pierwsze. Moim zdaniem, Maximus mówiąc,że nie był w Rzymie mówi o stolicy. W Rzymie jako Cesarstwie Rzymskim bywał, walczył i tak jak podkreślacie, znał Marka Aureliusza i jego dzieci :)

AgnieszkaIzabela

Kolejna sprawa to to,że ja od początku po obejrzeniu pierwszej części uważałam,że synem Maximusa jest Lucjusz. Moim zdaniem było tak,że oni coś czuli do siebie,ale córka cesarza no nie mogła chyba za bardzo związać się z generałem...więc romans mieli,ale być może też Lucilla była już żoną swojego męża geja ;) i dzieci nie mieli. Jak zaszła w ciążę z Maximusem dziecko przypisano mężowi, wiadomo. A że dzieci były w tym samym wieku to albo on wrócił do siebie, znalazł żonę i po paru miesiącach później pojawiło się drugie jego dziecko albo stwierdzenie,że są w tym samym wieku znaczyło tyle co w podobnym.

ocenił(a) film na 1
Rafal_Pabich

Zgadzam się absolutnie! Ta informacja całkowicie zmienia postać Maximusa, jest to idiotyczne i cała ta marna druga część to jakaś farsa, której nie uznaję z szacunku do części 1. Żałuję wydanych pieniędzy

Rafal_Pabich

No to jak to było naprawdę https://www.youtube.com/watch?v=qwRJrv72ouY

ocenił(a) film na 8
Rafal_Pabich

Cóż za hipoteza  WOW- to tylko film, a nie sprawa w sądzie. 

ocenił(a) film na 4
Rafal_Pabich

Sugeruję obejrzeć Gladiatora I ze zrozumieniem.

ocenił(a) film na 5
Rafal_Pabich

Wiedziałam, że z Lucjusza zrobią syna Maximusa, wiedziałam no!

ocenił(a) film na 3
Rafal_Pabich

Ale masz tu i taranujące miejskie mury statki i krwiożercze małpy oraz nosorożca po siodłem. Aaa! I gazetę w starożytnym Rzymie! Także opcja z zapładnianiem na odległość, ewentualnie przesyłanie DHLem, nie powinna zaskakiwać ;-)

ocenił(a) film na 6
Rafal_Pabich

Matkę Lucjusza, Maximus mógł "ukłuć" w namiocie np. podczas wcześniejszych odwiedzin u ojca Marka Aureliusza w czasie jakiejś kampanii. Bardziej irytowały mnie rekiny itp.

ocenił(a) film na 6
Rafal_Pabich

W jedynce już było, że syn Maximusa jest w podobnym wieku co Lucilli gdy rozmawiali. Scena się zatrzymała. Spojrzenie Lucilli mówiło wszystko. Skoro Lucjusz był starszy to Maximus nie zdradził żony tylko miał romans z Lucilla wcześniej.Ewidentnie było widać o co chodzi i że coś do siebie czują . Dziwią mnie dzisiejsze zdziwienia. Tego, że się całowali później w jedynce też nikt nie widział? Na końcu filmu też mówi Lucjusz jest bezpieczny to chyba bez powodu tego nie powiedział. Dziwne tylko, że skoro był niby bezpieczny to za chwilę uciekł na koniu z miasta.

ocenił(a) film na 1
Rafal_Pabich

Tak zwane traktowanie widowni jako idiotów…

ocenił(a) film na 4
Rafal_Pabich

I niby kochał żonę a wychodzi na to że puszczał się z inną,straciłem do niego szacunek

Rafal_Pabich

O ile dobrze pamietam to w pierwszej czesci Gladiatora Maximus i Lucilla bardzo dobrze sie znaja (pierwsze ich spotkanie zaraz po bitwie), a wiec musieli sie wczesniej spotkac, nie wiem w jakich okolicznosciach ale sie znaja. Nie wiem skad to przekonanie ze Maximus nigdy nie byl w Rzymie? Trudno mi uwierzyc by jeden z najwiekszych generalow, ulubieniec samego cesarza nigdy nie byl w Rzymie

AstonMarkiz

Maximus jest całkowicie wierny i kochający w stosunku do swojej żony - nie ryzykowalbym takiego stwierdzenia, kiedys wiernosc byla zupelnie inaczej postrzegana. Przykladowo taki przykladny maz mogl sobie brac niewolnice/niewolnikow do swego loza, wlasciwie mogl z nimi robic co chcial. Szczerze to watpie by podczas zaslubin w owych czasach skladana byla deklaracja wiernosci

użytkownik usunięty
Rafal_Pabich

mongołem jesteś i tyle wielki znawco

ocenił(a) film na 9
Rafal_Pabich

wydaje mi sie ze dzieci nie były w tym samym wieku, kojarze scene ze Lucius mowil wtedy że ma 8 lat a Maximus mu odpowiedział że jego syn też ma PRAWIE 8. wiec romans byl jak najbardziej możliwy, Maximus zaraz po jego zakonczeniu poznał żonę, szybko się z nią ożenił i zaszła od razu w ciążę. wiec miedzy dziecmi mogło byc ok 10 - 12 miesiecy różnicy .

ocenił(a) film na 7
Rafal_Pabich

Już 1 część mocno sugeruje że Lucius był synem Maximusa. Może obejrzyj ją ponownie, reszty nie ma nawet sensu wyjaśniać bo Maximus jest gladiatorem 1-2 lata, jego syn umiera mając 8 lat a Lucius w filmie nie ma potwierdzonego wieku (szacuje się na 10-12). Chatgpt mówi że Maximus prawdopodobnie bywał w Rzymie więc nie wiem skad wymyśliłeś że go tam nie było.

Rafal_Pabich

Lucilla i Maximus jako bardzo młodzi mają krótki romans.

Ona zachodzi w ciążę, ale zostaje wydana za mąż w pośpiechu, by to ukryć.

Rodzi Lucjusza jako „dziecko męża” (który być może był gejem i się zgodził na układ).

Maximus nic nie wie, że ma dziecko – on w tym czasie wyjeżdża do Hiszpanii, zakłada rodzinę.

Lucilla odcina się emocjonalnie, ale zachowuje w sercu cichy żal i wspomnienie.

ocenił(a) film na 5
Rafal_Pabich

A to nie mógł jego matki w Hiszpanii zapłodnić czy gdzie kolwiek indziej ???