PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=565162}
6,0 86 tys. ocen
6,0 10 1 85769
5,9 55 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Z przykrością stwierdzam, że faktycznie film jest słaby. W kinie nie byłem, bo znajomi twierdzili że nie warto. Nieprzemyślana, chaotyczna, naciągana (momentami idiotyczna) fabuła zdziwiła mnie najbardziej. Niektóre sceny, choćby dotyczące np. cywilów i przewozu dzieci po moście, czy skoków z 10 000 m są po prostu głupie i żenujące. Super bzdury o „ŻYWIENIU się promieniowaniem” potworów mogli sobie też odpuścić – to nie lata 60-te. Otwór gębowy i zęby mają tylko takie istoty, które odgryzają, żują i przełykają pożywienie – innym takie wyposażenie jest zbędne. Dodatkowo zaskoczył mnie fakt używania prostackich trików maskujących niedoróbki i partactwo: (mało wyraźne) nocne ujęcia, szybka zmiana perspektywy i kąta oraz skacząca kamera. „Czarno to widzę” pomyślałem patrząc na czarny ekran przez sporą część filmu. Czyżby budżecik za malutki?? Nie starczyło na wszystkie efekty cyfrowe? Fakt uciekania się twórców do tego rodzaju sztuczek oznacza przerost ambicji nad możliwościami, a takie sprawy „w praniu wychodzą”. Mam też uwagi co do „starego” wyglądu Gojira, można było trochę bardziej urealnić tego potwora. Całość dopełnia drewniana gra większości aktorów, w tym głównego bohatera.