PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=565162}
6,0 86 tys. ocen
6,0 10 1 85770
5,9 55 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Proponuję założyć jeden ogólny temat, aby umieszczać pod nim najnowsze nowinki z produkcji "Godzilli". Niech dobrze poinformowane osoby przedstawiają tutaj wszelkie informacje o tymże filmie. :)

sebastikantus

Ogólnie to golden gate od poziomu wody do najwyzszego punku ma 230 metrow wysokosci. Trzeba by wziac jeszcze pod uwage glebokosc wody w tym miejscu. Tak wiec wychodzi ze nasz "pupil" ma coś kolo 200 metrow :)

mazurowski1

ja nawet liczę że coś koło 250 :)

sebastikantus

NIee..na fotce widac ze nie jest wyzsza od mostu ;)

ocenił(a) film na 8
pawello1200

Ludzie z Toho zobaczyli już cały film. Wypowiedź reżysera Garetha Edwardsa:
"They saw it yesterday and I got an e-mail saying they thought it was fantastic!" he said. "So that was a relief."
Możemy więc spać spokojnie, bo film na pewno nie powtórzy klapy z 1998 roku. ;)

ocenił(a) film na 8
pawello1200

Źródło: http://www.scified.com/site/godzillamovies/toho-has-seen-godzilla-2014-and-they- loved-it

użytkownik usunięty
pawello1200

Czyli po tym co napisali można wywnioskować że będzie retrospekcja z 1954 i z 1999 roku.

użytkownik usunięty
pawello1200

Mocny spoiler oparty na tytułach z soundtracku. Moja wizja.

1. Godzilla
- Zapewne chodzi tutaj o wstęp. Typowy prolog, który jest wprowadzeniem na początku filmu.

2. Inside The Mines
- Tutaj tytuł wskazuje na kopalnię. Strzelam że chodzi o odkrycie szkieletu Godzilli, lub jajek Muto. Prędzej to drugie.

3. Elektrownia
- Witamy w społeczeństwie! Tutaj dowiemy się co nieco o głównych bohaterach, ich pracy i relacjach między sobą. Liczymy na niespodziewane zwroty akcji i detonację, co widać na 4 zwiastunie. Powolutku brniemy coraz dalej, aby zobaczyć Godzillę i jego przeciwników.

4. Back to Janjira
Powracamy do Janijra, genezy powstania legendarnego Króla Potworów.

5. Muto Hatch
Muto wykluwa się z jajek. Ale skąd się wzięły? Sądzę że odpowiadać będzie za to jakiś kataklizm nuklearny, który zmutuje wszystko w strefie jego powstania. Może też być i tak, że w filmie wszystko jakoś to logicznie wyjaśnią. (Hatch - z angielskiego "wyląg, wyklucie").

7. In The Jungle
Tutaj wkracza Muto! Na 4 zwiastunie widać jak w dżungli Muto ryczy, a obok niego eksploduje odrzutowiec. Rozpętuje się piekło. Ludzie nie powstrzymają potwora, który zmierza na miasto (gwoli ścisłości, San Francisco). Miłośnicy akcji na pewno się nie zawiodą.

8. The Wave
Olbrzymia fala spada na miasto. Skąd się wzięła? Szybko okazuje się że z dużej fali, duży kłopot. Godzilla ujawnia swoją obecność i zaczyna siać zamęt wszędzie, gdzie się pojawia!

9. Airport Attack
Atak na lotnisko! Małe "dzieci" Muto dają o sobie znać i zaczynają sprawiać kłopot ludziom. Godzilla po raz pierwszy używa swojego żaru radioaktywnego z pyska i zaczyna się rozpierducha! (na podstawie fragmentu w postaci komiksu).

10. Missing Spore
Tutaj rodzi się kolejny Muto! Na domiar złego dominuje przestworza, dzięki umiejętności latania. Godzilla ma niemały orzech do zgryzienia, czy podoła takiemu najazdowi potworów?

11. Vegas Aftermath
W telewizji pokazują zgliszcza po przejściu Godzilli, powalone budynki, samochody ... słowem wszystko! Ludzie opłakują zmarłych i szukają sposobu na pozbycie się inwazji potworów, a przynajmniej wojsko :D

12. Ford Rescued
Nie wiem co tu będzie xD

14. Golden Gate Chaos
Most Golden Gate zostaje zaatakowany przez Godzillę! Jako że Muto nie potrafi pływać, do akcji wkracza ten drugi - latający. Do tego wojsko patroluje morze, używa śmigłowców oraz naparza rakietami z odrzutowców. Rozpierducha znowu się rozkręca.

15. Let Them Fight
Ford z grupą kilku innych żołnierzy wykonuje pamiętny skok HALO w celu zapanowania nad sytuacją. Zrzucają się kierunku Godzilli, być może pojawi się wtedy również bomba, którą ustawiają na półtorej godziny (scena z 4 zwiastunu).

16. Entering The Nest
Tłumacząc na nasz język, ludzie wkroczą do gniazda... Muto?! Zaczynam sądzić że tam ustawią bombę na półtorej godziny, aby pozbyć się jajek z których jeszcze nic się nie wykluło. I dobrze, o kilka gadów mniej.

17. Two Against One
Dwóch na jednego! Obydwa monstrualne Muto będą walczyć z Godzillą. Panowie, wszystkie chwyty dozwolone.

18. Last Shot
Ostatnia próba ratowania ludzkości ze strony homo sapiens. Jak wiadomo, nic z tego nie wyjdzie. No chyba że o czymś nie wiem i reżyser nas czymś zaskoczy.

19. Godzilla's Victory
Godzilla zwycięża, nic dodać nic ująć :D

20. Back To The Ocean
Powrót do oceanu. Godzilla być może zostanie ranna, ale nie umrze. Kontynuacja mile widziana.

ocenił(a) film na 7

odnosnie tracku 4 - back to Janjira - wujek google mówi mi, że Janjira to jakiś starożytny fort na morzu (?) - czyzby naprawde ciekawe nawiązania historyczne do pojawiania się Króla?

ocenił(a) film na 7
Amigo_88

no ale chyba jednak nie - po wpisaniu "Janjira Godzilla" pierwsza pojawia sie grafika z napisem Janjira i symbolem elektrowni, wiec mysle, ze to nazwa.. a szkoda, bo ten potężny fort na morzu uruchomił mi wyobraznie odnosnie ataku nie ze strony ludzi :-)

ocenił(a) film na 7

Ja widzę to tak:

1. Godzilla
wstęp w latach 50

2-3. Zgadzam się z przedmówcą

4. Back to Janjira
Tu chyba o elektrownię chodzi

5. Muto Hatch
Zgadzam się z przedmówcą

7. In The Jungle
Moim zdaniem to sekwencja, gdzie żołnierze w dżungli znajdują ładunek nuklearny, a później widzą MUTO zmierzającego w stronę lotniska. I dzieje się to nie w San Francisco tylko na Hawajach.

8. The Wave / 9. Airport Attack
Materiał z WonderConu - Godzilla i pierwszy MUTO spotykają się na lotnisku, a przedtem akcja z falą i lotniskowcami.

10. Missing Spore
Nie mam pojęcia

11. Vegas Aftermath
Nie mam pojęcia - latający MUTO w Las Vegas?

12. Ford Rescued
Jakieś obyczajowe pierdu-pierdu

14. Golden Gate Chaos / 15. Let Them Fight / 16. Entering The Nest
Zgadzam się z przedmówcą

17. Two Against One
Tu mam problem. Zakładając, że pierwszy MUTO ginie na Hawajach, a drugi pojawia się w San Francisco, to skąd dwa MUTO na jednego? Chyba, że jednak pojawi się ta cała "stonoga" jako "królowa" MUTO - te zaprezentowane już modele wyglądają jak "robotnice".

18. Last Shot
Atomowy oddech

19. Godzilla's Victory / 20. Back To The Ocean
Zgadzam się z przedmówcą.

ocenił(a) film na 8
pawello1200

Ostatnio w sieci pojawia się coraz więcej pytań odnośnie czasu projekcji "Godzilli".
I nadal nie ma pewnej odpowiedzi, bowiem jedno źródło podaje 1h 38min:
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1.0-9/10245487_230928290 448586_1985301930570655352_n.jpg
A drugie podaje 2h 15min: https://twitter.com/Gio_Trombetta/status/456575785701081088/photo/1
Mam nadzieję, że prawdą okaże się to drugie. Tym bardziej, że 1h 38min to czas trwania pierwszego filmu z Godzillą z 1954 roku. Nie zdziwię się, jeśli to trolling. ;)

ocenił(a) film na 7
pawello1200

Mamy nowy spot http://www.youtube.com/watch?v=c9hJxEG-etE.

ocenił(a) film na 7
TheTytan007

koncówka miażdży

ocenił(a) film na 7
TheTytan007

Jakoś strasznie plastikowy mi się tytułowy bohater wydał w ostatnim ujęciu. To jest ukończone CGI?

ocenił(a) film na 7
Cohonez

No troche taki sie wydaje ale to tylko zaledwie 2 sekundy a do premiery jescze miesiac moze troche dopieszcza efekty chociaz watpie

ocenił(a) film na 8
Cohonez

Reżyser oficjalnie potwierdził, że prace nad filmem zostały ukończone bodajże 26 marca. Chociaż wspomniane przez ciebie ujęcie, jak dla mnie, wygląda świetnie, to martwi mnie parę innych. Np. scena z Godzillą wynurzającym się zza lotniskowca - nic się w niej nie zmieniło. Wg mnie są dwie możliwości - tak wygląda efekt końcowy (oby nie) albo są to nadal stare ujęcia, które zostały udostępnione dla potrzeb wczesnych zwiastunów i twórcy nie widzą potrzeby w zastąpieniu ich świeżynkami.

ocenił(a) film na 7
pawello1200

mnie tylko zastanawia zjawisko niezadowolenia ze sceny z lotniskowcem - wytłumaczcie mi który szczegol Was niepokoi? ;-)

Amigo_88

Zrobiłem porównanie sceny na lotniskowcu z ostatniego spotu ze starszym trailerem i widać drobne zmiany, a to znaczy, że chłopaki coś kombinują ;) Wciąż jednak uważam, że ta scena wygląda strasznie tanio. Poczekamy, zobaczymy :)

Nie wiem dlaczego, ale nie mogę wrzucić tutaj linka (Niestety Twoja wypowiedź zawiera zewnętrzny link. Usuń go, aby opublikować wypowiedź. Dowiedz się więcej o zasadach publikacji postów w FAQ)

ocenił(a) film na 8
niespinajsie

Jak nie możesz wstawić linka to dodaj w nim spację w jakimś miejscu, jak się skopiuje do paska adresu to wystarczy ją usunąć. :)

pawello1200

www.fotosik. pl/pokaz_obrazek/9f15511567491686.html

poszło, dzięki pawello :)

ocenił(a) film na 7
pawello1200

A mnie zastanawia co to jest na tym zdjeciu czy to ten latajacy muto czy cos innego
http://4.bp.blogspot.com/-e2p-09qLZLY/Uz8XWBuVkeI/AAAAAAAARDU/F2Ll8sQ_z-o/s1600/ ScreenHunter_169+Apr.+04+17.34.jpg

ocenił(a) film na 6
lewandowski09

Może to coś w rodzaju kokonu, w którym znajduje się latający muto? Ciężko rozpoznać na tym zdjęciu:D

ocenił(a) film na 7
pawello1200

https://www.youtube.com/watch?v=cs_UYLfWtgg https://www.youtube.com/watch?v=O79lCqFQHNE znalazlem jeszcze 2 takie tvspoty

ocenił(a) film na 4
pawello1200

Myślę, że ostatnia i największa atrakcja do premiery - fragment filmu z WonderConu, prawie 5 minutowy, zawiera długie ujęcia kroczącego Muto, słynną scenę na lotnisku, muzykę filmową (jak dla mnie świetną) i pełną sylwetkę godzilli. Sprawdzajcie póki można !!

ocenił(a) film na 7
Barteg_

Gdzie znalazles ? podrzyc linka

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

sory mialo byc podrzuc

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

Uwaga, mocny spojler!!!! http://godzilla-online. pl/wp/fragment-nowego-filmu-godzilla-2014/

ocenił(a) film na 7
pawello1200

dobra panowie znalazlem lapcie zanim zablokuja nailepiej pobrac na dysk https:/
/www.youtube.com/watch?v=
AYES8ZF-K9I&feature=
youtube_gdata
5 minut filmu z wonderconu niestety slaba jakosc

lewandowski09

Mimo iż słaba jakość to powiem że końcówka tej sceny miażdży. Coś czuję że będzie to film roku.

ocenił(a) film na 7
Snajper_21

miazdzy to malo powiedziane

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

i jescze jeden to samo ale z innej odleglosci natomiast ciut lepsza jakosc
https:/
/www.youtube
.com/watch?v=
8bAjCeZcRmg

ocenił(a) film na 8
lewandowski09

TO
BYŁO
ZAJEBISTE
!!!
Reżyseria, montaż, muzyka - piękne! Jedynie jakość tego video nie pozwoliła mi ocenić efektów specjalnych.
A propos muzyki: oto pierwsza ścieżka dźwiękowa z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=HUcfO25Y4Po
Mój komentarz do niej jest zbieżny z powyższą oceną materiału z WonderConu. :)

ocenił(a) film na 7
pawello1200

rewelacja dzieki wielkie

użytkownik usunięty
pawello1200

Tutaj lepsza jakość, pobrałem i wrzuciłem tutaj
speedyshare.com /eSXpa/Godzilla-2014-Wondercon.mp4

Oczywiście bez spacji

ocenił(a) film na 6

Dobra, teraz jak to ściągnąć?:) Trzeba się rejestrować?

użytkownik usunięty
dnbmajk

Nic nie trzeba. Klikasz na nazwę pliku i samo zaczyna ci pobierać.

ocenił(a) film na 6

Podziękował

użytkownik usunięty
dnbmajk

Prosił xD

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

Końcowa scena po prostu fenomenalna! :-)
Co prawda mogę się jedynie przyczepić do gry statystów i aktorów z 1 planu, bo jacyś tacy sztuczni się wydają, trochę drętwi, ale w sumie to tylko kawałek filmu więc pewnie odczucia są mylne ;)

Niezłe stopy ma Godzilla... trochę taka przysadzista się wydaje, ale jest moc!!!! :-)
Oj nie mogę się tego 16-go maja doczekać! Jak tylko będzie w Imax możliwość rezerwacji/kupienia biletów, lecę i kupuję w te pędy! :D

khazad7_2

Wygląda jak Godzilla vs Cloverfield. Chyba artystom zaczyna brakować wyobraźni.

ocenił(a) film na 7
pumpalik

Oj zobaczymy co z tego będzie :-) Do premiery już niewiele dni pozostało. Ja się jednak dość pozytywnie nastawiam.
A jeśli film nie okaże się finansową klapą i będzie trzymał poziom to zapewne będziemy mogli liczyć na kolejną część i być może jeszcze z większym rozmachem? :-) Choć fakt... zamiast tego owada wolałbym zobaczyć Króla Gidorah, choć wiadomo, że do tej postaci Twórcy praw nie mieli.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Trzeba mieć nadzieję, że jeśli film odniesie sukces TOHO użyczy innych postaci.

ocenił(a) film na 7
BluRay2012

Z tego co czytałem, to na chwilę obecną TOHO jest raczej pozytywnie zaskoczone samą Godzillą.
Gdzieś ostatnio czytałem, że była krótka oficjalna nota w tej sprawie, że zrobiła na nich wrażenie. Więc kto wie? Może po premierze TOHO da pomysły a amerykanie je sfinalizują? :-) Póki co widać, że Godzillę super oddali :-)
No a teraz pozostaje w sferze domysłów jak będzie prezentował się radioaktywny promień Godzilli. Bądź co bądź, to jej główny atrybut, wręcz etykieta tej postaci na równi z rykiem... mam nadzieję, że z jego użycia, Twórcy filmu nie zrezygnowali i pojawi się choć raz :-)

khazad7_2

Główny atrybut, ale obala realizm filmu bo gigantycznego stwora mogę sobie jeszcze wyobrazić

ocenił(a) film na 7
sebastikantus

Realizm filmu...? Stary, ten promień to taki sam atrybut jak i ryk Godzilli.
Poza tym gdzie Ty tutaj realizmu się doszukujesz, skoro już na 1 planie mamy potwory CGI ;) Bez przesady ;)
Czuję, że jednak promień się pojawi, lecz zostanie użyty tylko raz w sytuacji kiedy Godzilla zmuszony będzie do jego użycia. Obym się nie mylił :-) Przy dzisiejszych możliwościach technicznych, ów promień byłby z pewnością spektakularny! :-)

khazad7_2

Spoiler, nie spoiler, z soundtracku zrozumiałem iż atomowy oddech pojawi się raz na końcu gdy nasza godzia będzie się nawalać z dwoma potworami i ten atak ma być ostateczną bronią po której sama godzilla straci siły i może dlatego ponownie schowa się pod wodę.

ocenił(a) film na 7
Spidey_

O proszę. Jeśli to prawda, to już się mogę cieszyć :-)
Dobrze by było aby ten atak był ostatecznością i nie był nadużywany tak jak to miało miejsce w starych filmach o Godzilli. Zatem sytuacja w której Godzilla używa promienia jako broń ostateczną po czym traci siły i odchodzi, byłoby naprawdę dobrym zabiegiem :-) A że odchodzi.... cóż, aż się prosi o ciąg dalszy ;) Kiedy znów przyjdzie :P I zapewne też na ponowny powrót liczą Twórcy tego filmu. A o tym powrocie niewątpliwie przesądzi oglądalność filmu w kinach... ogólnie rzecz biorąc kasowość filmu.

użytkownik usunięty
khazad7_2

Z tego co można wyczytać, to Godzilla użyje swojego promienia w scenie z atakiem na lotnisko. Użytkownik Spidey nie wiem skąd zaczerpnął informację, że użyje swojej mocy pod koniec filmu.

Tutaj widać coś zupełnie innego. http://i.imgur.com /PWiGdZz.jpg

ocenił(a) film na 7

Ale to tylko komiks ;) Wolę jednak poczekać na materiał z filmu albo po prostu zobaczyć ten efekt podczas premiery ;)

Nie wiem praktycznie nic o tym komiksie, krąży po sieci jedynie ten obrazek i nic z niego nie wynika, ja swoje "przewidywania" które "mogą", a nie muszą okazać się prawdziwe, opieram o:

a) soundtrack, który od nadejścia godzilli prowadzi do tytułu utworu "the last shot" a potem do zwycięstwa godzilli i jej odejścia i dlatego spodziewam się iż chodzi o strzał.

b) na zabawkach pisało iż atomowy oddech, szkodzi także godzilli i to taka ostatnia deska ratunku "last shot" i myślę iż taka ostatnia deska ratunku bardziej się nadaje na końcówkę filmu niż na sam początek...

Pokazanie atomowego oddechu na początku filmu ma taki sens jak pokazanie walki godzilli z pięcioma przeciwnikami, a na finał dać oddział żołnierzy vs godzilla.