Gorączka

Heat
1995
8,1 175 tys. ocen
8,1 10 1 175343
8,6 53 krytyków
Gorączka
powrót do forum filmu Gorączka

Liczyłem na dobre kino sensacyjne a wyszło jakieś romansidło. Pierwszy raz w życiu nudziłem się na filmie sensacyjnym, chyba jest to najgorszy film z tego gatunku

nieznamsie7

Co racja to racja.

KapitanOrzech

wszędzie cie pełno

nieznamsie7

Lubię kino.

KapitanOrzech

Lubisz chłam :(
...

1974

że co?

ocenił(a) film na 10
nieznamsie7

nudziłeś się pewnie dlatego, że pierwszy raz w życiu miałeś okazję obejrzeć inteligentny film sensacyjny :) niestety takich perełek jak Heat jest bardzo mało, więc następnym razem może tak 'źle' nie trafisz. Włącz sobie Die Hard 4.0 i szafa gra ;)

bob_Lazar

Jestem fanem filmów sensacyjnych, ale nie romansideł
wytłumacz mi co takiego było inteligentnego w tym filmie?

nieznamsie7

Wyzwą Cię od trolli i Cię obrażą. Tacy to są fani tego filmidła.

ocenił(a) film na 10
nieznamsie7

Aha, czyli dla Ciebie 'Heat' to romansidło bo film oprócz akcji ukazuje prywatne życie bohaterów i ich relacje w związkach? To gratuluje. Ten fil cały jest inteligentny i przeznaczony dla inteligentnego odbiorcy, który dostrzeże jego kunszt - aktorski i fabularny. W scenariuszu nie ma potknięć, wszystko trzyma się kupy i nic nie jest naciągane - już samo to nie obraża inteligencji widza. Reżyser nie stawia tutaj na bezmyślną papkę i chaos typu im więcej wybuchów i rozpierduchy tym lepiej - wręcz przeciwnie. Oczywiście scen akcji też nie brakuje - jest ich dokładnie tyle ile trzeba i są zrealizowane po mistrzowsku, w końcu sam napad na bank to już klasyk. W zestawieniu z dialogami, którymi mógłby poszczycić się sam Tarantino i co najważniejsze, genialnie poprowadzonym napięciem film jest kompletny i wyważony - akcja nie przytłacza fabuły i na odwrót. Reżyser stawia na zabawę kontrastem pomiędzy Pacino i De Niro. Obydwaj to profesjonaliści w swoim fachu. Choć bardzo podobni do siebie i w innych realiach zostaliby najlepszymi kumplami, tutaj są zmuszeni stanąć po przeciwnych stronach barykady. Pozostałe charaktery w filmie są również świetnie nakreślone i zagrane. Tak, że możemy się zżyć z nimi podczas seansu i nie są na totalnie obojętne. Zdjęcia, montaż i muzyka - od strony technicznej wszystko bez zarzutu, a sceny po prostu zapadają w pamięć. Jednak największym atutem gorączki jest właśnie fabuła - nie jazgot i rozp.ier.dol na ekranie. Ten film to ta sama półka co "Prawdziwy Romans" Tony'ego Scotta z 1993 roku. Po prostu takich filmów już się nie robi. Są ponadczasowe. Dla przykładu taka "Drużyna A" to tylko i wyłącznie produkt dla motłochu. Fajnie się ogląda, są wybuchy i czasem można się pośmiać ale nie oferuje nic więcej.

ocenił(a) film na 7
bob_Lazar

@bob_Lazar - jako film sensacyjny jest ok ale ten wątek miłosny też mi się nie widzi. a co do dialogów to nie powiedziałbym że są dobre. Zwróć uwagę na scenę w barze gdy De Niro podrywa tą swoją pannę, pytanie- odpowiedź-pytanie-odpowiedź-pytanie-odpowiedź. Jest wiele takich sytuacji. Dialogi nie są mocną stroną tego filmu

ocenił(a) film na 10
matushaq691

Akurat w tej scenie właśnie o to chodzi, o to pytanie-odpowiedź! Zauważ, że panna podrywana przez De Niro próbuje wziąć łyka czegoś tam co ma w szklance i nawet nie może tego zrobić bo ten zadaje jej kolejne pytanie:) Pytania są zadawane przez Neila w taki sposób, że po chwili zaczyna to śmieszyć tą laskę i widzów też:) Nawet sam Neil się śmieje z sytuacji. Po za tym zwróć uwagę, że w pierwszej chwili Neil był dla Eady bardzo szorstki. Gdy skumał, że ona nie jest np z policji tylko jest normalną dziewczyną, zaczął z nią rozmawiać w ten sposób, by naprawić błąd na wstępie i okazać jej zainteresowanie.

Dialogi są bardzo mocną stroną tego filmu, chociażby gadka Vincenta z Neilem przy kawie. Albo ten:
- Charlene Shiherlis
- Who?
- Who? Who? What, are you a fuc.kin owl??
:)

Musiałeś oglądać z jakimś badziewnym lektorem.

bob_Lazar

Ja tez sie z toba nie zgodze, dialogi nie sa porywajace, watki poboczne sprawiaja ze film jest przytlaczajacy, ciezki w odbiorze i nie mow prosze o tarantino poniewaz film ma totalnie odmienny klimat od jego produkcji, mowisz o jednym filmie nie wskazuj na inny. Nie wiem czy sie ktos ze mna zgodzi, ale ostatnia scena jest przydlugawa i nie buduje dobrze napiecia, podczas gdy inna scena jest pokazana na przyspieszeniu( gdzie chlopcy umawiaja sie na kawke).

ocenił(a) film na 10
bob_Lazar

Masz w 100%. "Gorączka" to świetny, wielowątkowy, realistyczny film sensacyjny. Super obsada pod każdym względem, każda z licznych postaci pierwszo- i drugoplanowych jest wyrazista. Ponadto kilka śmiesznych dialogów i scen!

A napad na bank jest według najlepiej nakręconą miejską strzelaniną w historii. Od pierwszej sekundy, kiedy to Val Kilmer bez masła zaczyna walić z automatu do skradającego się policjanta.

ocenił(a) film na 9
nieznamsie7

a jaki jest najlepszy ?

Gozdawa

wybierz dowolny z filmwubu

Gozdawa

KapitanOrzech 2 : zemsta wiewióra

ocenił(a) film na 9
nieznamsie7

Tak się przyjrzałem użytkownikowi nieznamsie7i zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest czasem KapitanOrzech w wersji 2.0. Koleś wszędzie pisze, że każdy film jest nudny i ogólnie gniotem. A pisał tak na forum "Ojca chrzestnego", "Zielonej mili" i "Dawno temu w Ameryce".

Zupełnie jak Orzechówa.

nieznamsie7

To już jest koniec.

http://www.filmweb.pl/user/KapitanOrzech/blog/531397

ocenił(a) film na 10
nieznamsie7

to pooglądaj se klan tam jest dużo sensacji

tomucho77

Dla fanów takiego filmu, Klan to trzymający w napięciu thriller (skoro gadanie trzyma w napięciu)

ocenił(a) film na 10
nieznamsie7

a prawdziwe filmy dla myślących mężczyzn zostaw im do oglądania i oszczędź nam tych bezmyślnych wpisów

tomucho77

Co za kretyn. Prawdziwy mężczyzna nie lubi się nudzić. Ty najwyraźniej lubisz.

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

A ty gdy się nudzisz zapewne łuskasz orzechy ?

ocenił(a) film na 9
nieznamsie7

Jesteś zwykłym garkotłukiem kolego/koleżanko i wyczyść klawiaturę od chipsów które wpier..lasz pisząc takie bzdury, sprawdzając potem co dwadzieścia minut czy ktoś już coś odpisał. Leć na trzepak i wróć na obiad,

Pozdro dla normalnych:)

ocenił(a) film na 10
tomazzz11

do mnie to było

tomucho77

Ale masz problemy.

ocenił(a) film na 9
tomazzz11

Po co wy mu odpisujecie? Przecież to prowokator.

Freeman47

Znowu ty? I znowu ta filozofia.

"Każda opinia, nie pokrywająca się z moją opinią, jest prowokacją."

ocenił(a) film na 9
KapitanOrzech

Po prostu trzeba umieć rozpoznawać trolla. Ten gość to konto fikcyjne bo:
- głupia nazwa
- głupi avatar
- ojciec chrzestny be, forrest gump fuj, incepcja be, dawno temu w ameryce 1/10, zielona mila też be

Jak ktoś nie lubi dramatów, to ich nie ogląda. A nie ma takiego człowieka na świecie, co ogląda dany film, po to by wystawić 1.

ocenił(a) film na 10
Freeman47

dobrze powiedziane popieram - kapitanie orzechu już nasłałem na ciebie wiewiórki

Freeman47

Incepcja?

ocenił(a) film na 9
KapitanOrzech

Tak Incepcja. Autorowi wątku też ten film się nie podoba. Wystarczy zajrzeć w jego wypowiedzi.

Freeman47

"ojciec chrzestny be, forrest gump fuj, incepcja be, dawno temu w ameryce 1/10, zielona mila też be"

Oprócz incepcji to ma rację.

ocenił(a) film na 9
nieznamsie7

Film może inteligentny może i dobrze skrojony, ale nudny jak flaki z olejem. Trzeba się naprawdę nudzić, żeby obejrzeć go do końca.

Kirsty16

Dokładnie.

ocenił(a) film na 9
KapitanOrzech

po co odpisujecie trolowi ?

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

Orzech wypierd*alaj.

tomucho77

Niby dlaczego? Bo skrytykowałem ten film?

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

Dlatego bo jesteś debilem.

tomucho77

Ambitna wypowiedź, typowy fan gorączki, mało rozumny, ograniczony w słownictwie.

ocenił(a) film na 10
KapitanOrzech

Ważne że ty jesteś nieograniczony w słownictwie a wskazują na to twoje posty np. "KapitanOrzech 2 : zemsta wiewióra" buhahahaaha i kto tu jest ograniczony ?

tomucho77

Moje wypowiedzi wymagają przemyślenia, dogłębnej analizy oraz wymiany miezy sobą poglądów.

ocenił(a) film na 9
Kirsty16

strzelanina w centrum miasta jest inspirowana prawdziwymi wydarzeniami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/FBI_Miami_Shootout

specjalized

Super...