Gorączka

Heat
1995
8,1 175 tys. ocen
8,1 10 1 175328
8,6 53 krytyków
Gorączka
powrót do forum filmu Gorączka

Ma klasę

ocenił(a) film na 9

Film momentami nudny, ale ogólnie rewelacyjny.Najlepsza końcówka.

ocenił(a) film na 10
stompek97

Nudny, jeśli oczekuje się taniego sensacyjniaka z wartką akcją. Ten film to przede wszystkim niesamowity realizm i powalający scenariusz. Bardzo dobrze, że nie przekształcono go w prostą siekę, od tego są inne filmy. Końcówka niesamowita, w dużej mierze dzięki muzyce ("God moving over the Face of Waters"). Dla mnie to najlepszy film jaki nakręcono, film idealny i kompletny, a ci którzy zarzucają mu nielogiczność scenariusza to...sam nie wiem jak ich nazwać ;P

ocenił(a) film na 10
AdWienc

Jeśli chodzi o filmy sensacyjne na przestrzeni ostatnich 25 lat to wyżej od Gorączki cenią chyba tylko Szklaną pułapkę , natomiast co do postaci to Pacino i De Niro dużo bardziej mi się tutaj podobali niż w tych wszystkich tzw. gangsterskich klasykach na których nieraz można zasnąć w tym filmie nam na to nie pozwolili.

ocenił(a) film na 10
SzymonS1

"Jeśli chodzi o filmy sensacyjne na przestrzeni ostatnich 25 lat to wyżej od Gorączki cenią chyba tylko Szklaną pułapkę (...) "

Wybacz, ale chyba jaja sobie robisz :P

ocenił(a) film na 10
Dassanar

Dlaczego jaja? chociaż akurat Szklaną pułapkę bardziej bym wstawił w kategorię film akcji niż sensacyjny

ocenił(a) film na 10
SzymonS1

Tylko że Gorączka bardziej podpada pod dramat sensacyjny IMO. Die Hard to jest zasadniczo odmienny podgatunek, przez co też mniej ambitny, no i są o wiele mniejsze oczekiwania.

ocenił(a) film na 10
AdWienc

Obejrzałem go niedawno - po raz trzeci i muszę powiedzieć, że jest jeszcze lepszy. Jeżeli chodzi o filmy sensacyjne to absolutny TOP 1. Wielkie oklaski dla Mann'a, jego największe dzieło. O obsadzie nie ma co wspominać, bo z założenia >to musiało wypali< i wypaliło. : )

ocenił(a) film na 9
stompek97

Zgadzam się z tobą.Ale chodziło mi o to że niektóre momenty były trochę nudne.Natomiast świetna gra aktorska i genialna końcówka

ocenił(a) film na 10
stompek97

Właśnie sama końcówka to największy mankament tego filmu. Jest zbyt oczywista.

ocenił(a) film na 10
Heatseeker

Zgadzam się końcówka jest zbyt oczywista bo jak inaczej mógłby się skończyć jak nie happy endem po dobrej stronie mocy ;D?W dodatku ten śmieszny cień dlatego ocena niżej.

ocenił(a) film na 10
Czakuu

Ale za to jaka piękna śmierć De Niro, oraz te trzymanie za rękę na końcu ..