Też mnie to ciekawiło. Zastanawia mnie również inna kwestia. Jak bardzo budżet może odbijać się na efekty specjalne? Dystrykt 9 był nominowany do Oscara, efekty miał świetne, ale budżet wynosił tylko 30 milionów, z kolei ostatnia część Zmierzchu posiadała wielki budżet, chyba na równi z tym z budżetem Godzilli, a tam efekty jakie były nie muszę rozpisywać.
Co mnie zaskoczyło (pozytywnie), to że film mimo iż wsparty wysokim budżetem, posiadający niezłą obsadę i ogólnie który będzie block busterem zyskał kategorię kategorię R (nie jestem pewien, ale na pewno od 16 lat). Jacy producenci musieli być przychylni skoro pozwoli twórcy kameralnego monster movie, stworzyć Godzille z wielkim budżetem, nawiązującego do japońskiego klasyku i to jeszcze takiego, na którego nie przyjdą dzieci (jak to bywa z remakeam). Tym bardziej, że w przypadku Godzilli jak najbardziej mieli by podstawy dla niższej kategorii- Godzilla zarówno Emmericha, jak spora część japońskiej serii były skierowane głównie dla dzieci i młodzieży.
Może w Zmierzchu wydali te 100 mln ale na niewłaściwych ludzi. Cała ta seria jest słaba ale chociaż efekty specjalne mogli lepsze zrobic. Godzilla na trailerze efektami nie powalała ale wierzę, że będą poprawki. Co do kategorii R to miło słyszec, bo nie wiedziałem o tym. Kokosów film nie zarobi przez to ale może dzięki temu jakośc pójdzie w górę.