jakoś mi pewne wątki nie grają w 2 części:
- z kim Perseusz miał syna? W ogóle się ożenił?
- w "Starciu tytanów" zostawił Andromedę i odleciał z Io, więc dlaczego teraz nagle mają się ku sobie?
Żadne niespójności, tylko oglądałeś nieuważnie
- z Io
- zostawił ją, bo wolał Io. Potem ona zmarła, minęło kilka lat i koleś ma się ku sobie z kimś innym, nie wiem co w tym takiego dziwnego, przecież nie będzie do końca życia w żałobie :-)
tylko mitologia mówi co innego, a nie było nigdzie wyjaśnione że Io zmarła, przecież miała być nieśmiertelna
Film nigdzie nie jest reklamowany jako wierna ekranizacja mitologii. Co do Io, to nie była nieśmiertelna, tylko dotknięta klątwą niestarzenia się. Przecież nawet zginęła w pierwszym filmie, więc siłą rzeczy nie mogła być nieśmiertelna. Potem przywrocono ją do życia, wyszła za Perseusza, zrobili dzieciaka, po czym Io zmarła (gdzieś czytałem że przy porodzie) a Perseusz po prostu nie chciał prosić ojca o ponowne przywrócenie jej życia. Mówisz że nie było to wyjaśnione - niestety, było, w prologu narrator mówi "nawet gdy los odebrał mu żonę" i jest Perseusz stojący nad jej grobem. Potem w trakcie filmu pada imię 'Io'. Na drugi raz polecam mocniejsza kawę przed oglądnięciem :-) Pozdro