Czy ktoś wie dlaczego ten film nie dostał żadnej nominacji do bardziej znaczących, przynajmniej
tych komercyjnych, nagród filmowych? Nie jestem napinaczem, jestem po prostu ciekaw czy jest
jakiś konkretny powód o którym nie wiem. Ktoś?
Takie filmy nie dostają nagród to raz. Dwa, stają się wielkie z czasem, bo niektórym ludziom zrozumienie pewnych spraw zajmuje parę lat. Było wiele podobnych przypadków, nic nie poradzisz.
Filmy akcji? Chociaż ten to bardziej dramat policyjny. Mniejsza. Chrzanić gatunki. Zauważ, że pierwszym "takim filmem", który otrzymał Oscara - była Infiltracja(jeżeli się mylę - poprawcie) i to głównie przez wzgląd na Scorsese. Gorączka nie zmieściła się w ramach kryteriów Akademii. Siedem zresztą też. Przy Heat można zapomnieć o braku nagród, bo film obronił się z podwojoną siłą. Nic tylko odświeżać.
DePalma dostał nominację do złotej maliny - jak Kubrick za Lśnienie. Trochę wielkich filmów oberwało w swoich czasach. : )
Już poprawiam. "Francuski łącznik" zgarnął Oscary w najważniejszych kategoriach już w 1971r.
Dzięki. : ) Swoją drogą, "Francuskiego łącznika" nigdy nie oglądałem na trzeźwo. Jest problem z zapamiętaniem końcówki. ; D
Nie mówimy tu tylko o Oscarach, które są po prostu najbardziej komercyjną nagrodą. Są festiwale chociażby w Cannes, które wydają się nie być kontrolowane przez box office i one także 'Gorączki' nie docenily.