8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792487
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Moim zdaniem Gladiator to cos wiecej niz film to poprostu uczta duchowa i "powiem" wiecej okreslajac go jako zjawisko ktore jest perfekcyjne od poczatku do konca.
Jego przeslanie jest tak glebokie i wspaniale ze dla mnie osobiscie jest wzorem sztuki filmowej jak i drogowskazem w osobistym zyciu.
Gladiatora "pokochalem" odrazu jak go skonczylem ogladac a moje zycie w pewnym sensie sie zmienilo.
Poprostu zaczalem inaczej postrzegac sens zycia i inaczej rozumiec sens smierci dlatego jak ktos nie widzial polecam zobaczyc.
Jednak ogladac go trzeba w skupeniu i ze zrozumieniem to nie film typu zerkanie co jakis czas.Ten film trzeba chlonac calym umyslem czego Wam zycze.

ocenił(a) film na 10
Phantom_5

Zgadzam się z Tobą w 100%. Moja historia jest bardzo podobna do Twojej :)
Ten film zmienia... na lepsze ...

*Trzeba zwracać uwagę na każde wypowiadane w nim słowo...

ocenił(a) film na 10
Phantom_5

Jednym słowem film-cud. Niesamowity... Niedościgniony...

ocenił(a) film na 7
przeklety

Wybaczcie Koledzy/Koleżanki, ale trochę przesadzacie...

ocenił(a) film na 10
HEAT1995

14 lat Cie nie usprawiedliwia czlopcze wszak madrosc i czulosc to cecha wrodzona.

ocenił(a) film na 7
Phantom_5

Zauważ, że "Ty" czy "Koledzy/Koleżanki" z postu powyżej, napisałem wielką literą. Chyba nie ma sensu dalej pisać, powinienem się zadawać z kimś bardziej poważnym niż 15-latek... Wszak mądrość i czułość to cecha wrodzona, proszę, otrzyj łzy, Główny Bohater właśnie umiera...

ocenił(a) film na 5
Phantom_5

Pytanie absolutnie bez żadnych podtekstów, jedynie ciekawość mną kieruje - Jakie inne filmy widziałeś? (bo z twego konta wynika niewiele). Pytam się oczywiście o takie ... hmmm... ambitne.

ocenił(a) film na 5
addam23

A i jeszcze, bym zapomniał!
Nad czym tam się skupiać i nad czym wytężać umysł? Wszystkiego bardziej na tacy wyłożyć się chyba nie da...

ocenił(a) film na 9
addam23

film jest dobry 7/10 w porywach 8/10 dobrze zrobiony ma przeslanie, ale brakuje tej iskry

ocenił(a) film na 9
spielberg552

A co ma "taka iskre" wg ciebie?

ocenił(a) film na 10
Phantom_5

Zgadzam się. Gladiator jest filmem, który pozostawi w człowieku nadzieję i wielki pokój. Uważam, że brakuje obecnie filmów tej klasy, które poruszały a zarazem sprawiały, że stajemy się lepsi.

ocenił(a) film na 9
krisswald

Jakis czas temu w tv rozpoczal sie Podziemny Krag, wg rownie genialny film. Warto obejzec skoro juz spedzacie weekend przed tv. Pozdro

ocenił(a) film na 9
harom

Podziemny krąg ogladalem i jest duzo lepszy od Gladiatora wiem, ze to sa rozne gatunki no jednak.iskre ma np:Psychoza,Pulp Fiction.
Gladiator nie jest wysmienitym filmem jest dobry.Gdyby nie to, ze dostal kilka oscarow i jest w top 10 czy 11 malo osob by go chwalilo

ocenił(a) film na 10
spielberg552

Tutaj się nie zgodzę.
Ja bardzo długo nie chciałam oglądac tego filmu... Bardzo nie lubię historii, być może dlatego byłam tak zniechecona... :/
Jednak zobaczywszy pasje z jaką moj tata ogląda ten film postanowiłam, że i ja go obejrzę... Film po raz pierwszy włączyłam rok temu... wieczorem... Skończyło się na tym, iż kładłam się spać nad ranem po trzykrotnym obejrzeniu tego arcydzieła.
Do dzisiejszego dnia film ten obejrzałam kilkadziesiąt razy... Za każdym z takim samym podekscytowaniem...
I swoje dotychczasowe doświadczenia z tym filmem skwituję, iż Miesiąc, bez kilkakrotnego obejrzenia tego filmu, jest miesiącem straconym ;]

ocenił(a) film na 10
harom

Wg. mnie bardzo dobrym filmem jest również 'Zielona Mila' czy 'Szósty zmysł'

PS. Obecnie nagrywane filmy, mimo licznych nagród jakie zdobywają nie są jakoś specjalnie porywające...

ocenił(a) film na 9
krisswald

ja się bardzo cieszę ze dziś wyemitowało go tvp, bo oni przynajmniej zostawiają napisy po filmie, a nie reklamy od razu dają jak np polsat lub tvn i przynajmniej można było wysłuchać utworu po filmie który jest rewelacyjny:)

ocenił(a) film na 9
burza666

Mnie raczej cieszy brak reklam W TRAKCIE:) ale masz racje..jednak zawsze zostaje Youtube..

ocenił(a) film na 9
harom

Brak reklam jest najlepszy;)
Chociaz jedna 5 minutowa by sie przydala zeby obejsc po cherbate

ocenił(a) film na 10
burza666

Film rewelka a końcówka arcydzielo jak go wynoszą i spotyka się z żoną no i ta muzyka

krisswald

Dokładnie... takich filmów brakuje. Produkcje typu Gladiator, czy równie wspaniały Braveheart chyba nie prędko doczekają się godnych następców.

ocenił(a) film na 9
Chandler_the_Hero

na + muzyka,wspanialy cezar,ciekawy scenariusz
- Denerwujace te jego machanie reka po tej trawie itp,slabo mnie wciagnal,brakuje mu tego czegos zeby mu dac wiecej niz 8/10

ocenił(a) film na 9
spielberg552

Duzo ludzi nabiera sie na takie sentymentalne dluzyzny;) mnie to nie przeszkadzalo akurat nawet dodawalo klimatu. Co racja to racja jednak ze Fight club lepszy !! jak dla mnie Gladiator 9/10

ocenił(a) film na 10
harom

Tutaj się nie zgodzę.
Ja bardzo długo nie chciałam oglądac tego filmu... Bardzo nie lubię historii, być może dlatego byłam tak zniechecona... :/
Jednak zobaczywszy pasje z jaką moj tata ogląda ten film postanowiłam, że i ja go obejrzę... Film po raz pierwszy włączyłam rok temu... wieczorem... Skończyło się na tym, iż kładłam się spać nad ranem po trzykrotnym obejrzeniu tego arcydzieła.
Do dzisiejszego dnia film ten obejrzałam kilkadziesiąt razy... Za każdym z takim samym podekscytowaniem...
I swoje dotychczasowe doświadczenia z tym filmem skwituję, iż Miesiąc, bez kilkakrotnego obejrzenia tego filmu, jest miesiącem straconym ;]

ocenił(a) film na 9
nerhac

hahaha...

ocenił(a) film na 9
nerhac

3 razy w jedną noc to oglądać? Ja bym nie wytrzymal nawet przy Pulp Fiction bym wykitowal...

ocenił(a) film na 10
spielberg552

To była piękna noc... ;)
Noc Konesera :D

ocenił(a) film na 9
nerhac

Nie piekna, ale straszna i nawet nie wierze, ze to ogladales 3 razy

ocenił(a) film na 9
spielberg552

sorki ogladalAŚ

ocenił(a) film na 10
spielberg552

Uwierz, uwierz... ;)
Jestem wyjątkowa, zdolna do takich rzeczy.

ocenił(a) film na 9
nerhac

ile masz lat?:P

ocenił(a) film na 10
spielberg552

18 :)
* Ale nie toleruję dyskryminacji ze wzgledu na wiek ;|

ocenił(a) film na 9
nerhac

Spoko loko myslalem ze 16 to bym sie spytal o nk:P
Ja mam 16 i widzisz nie podoba mi sie film a najczesciej podoba sie takim mlodym dzieciakom chociaz nie przecze ze starszym ludziom sie nie podoba :)

ocenił(a) film na 10
spielberg552

Wiesz co.. no wiek nie zawsze decyduje o dojrzałości, i nie chciałbym oceniać ludzi pod wzgledem wieku ;)

Ja w tym filmie szczególną uwagę zwracam na dialogi...
wypowiedź "Nazywam się Maximus Decimus Meridius, dowódca północnej armii, generał legionów, lojalny poddany jedynego prawdziwego imperatora Marka Aureliusza. Ojciec zamordowanego syna, mąż zamordowanej żony. I to ja dokonam zemsty... w tym życiu lub w następnym" lub kwitująca wypowiedź Maximusa stanowiąca ripostę dla Commodusa, który usiłuje złamać głownego bohatera mówiąc z pogardą o śmierci jego najbliższych "Czas samochwalstwa wkrótce dobiegnie końca" ... no takie teksty zwalają mnie z nóg...
Być może dlatego, że zaliczam się raczej do wrazliwców,
no i ta muzyka... arcydzielo.

ocenił(a) film na 10
spielberg552

Spielberg jestes przede wszystkim debilem a czy masz lat 16 czy 60 to juz malo istotne

ocenił(a) film na 9
Phantom_5

"Poznasz głupiego po uczynkach jego"
Wiesz co ci powiem na to twoje zalosne wyznanie?To stwierdzenie stwierdza, ze wlasnie ty nim jestes skoro mowisz tak do inncyh ludzi...
Po oc ja sie wogole bede z toba klocil...

ocenił(a) film na 9
spielberg552

'stwierdzenie stwierdza'...i nie mam pytan

ocenił(a) film na 9
harom

ok pisalem na szybko wiec wiesz.
Zaraz ide spac ale takie jedno male sprostowanko.
Koles ktory mnie obrazil ocenil Plebanie 10/10.Wedlug niego ten zalosny serial jest arcydzielem

ocenił(a) film na 10
spielberg552

Spokojnie...
Każdy ma swoje zdanie, jednak powinien je wyrażać z szacunkiem oraz podpierajac sensownymi argumentami przemawiającymi za, lub przeciw filmowi.

ocenił(a) film na 9
nerhac

przedstawilem swoje argumenty...

ocenił(a) film na 10
spielberg552

spielberg - ty nie masz co mowic ani pisac bo po sposobie wypowiedzi widac zes idiota i nie zaslugujesz na zadne polemiki na poziomie jakbym mial polemizowac z wszystkimi debilami w necie to bym tracil cale dnie na dyskusje a zycie zbyt krotkie by to robic dlatego olewam cie matole i wole odpalic ciekawsze sceny gladiatora

ciao

ocenił(a) film na 9
Phantom_5

Nie!
Odpal sobie ciekawsze sceny z Plebani warto buehehe!

ocenił(a) film na 9
spielberg552

hehe mało jest wątków na forach gdzie nikt się nie kłóci, jak ktoś ma coś głupiego do napisania to niech nie pisze:)

ocenił(a) film na 10
burza666

No sorry, ale przekraczacie juz granice.

*Ja jestem za ponownym odpaleniem CAŁEGO Gladiatora ;]

ocenił(a) film na 9
nerhac

moze ty tego gladiatora w jakiejs innej wersji ogladasz..do tego ta pora..

ocenił(a) film na 9
burza666

Phantom juz odpadl pewnie odpalil sobie plebanie
dobranoc wszystkim
jesli cos tu jeszcze bedziecie pisac to napiszcie jakis argument oprocz stron technicznych czyli gry aktorow muzyki scenariusza itp. No i oprocz waszego przeslania pozdro

ocenił(a) film na 10
spielberg552

Ja ogólnie lubię oglądać filmy w nocy, nikt nie przeszkadza, można się skupić.

ocenił(a) film na 5
spielberg552

"3 razy w jedną noc to oglądać? Ja bym nie wytrzymal nawet przy Pulp Fiction bym wykitowal..."
Mi raz w życiu zdarzyło się oglądać w jeden dzień 3 razy jeden film (mimo, że pół roku wcześniej również go widziałem).

Był to ok 3h film "Inland Empire" i uparłem się, żeby go zrozumieć. Z poczatkowej kompletnej pustki udało mi się ułożyć kilka zadowalających mnie teorii.

ocenił(a) film na 9
addam23

u mnie The Pusher..3 czesciowy ale ja go traktuje jako 1 ( moze wlasnei dlatego ze ogladalem wsyztskie w 1 noc ) polecam ten film

ocenił(a) film na 10
harom

Gladiator jest najlepszym filmem jaki widziałam, jest jednym z nielicznych filmów zmuszających do przemyśleń a na dodatek wzruszająy. Jak dla mnie świetny.

ocenił(a) film na 5
dragonia

Oglądaj więcej filmów (najlepiej nie w TV i nie hiciorów kinowych), a powinnaś spotkać całą masę filmów zmuszających do przemyśleń (i to o wiele głębszych).
Jeśli chcesz filmów zmuszających do przemyśleń i ich poszukasz to bez większego trudu powinno ci się udać takie znaleźć.

ocenił(a) film na 5
addam23

Sory że zmienie temat.
Phantom jest po prostu pojebany.
Dziękuje i pozdrawiam ;).