PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=565162}
6,0 86 tys. ocen
6,0 10 1 85769
5,9 55 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Ale widać amerykanie wyciągnęli wnioski i zbliżyli całość do oryginalnych produkcji. I powiem tak
- nowy Godzilla daje radę, ale mam wrażenie, że to dopiero przedsmak i początek, gdyż teraz nie
wszystko jeszcze wyszło na perfect. Początek nieco chaotyczny był, ale na szczęście potem
wszystko się naprostowało, niektóre wątki np. relacje ojciec/syn na siłę wciśnięte. Na bardzo
duży plus idą efekty specjalne - niesamowite wrażenia i są po prostu szokujące, jedynie
Godzilla w CGI nie prezentuje się najlepiej, nadal wolałbym, żeby akurat jego wykonano w
tradycyjny sposób. I choć nie wygląda źle, jego nowy desing jakoś nie za bardzo spodobał mi
się, uważam, że nieco brakuje mu duszy. I coś skromnie było go na ekranie, raptem w kilku
scenach i zepchnięto na dalszy plan całą jego historię i postać, no i wbrew wszystkiemu jest
bohaterem, a nie głównym złym. No, ale niemniej jednak comeback udany i mam nadzieję, że to
dopiero przedsmak tego co zobaczymy w ewentualnych sequelach. Postacie - Joe, Serizawa
udane, chociaż ten drugi coś tak włóczy się czasem po ekranie. Najsłabiej wypada Johnson,
najmniej ciekawa postać. Reszta ujdzie. Muzyka była bardzo dobra, a tempo odpowiednie, film
mocno trzymał w napięciu i to w wielu miejscach. Edwards stworzył kino emocjonujące, czasem
oszałamiające, ale jeszcze ciut brakuje i liczę, że skończy co zaczął w "Godzilli".

Goro_Gondo

Twoje zarzuty odnośnie Godzilli są trochę nie na miejscu. Design jest kwestią gustu (rozwiń swoją opinie odnośnie jego wyglądu, jak dla mnie wygląda bardzo oldshoolowo), ale jak wyobrażasz sobie, żeby w w 2014 roku, w wielkim blockbusterze zrobili Godzillę w tradycyjny sposób?

ocenił(a) film na 6
szmyrgiel

Według mnie Godzilla w tym filmie jest wyjątkowo "zgarbiony" i te wiszące bezwładnie łapy, a nogi miał strasznie słoniowate. No i jeszcze ryk mi się nie podobał. Jakby to jeszcze dopracowano i dłuższy występ, to już byłbym zupełnie uradowany.

Goro_Gondo

Ale nie odpowiedziałeś na drugie pytanie. Jak wyobrażasz Godzillę wykonanego w tradycyjny sposób w tych czasach? Kostiumy i makiety w japońskich filmach, aż do 2004 jako tako miały sens- z budżetem takim jak 15 mln nikt nie osiągnie za wiele w tym gatunku w tych czasach. Już nikt nie potraktuje poważnie w kinie współczesnych filmów gdzie za potwory robią aktorzy w gumowych kostiumach rozwalających wielkie makiety. Sam zresztą pochwaliłeś efekty specjalne.

ocenił(a) film na 6
szmyrgiel

No zgodzę się - kostium nie musi być, OK, ale CGI Godzillę trzeba jeszcze dopieścić. A w bliższych scenach animatoryka nadal by się przydała, dała by trochę namacalności.

ocenił(a) film na 8
Goro_Gondo

A mnie się taki Godzilla podoba. Jest śliczny i sympatyczny.

użytkownik usunięty
Goro_Gondo

Edwards nakręcił coś, co jest synonimem określenia "nudny syf". Godzillę Emmericha nawet jeśli nie była to Godzilla jakoś się oglądało, tutaj poza początkiem i ostatnimi 20 minutami nie ma nic, wartego uwagi.

ocenił(a) film na 6

Tak źle nie jest, owszem były spowalniacze, ale ogólnie ciekawie się oglądało. Ty chyba żadnej Godzilli nie tolerujesz, nie?

użytkownik usunięty
Goro_Gondo

Godzillę Emmericha jak najbardziej toleruję.

ocenił(a) film na 6

Według mnie nie jest ona godna tych oryginalnych, a i ta z 14 ją bije. Emmericha to taki sobie filmik, w sam raz na wakacyjny wieczór. Chyba 5, cz 6 dałem.