witam, mogły mi ktoś odpwiedzieć na pytanie dlaczego ten film jest na 12 miejscu w TOP 100 ????bo ja jakoś nie widze powodu zeby był tak wysoko.
z góry dziekuje ;-)
moim skromnym zdaniem... to jest Film przed cholernie duże F. nareszcie mogę powiedzieć, że go obejrzałam, bo jakoś zawsze mi umykał. :-) i nie żałuję.
Amerykanie sami często nie tworzą dobrych filmów tylko za nie płacą. Popatrz na takiego "Gladiatora", reżyser - Anglik, kompozytor - Niemiec, główny aktor - Nowozelandczyk, pozatym Irlandczyk (Harris), Dunka (Nielsen), Benińczyk (Hounsou) i wielu innych.
Popatrz na największych reżyserów w dziejach kina, Hitchcock - Angol, Scorsese, Coppola, Fellini, Capra - Włosi, Wilder - austriacki Żyd, Kazan - Grek, Kurosawa - Japończyk, Wyler - Niemiec jak już się czepiłeś.
Michael Bay - USA,
Martin Scorsese - USa,
Andy Wachowski - USA,
Robert Zemeckis - usa
Steven Spielberg - USA
Wiec nie jest tak źle, nie bronie ich, ale nie ujmujmy im :)
Scorsese jest Włochem. Jakby się przyjrzeć Zemeckisowi i Spielbergowi to też to są Amerykanie w pierwszym, może drugim pokoleniu.
Bay, Bay świetnym reżyserem, ta akurat.
Wachowsky swoisko brzmiące nazwisko też ma nie bez powodu.
Zanim napiszesz Kubrick tez mogę ci już powiedzieć, że to Amerykanin w pierwszym pokoleniu. Stone również. Z takich najbardziej znanych to Lynch i Burton są "zasiedziałymi" Amerykanami, nawet taka ikona amerykańskości jak Eastwood nie jest zbyt "amerykańska".
urodzony w usa?
urodzony, wiec USA :)
Bo jak by tak patrzec to pewnie i wielu z nas to nie miastowi itd. http://pl.wikipedia.org/wiki/Martin_Scorsese
Urodzony w USA, a nie Włoszech.
A wiec Amerykanin ;)
Niektórym powinni tu konta pokasować.
Zgadzam się o gustach się nie decyduje, ale nazywać gliadiatora "gównem"
świadczy o tym z jaką bandą debili mamy do czynienia na tym forum.
Zgadzam się niektórych może dziwić tak wysokie miejsce w rankingu (choć ja
jestem za) ze względu że są podobne filmy stojące o wiele dalej jednak to
nie zmienia faktu że Gladiator jest "przynajmniej" filmem bardzo dobrym.
Powiem tyle że Gladiator to Bardzo dobry film naprawde uznanie dla Scota bo stworzył film historyczny na poziomie a takich brakuje (dorównuje mu na pewno Spartacus Kubricka) ale to ani film rewelacyjny ani co do piero arcydzieło naprawdę film nieźle przereklamowany ale nie aż taki zły dlatego ocena 8/10.