Gorączka

Heat
1995
8,1 175 tys. ocen
8,1 10 1 175328
8,6 53 krytyków
Gorączka
powrót do forum filmu Gorączka

Kunszt aktorstwa: oczywiscie De Niro i Pacino (ze wskazaniem jednak na tego drugiego:)), Val Kilmer w jednej w swojej (wg. mnie) lepszych rol i nawet Natalie Portman w jednej w swoich pierwszych rol. Arcygenialne zabawy ze scenariuszem - czyli niesamowite przeplatanie watkow i historii. Genialne ujecia, montaz itd. To wszystko tworzylo rewelacyjna calosc. Do 10 zabraklo jednak zakonczenia, ktore moglo byc jednak troche lepsze. Gdyby nie zlapali sie za rece i nie bylo to troszke udramatyzowane, ten film bylby jednym z moich ulucionych a tak jest tylko (!!!) w pierwszej 15. ;];];] 9+/10 ze wskazaniem na 9. ;]

pozdro

krokodyl ;]

ocenił(a) film na 10
krokodyleq

W tym, że łapią się na końcu za ręce kryje się cały sens tego ARCYDZIEŁA...

ocenił(a) film na 7
Rafikii89

Żadne tam arcydzieło, nazywajmy rzeczy po imieniu; po prostu porządny dramat kryminalny (gratuluję osobie, która jako gatunek filmu wpisała "sensacyjny"). Niezła reżyseria i montaż; muzyka jak to muzyka w TV z lektorem, czyli nic nie było słychać, sam lektor też strasznie mamrotał, ciężko było go zrozumieć. Niezła scena strzelaniny na ulicach i finałowa na lotniska (moim zdaniem jedna z lepszych, chociaż widać, że Mann wzorował się na Bullicie). Ode mnie jednak maksymalnie 8+/10; "+" za wybitny aktorski duet Pacino - De Niro i za ciekawą kreację Kilmera (jego sylwetka z karabinem maszynowym zapada w pamięć ;))

Shalafi

Film jest typowo sensacyjny. Gratuluję nazwania go kryminałem.
Muzyka w TV i lektor to wady? Polecam kupno nowego telwizora, albo dobrych głośników. Na lektora nie ma rady, niestety. Chociaż taki najgorszy nie był.
Plus za Pacino i De Niro> To za co te 8 punktów? Wg mnie ten duet zarobił dla filmu kilka gwiazdek.
Ogólnie dycha jak w pysk strzelił. Najlepszy film w swojej kategorii: dramat sensacyjny.

ocenił(a) film na 7
Cris

NIE JEST typowo sensacyjny, bo dużo bardziej pasują do niego określenia "dramat sensacyjny" albo "dramat kryminalny", a sensacyjny to inaczej film akcji i ma to do siebie, że narracja ma trochę szybsze tempo. Nie oznacza to, że wolne tempo uważam za wadę, ale film koncentrujący się na wewnętrznych przeżyciach bohaterów to nie jest zwykła sensacja.

Plus oznaczał tyle, że bez ich aktorstwa postawiłbym zaledwie 8. Zresztą ocena jest sprawą indywidualną. Podobało Ci się, chociaż nawet tego nie uargumentowałeś - stawiasz 10/10. Podobało mi się, ale mam garstkę zastrzeżeń - daję +8. Proste.

ocenił(a) film na 9
Shalafi

No prosze Shalafi. Widze, ze sledzisz moje poczyniania. ;] Tak naprawde ta dyskusja zmierza do nikad. Ale i tak w nia wejde. ;];];] Nie jest tpo typowo sensacyjny film bo rezyser poswiecil czas rowniez na stadium bohaterow. Kryminalem tez bym tego nie nazwal bo nie ma w tym zadnej zagadki. Dramat?? Byc moze chociaz co tam bylo z dramatu??:) Trudno mi okreslic gatunek tego filmu. Jednak film sensacyjny to chyba gatunek najblizszy temu filmowi. ;]

pozdor

krokodyl ;]

ocenił(a) film na 7
krokodyleq

No dobra, z tym "kryminałem" to była z mojej strony gruba przesada, ale tak samo przesadą jest określenie "film sensacyjny", bo przywodzi na myśl obrazy typu Bad Boys, Twierdza, Zabójcza Broń itp., a to przecież zupełnie inny gatunek. Dramat sensacyjny to najwłaściwsze określenie, głównie ze względu na wspomniane przez Ciebie "stadium bohaterów".

PS. Nie śledzę Cię, tylko wypowiadam się w temacie, a że w Twoim, to zwykły zbieg okoliczności ;> ;)

ocenił(a) film na 9
Shalafi

No sprzeczalbym sie, ale tego nie zrobie bo wypowiedzialem sie wczesniej. ;]

PS: Spoko, luz, take it easy Shalafi. ;]

ocenił(a) film na 9
Shalafi

Do Shalafi. Masz rację, z tym "kryminałem" to była gruba przesada. "Gorączka" to żaden kryminał natomiast nie jest w rzadnym wypadku przesadą stwierdzenie, że jest to kino sensacyjne, bo to jest kino sensacyjne w pełni tego słowa znaczeniu. Fakt, że to specyficzne kino, w końcu to Michael Mann ale innego gatunku nie da się do tego filmu przypisać. :)Filmy które wymieniłeś bliżej mają do filmów akcji (Twierdza, Zabójcza broń) a "Bad Boys" to typowa komedia sensacyjna. W sumie to można się tu spierać czy film "Twierdza" to film akcji. Moim zdaniem w tym filmie zbyt wiele sie dzieje, żeby nazwać go po prostu filmem sensacyjnym :) Film akcji to kino sensacyjne jednak nie każdy film sensacyjny jest filmem akcji. Zgadzam się, że najwłaściwsze określenie do "Gorączki" to dramat sensacyjny, jednak kategorią główną to właśnie "sensacja".
P.S. "Goraczkę" oceniłem na 9/10

ocenił(a) film na 9
_Pablos_

Sorry za ortografa :p

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Ok, po prostu sensacja kojarzy mi się z szybkim tempem akcji, a dramat sensacyjny z trochę wolniejszym; dobrze napisałeś, że to "specyficzne kino" więc co za tym idzie nie jest to zwykły film sensacyjny. Pozdrawiam...

ocenił(a) film na 10
krokodyleq

Popieram 9/10 film baardzo dobry, ale nierewelacyjny. Pacino moim zdaniem w tym filmie na 9, a De Niro 8 może 8.5/10. Al lepiej ukazuje emocje na ekranie, widać, że jest aktorem teatralnym, a Robert - typowy aktor ekranu - telewizyjny (aczkolwiek również świetny).

użytkownik usunięty
Swir

"Scena w której łapią się za ręcę"
Michael Mann mówi o tym w komentarzach do filmu.Jest to uświadomienie widzowi,że zarówno Neil jak i Vincent pomimo ,że stoją po innej stronie prawa są w gruncie tacy sami.Świetnie nakręcona scena,w której widzimy po Vincencie,że pomimo wykonania swojego zadania jednak tego żałuje,o czym świadczą łzy w oczach.

ocenił(a) film na 9

Po pierwsze:

Kazdy moze inaczej interpretowac ta scene. Wg. mnie rezyser juz w restauracji uswiadomil nam jak jest z de niro i pacino. Po co jeszcze rezyser mial to pokazywac na koncu. I do tego jeszcze bardziej to udramatyzowac muzyka (ktora miala najmocniejszy akcent wlasnie w zakonczeniu) i wspanialym ujeciem kiedy lapia sie za rece. Jak juz powiedzialem film jest rewelacyjny, ale zakonczennie mogloby byc lepsze.

ocenił(a) film na 8
krokodyleq

Muzyka genialna, kawałki z najlepszej płyty Moby'ego...

ocenił(a) film na 10
krokodyleq

Ciągle w d**** mało. Ten film w 100% zasługuje na 10.

ocenił(a) film na 10
grossus

Bardzo wciagający i trzymający w napięciu, ciekawie przeplatane wątki, bardzo interesująco napisane główne role. Uwielbiam de Niro i Pacino,dlatego jako duet stworzyli ucztę z oglądania. Mimo, że film dość długi, nie odczuwa się przez chwilę nudy, a wręcz ostatnia scena pozostawia pewien niedosyt ( chociaż w sumie co dalej miałoby być pokazane?). Nawet smierć gangstera wzbudziła we mnie żal, choć był bezwzględnym człowiekiem. Ogólnie oceniam na 10 i polecam wszystkim
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Layla_5

Jak to zakończenie mogłoby być lepsze? Przecież w zakończeniu tkwi cała głębia tego filmu...

ocenił(a) film na 9
Rafikii89

Nie prawda... przynajmniej wg. mnie. ;] Oni juz w restauracji pokazali, ze sie rozumieja. Po co jeszcze uswiadamiac widzow? :) To jest swietny film, ale wg. mnie zakonczenie nie musialo byc tak udramatyzowane. Powtarzam sie 3 raz, wiec prosze nie proscie o wiecej. ;];];]

pozdro

krokodyl ;]

ocenił(a) film na 10
krokodyleq

zgadzam sie film jest super 1 z najlepszych jaki ogladalem Pacino i De Niro znakomicie jak zawsze ale reszta aktorów tez pokazala klase

krokodyleq

Scena w ktorej trzymają sie za rece bardzo fajnie pasuje do sceny, w ktorej 'de niro' mowi dziewczynie, ze ma brata, ale nie wie gdzie... Mimo, ze jeden sprzedal drugiemu kulke trzymaja sie za rece jak bracia.