Gorączka

Heat
1995
8,1 175 tys. ocen
8,1 10 1 175328
8,6 53 krytyków
Gorączka
powrót do forum filmu Gorączka

„Gorączka” to film oparty na schemacie: policjant kontra kryminalista. Schemat ten jest dosyć stary – jego początki sięgają roku 1971, kiedy powstały dwa świetne filmy („Francuski łącznik” i „Brudny Harry”) i mogłoby się wydawać, że przez te prawie ćwierć wieku wykorzystano już wszystkie możliwe rozwiązania w tego typu filmach. Więc na pierwszy rzut oka „Gorączka”, w której Vincent Hanna (Al Pacino), policjant pracoholik przeżywający kolejny kryzys małżeński, ściga inteligentnego złodzieja Neila McCauleya (Robert De Niro), który po dokonaniu udanego napadu na konwój z akcjami planuje zrobić duży skok a następnie udać się na emeryturę, wydaje się być kolejnym banalnym, przewidywalnym filmem sensacyjnym jakich wielu. A jednak „Gorączka” zaskakuje widza i wykorzystuje kilka nowych rozwiązań. Ponadto Michaelowi Mannowi (reżyser i scenarzysta filmu) udało się pod tą pozornie prostą historią kryminalną przemycić coś głębszego.

„Gorączka” to film bardzo długi jak na swój gatunek (164 minuty) i w przeciwieństwie do innych filmów sensacyjnych akcja ciągnie się w nim bardzo wolno. Może nie tak wolno jak w legendarnych spaghetti westernach Sergio Leone, ale Michael Mann, pisząc scenariusz „Gorączki”, chciał pokazać przede wszystkim skomplikowane relacje międzyludzkie oraz życie prywatne policjantów i złodziei, pokazując jednocześnie, jak niewielka różnica jest między nimi. Najważniejsze i najlepsze sceny to nie te, w których główne role grają pistolety i karabiny maszynowe, ale te, w których są świetne dialogi, jak np. rozmowa Neila z Eady o samotności, czy też słynna rozmowa dwóch antagonistów przy kawie.

W „Gorączce” właściwie nie ma słabych punktów – wszystko jest dopracowane w najdrobniejszym szczególe. Poza znakomitą reżyserią i scenariuszem, o czym pisałem już wcześniej, jest wiele innych zalet - znakomicie dobrana, klimatyczna muzyka (szczególnie utwór „God Moving Over The Face Of The Waters” Moby’ego rozbrzmiewający w ostatniej scenie), zdjęcia Dantego Spinottiego, który współpracuje z Mannem przy prawie każdym jego filmie, oraz znakomite aktorstwo z dwoma najpopularniejszymi aktorami na świecie (chodzi oczywiście o Ala Pacino i Roberta De Niro).

Mimo ogromnego potencjału, jaki prezentuje „Gorączka”, chyba nie można nazwać go filmem rewolucyjnym, bo rewolucji nie zrobił. Mimo powszechnego uznania, film ten nie stał się wielkim hitem i nie dostał nawet nominacji do najważniejszych nagród, mimo tego że Mann był dużo lepszy od walecznego Mela i jego "Braveheart".

Podsumowując, „Gorączka” jest prawdopodobnie najlepszym filmem sensacyjnym wszech czasów.

ocenił(a) film na 10
Kain

Było to już poruszane w jakimś temacie ale ciągle mnie to męczy. Powiedzcie jak myslicie, dlaczego tak jak jest wyzej napsiane film ten nie stał się filmem rewolucyjnym? Dlaczego nikt nie dostrzegł jego perfekcyjności, nie otrzymał żadnej nominacji do prestiżowych nagród? Przecież dziś jest określany najlepszą sensacją. Dlaczego nikt tak go nie ocenił 13 lat temu? Wytłumaczcie mi to, bo nie daje mi to spokoju

ocenił(a) film na 10
LuBe

Ponieważ ten film wyprzedzał swoje czasy. Trudno dzisiaj znaleźć taką perłę jak Gorączka. Nie zestarzał się ani trochę, ciągle jest inspirujący... Podobnie było przecież z Łowcą Androidów... czyż nie...

ocenił(a) film na 10
Kain

To ,że nie dostał nagród , jak dla mnie w tym przypadku nic nie znaczy . Film wymiata na całej linii , Moim zdaniem jest o kilka klas lepszy od połowy a nawet więcej oskarowych dzieł .

ocenił(a) film na 9
Kain

Macie racje - brak nagrod o niczym nie moze przesadzac. Dla mnie ten film to tez jeden z najlepszych filmow sensacyjnych i jednoczesnie jeden z najlepszych, jakie ogladalem. Mysle poza tym, ze wszyscy mamy rozum - nie do konca wiec rozumiem klasyfikacje filmow na podstawie ilosci nagrod i wyroznien...

ocenił(a) film na 10
Kain

Ten film to dla wszystko co jest najlepsze w kinie. Aktorzy, scenariusz, reżyseria, montaż, muzyka. Wątpię żeby kiedykolwiek jakiś film przeskoczył mi "Gorączkę"

użytkownik usunięty
Kain

Tak jest ziomki. Podpisuje sie pod wszystkim.

ocenił(a) film na 8
Kain

RONIN.