Gliniarz z Beverly Hills

Beverly Hills Cop
1984
7,3 87 tys. ocen
7,3 10 1 86679
7,3 29 krytyków
Gliniarz z Beverly Hills
powrót do forum filmu Gliniarz z Beverly Hills

Co Wybieracie ? Serii Komedia Kryminalna ?

ocenił(a) film na 8
przyklad12

to nie łatwe pytanie, ale tak na szybko to zdecydowanie zabójcza broń (1 i 2), biorąc pod uwagę, iż gliniarz 3 był bardzo słaby; zabójcza broń 3 także, a 4 to już przede wszystkim komedia...

ocenił(a) film na 6
_aLEXander_

Ja stawiam na Tolka Banana.

alcapone1973_filmweb

Dobre. (nostalgia)

przyklad12

Jakby brać pod uwagę tylko pierwszego Gliniarza to lepszy od zabójczej, ale że powstała o wiele słabsza trójka to Zabójczą wybieram.

przyklad12

Obydwie serie świetne.

użytkownik usunięty
Vaylander

Obydwa filmy 10/10 są super.

użytkownik usunięty

Ale w rankingu Filmwebu Zabójcza Broń przynajmniej na ten dzień jest na lepszym miejscu podobnie jak sequele tych filmów

ocenił(a) film na 9
przyklad12

Ocena obu filmów jest skandalicznie zaniżona.Chyba zgłoszę to do prokuratury,niech zrobią śledztwo i porządek z hołotą co nie umie filmów oceniać.:)Hihi

adrian2802

dokładnie, zgadzam się z tobą :D

przyklad12

Gliniarz :)

przyklad12

zdecydowanie zabójcza broń, każda część trzyma bardzo wysoki poziom.

przyklad12

Gliniarz z Beverly Hills
a może Zabójcza broń nie wiem

przyklad12

trudny wybór
wybieram to i to

ocenił(a) film na 10
przyklad12

Oczywiście, że Gliniarz z Beverly Hills!

ocenił(a) film na 6
przyklad12

Zabójcza broń

przyklad12

Mnie jakoś Zabójcza Broń w ogóle nie podchodzi. Podobała mi się kiedyś, jak miałem 15 lat. Ostatnio obejrzałem dwie pierwsze części Zabójczej Broni rok temu (po kilkunastoletniej przerwie) i w ogóle mnie nie zachwycił. Humor dużo gorszy od Gliniarza, wątek kryminalny też. Gliniarz prowadzi w każdym punkcie.

ocenił(a) film na 9
henk_2

Racja

przyklad12

Oby dwa trudny wybor tu i tu graja .oim ulubieni aktorzy Gibson ,Pesci,a w Gliniarzu Eddie Murphe

ocenił(a) film na 9
przyklad12

"SZALENI DETEKTYWI".
Bodaj pierwszy "buddy movie" w dziejach, z życiowymi rolami Alana Arkina i Jamesa Caana to absolutny wzór dla późniejszych "48 godzin", "Gliniarza z Beverly Hills", "Zabójczej broni", "Tango i Casha", "Czerwonej gorączki", "Szklanej pułapki" etc etc.
Były już wcześniej filmy sensacyjne ("Bullitt", "Zbieg z Alcatraz", "Francuski łącznik", "Brudny Harry", "Serpico", "Syndykat zbrodni", "Wybawienie", "Nędzne psy", "Ucieczka gangstera", "Trzy dni Kondora", "Maratończyk", "Kierowca"), ale komedii sensacyjnej to chyba nigdy, a przynajmniej nie o dwójce policjantów, którzy żyją ze sobą jak pies z kotem (wybitni ALAN ARKIN i JAMES CAAN). Zachowano tu balans komedii z dramatem. Freebie i Bean sami w sobie są zabawni, ale sprawa, którą prowadzą już jest serio, powaga zostaje utrzymana do końca. Wspaniałe są ich partnerki życiowe, scenki rodzajowe pokazujące policyjną rutynę, spotkania z przełożonymi (zwłaszcza prokuratorem). No, kapitalna komedia! Pełna energii, widowiskowa, ze wspaniałymi pościgami i śtrzelaninami. Po prostu rewelacja!

https://www.youtube.com/watch?v=tWhm_wBKK-0