Godzilla: Ostatnia wojna

Gojira: Fainaru uôzu
2004
5,6 2,4 tys. ocen
5,6 10 1 2425
Godzilla: Ostatnia wojna
powrót do forum filmu Godzilla: Ostatnia wojna

niech ktoś mi w końcu powie czy godzilla jest w końcu dobra czy zła - znaczy z tego co pamiętam jak byłam zła to godzilla zawsze walczyła z potworami które miały zniszczyć ziemie tak??

magda919

To nie ten sam Godzilla występuje przez te wszystkie filmy. Filmy o nim dzielimy na trzy serie, Showa (1954-1975) – 15 filmów, Heisei (1984-1995) – 7 filmów, oraz Shinsei/Millenium (1999-2004) – 6 filmów. W pierwszym filmie z 1954 roku mamy pierwszego Godzillę, który szybko traci życie. W kolejnych 14 filmach serii Showa (1955-1975) mamy drugiego Godzillę. Początkowo (1955-1964) jest zajadłym wrogiem ludzkości. Z czasem (1964-1969) powoli przechodzi metamorfozy i staje się bardziej neutralny w stosunku do ludzi. Ostatnie pięć filmów serii Showa (1971-1975) to już czasy Godzilli superherosa. Japończycy postanowili jednak zerwać z serią Showa. Nowa seria – Heisei jest kontynuacją tylko pierwszego filmu z 1954 roku. Ignoruje w ogóle filmy 1955-1975. Czyli, Godzilla pojawił się w 1954 roku, został zabity, a teraz w roku 1984 pojawia się drugi. Przez całą serię Heisei Godzilla znowu ewoluuje. Ze złego potwora staje się neutralny (film o kosmogodzilli). Ale w końcu ginie. Ostatnia seria – Shinsei, jest serią „niezależnych filmów”. Nie są one ze sobą powiązane (z drobnymi wyjątkami). Godzilla 2000 (aka Powrót Godzilli) jest filmem, który nie nawiązuje do żadnego innego. Megaguirus i Wielka Bitwa Potworów są jakby kontynuacjami tylko Godzilli z 1954. Oczywiście bazują tylko na tych faktach, na których im wygodnie. Podobnie jest z Godzilla kontra Mechagodzilla (2002). Ten film też bazuje na pierwowzorze z 1954. Tutaj następuje lekki wyłom w przybranej konwencji i film z Mechagodzillą (2002) jest kontynuowany w filmie następnym Tokio SOS (2003). Godzilla Final Wars jest filmem niezależnym. Odnosi się luźno do przeszłych potworów ale w sposób bardzo chaotyczny. We wszystkich filmach Shinsei Godzilla jest zły lub neutralny (momentami). Napisałem to bardzo schematycznie ale chyba rozjaśniłem obraz sytuacji?

Wolverin

o tak dzięki wielkie ;)