Gorączka

Heat
1995
8,1 175 tys. ocen
8,1 10 1 175328
8,6 53 krytyków
Gorączka
powrót do forum filmu Gorączka

Oglądałem "Gorączkę" wiele razy i jest to mój ulubiony film sensacyjny. Zawsze podziwiałem Manna, za to jak realistycznie go nakręcił, a zwłaszcza jak perfekcyjnie napisał dwie główne postaci.

Hannah i Neil są jak dwie strony jednego medalu, różnią się charakterami, ale mają jedną wspólną cechę, są bez względu na wszystko oddani temu co robią. Gdyby nie to, że walczą po dwóch stronach barykady, mogliby być przyjaciółmi, co pokazuje pierwsza wspólna scena w restauracji. Oboje na końcu mówią, że się nie zawahają gdy przyjdzie im do siebie strzelić. Jednak w drugiej wspólnej scenie, właśnie tej, którą sobie "przepowiedzieli", to właściwie Neil się zawahał. Miał czyste pole do strzału, Hannah był oślepiony światłem lamp, a jednak to on się nie zawahał.

Jak myślicie, czy ostatnia scena podania ręki i wyraz twarzy Vincenta, wskazywał na to, że żałował, że zabił swojego rywala? I dlaczego Neil się zawahał?

Mam swoją opinie, ale jestem ciekaw waszych interpretacji.

ocenił(a) film na 10
darek_sith

Z tego co ja widziałem to Neil się nie zawahał , Vincent w ostatniej chwili dostrzegł jego cień odbijający się dzięki tym światłom i był szybszy ... A scena podania ręki .. nie żałował został do tego zmuszony .. Neil wyciągnął rękę do Vincenta, to był wyraz szacunku do niego, taki "sportowy" gest pokonanego ..

ocenił(a) film na 9
SzymonS1

zdecydowanie Vincent trafił dlatego, że zobaczył go pierwszy, a nie dlatego, że Neil się zawahał. jest to nawet podparte wcześniejszymi minutami w których zwracają naszą uwagę na fakt, że przy lądowaniu samolotu zapala się oślepiające światło. natomiast wraz z lądowaniem następnego widać wyraźnie, że w ułamku sekundy Vincent widzi cień Neil'a i strzela. Może i Neil dostrzega Vincenta pierwszego, ale myśląc, że ma go odkrytego nie reaguje tak szybko jak Vincent. tutaj widać też jak ważne jest szczęście. można by spekulować który jest lepszy w tym co robi, jedna gonitwa nie jest idealnym testem. wiadomo natomiast, że gdyby nie samolot to wygrałby de Niro, a tak to zwyciężył Pacino.