Czy ktoś wie, czemu Montse nie mogła wyjść na zewnątrz? I ostatecznie ojciec ją gwałcił przed śmiercią żony... a żona w dniu porodu umarła?
W opisie filmu jest napisane "chora na agorafobię kobieta..."
Agorafobia – irracjonalny lęk przed przebywaniem na otwartej przestrzeni, wyjściem z domu, wejściem do sklepu, tłumem, miejscami publicznym itp. Pewnie dlatego. :)
Ahaa... W filmie nie było tego powiedziane wprost o jej chorobie, tylko pokazany sam lęk ;p i w sumie czekałam aż się wyjaśni skąd wzięła się ta fobia... ;p Dzięki ;)
Haha u mnie było to samo - na forum o tym nic, potem przeglądam obsadę i nagle patrzę na opis filmu..no i już wiadomo. ^^
W filmie jest fragment, kiedy po śmierci matki, córka mówi ojcu o kilku rzeczach, które musi kupić i wyjść do sklepu, jednak ojciec twierdzi, że córka ma żałobę i nie może/nie wypada jej wyjść z domu, po czym dodaje, że on zrobi zakupy za nią.
Wydaje mi się, że ten fragment jest kluczowy jeśli chodzi o jej strach przed wychodzeniem z domu, który potem zamienił się w chorobę.
Przez cały film było podkreślane że matka umarła w tym samym dniu co urodziła się druga córka... Więc jakoś zakładałam że chyba podczas porodu umarła czy jakoś tak, dlatego ta starsza siostra mogła ją trochę obwiniać nawet... Później się okazało że to siostra jest matką tej młodszej dziewczyny... Czyli ojciec musiał ją gwałcić gdy jeszcze jego żona żyła i zastanawiałam się czy dobrze zrozumiałam ten zbieg okoliczności że w dniu w którym Montse rodziła - zmarła jej matka... Bo chyba jeszcze był fragment że starsza siostra musiała przejąć "obowiązki" matki po jej śmierci, a tu się okazuje że przejęła je nawet przed śmiercią