PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=565162}
6,0 86 tys. ocen
6,0 10 1 85769
5,9 55 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Nie jestem fanem kultowego gada, mimo iż kształtował on moje dzieciństwo tak jak Power Rangers czy G.I. Joe. Lubię nawet wersję Emmericha - design teropoda uwielbiam z racji zainteresowania dinozaurami.
Seans nieco rozczarowujący, bo jak zwykle ludzie, którzy mają być jedynie tłem i dodatkiem (patrz:seria Transformers), stają się główną osią filmu i ich dramaty napędzają całą akcję. Jeszcze pół biedy jakby były one interesujące, ale drewniana rodzinka Brody z szarżującym w każdym dialogu Cranstonem (serio, facet myśli,że dostanie Oskara) jest o tyle irytująca, że gdy oni się pojawiają to znika tytułowy gad. Wszystkie jego starcia, z małymi wyjątkami, dzieją się poza kadrami, widz ogląda ich urywki w TV albo co jakiś czas przed oczami przelatuje mu wielki ogon albo wielkie odnóża. Z jednej strony fajnie, bo jest to dosyć osobliwe. Reżyser nie pompuje tutaj niesamowitych akcji, ale z dokumentalnym zacięciem pokazuje to, co trzeba - przynajmniej on tak myślał.
Edwards odwalił kawał świetnej roboty jeśli chodzi o potwory w tym filmie. Od zwiastunów ich nadejścia, przez ślady ich przejścia, aż po design i animację oraz legendarny ryk. Szkoda, że nie jest to w pełni wykorzystane. Może w sequelu Godzilla pokaże pazura?
Nie da się jednak odmówić filmowi hipnotyzującej aury - czekałem na kultowego potwora jak na Boże Narodzenia.
Przyjemny seans, przyjemny blockbuster, czekam na więcej Godzilli.