Gra śmierci

Game of Death
1978
6,8 3,4 tys. ocen
6,8 10 1 3446
6,0 2 krytyków
Gra śmierci
powrót do forum filmu Gra śmierci

Lee miał nakręcić ten film, jednak musiał wyjechać by nakręcić Enter the Dragon. I już nie wrócił, bo umarł... Za parę lat, ktoś przypomniał sobie, że jest parę gotowych scen. Wystarczy nakręcić resztę z dublerem i gotowe. I tak, dubler grał Bruca lub karton naklejony na twarzy. Zdarzały się ten sceny z poprzednich filmów. Z początku mało co pokazywano przodem Billego Lo, jednak później coraz śmielsze ujęcia były. Nie wiem czy dobrze mi się kojarzy, ale gdzieś chyba czytałem, że w scenach akcji grał Biao Yuen. Z kolei w jednej sekwencji walk na ringu pojawia Sammo Hung. Ogólnie pomysł może nie najgorszy, jakby było o wiele więcej materiału, a nie nieco ponad 10 minut...
Od razu mówię, że film mi się podobał, bo wiedziałem, że taki jest. Gdyby Lee go skończył to bił by na głowę wszystkie Wejścia Smoka, Drogi, Szefów i Wściekłe Pięści. Jednak nie Lee go skończył i powstał przeciętniak. Nieco chaotyczny z początku. Nie mogłem się połapać bo działo się coś, ale tak, że nie wiadomo było co. Potem jednak załapałem i się bawiłem nieźle, pomimo braku Lee. Pojawił się na końcu w paru walkach i pokazał co umie. Żeby wydłużyć jego "występ" parę scen walk puszczono jeszcze raz. Dzieją się, a później jeszcze raz. Ale pojedyncze ujęcia to są. Dobrze chociaż, że jest ten klimacik tamtejszych produkcji i parę niezłych walk. W telewizji nadawana była wersja z Hong Kongu. Ale "oryginalna" chyba powstała w USA. Tak samo jak The Protector. Powstał w USA, ale jest też zedytowana wersja HK. Gry Śmierci nie posiadam, widziałem jedynie w TV4. Ale jak będzie okazja to postaram się o nią. 7/10

ocenił(a) film na 6
Goro_Gondo

Polecam rewelacyjny dokument "Bruce Lee: Droga wojownika", który znajduje się na 2-płytowym wydaniu "Wejścia smoka". Znajduje się tam 35 minut scen z "Gry śmierci", które zostały nakręcone przez Bruce'a. Jest także wyjaśniona idea całego filmu i sposób w jaki Bruce chciał go nakręcić. Naprawdę świetnie się to ogląda.

ocenił(a) film na 7
robert2207

Słyszałem o tym, ale jak na razie nie mam tego wydania. No ale dokument mam ochotę obejrzeć.

Goro_Gondo

Zgadzam się gdyby Lee zdążył zagrać do końca to był by HIT choć i ta jest niezły :)

użytkownik usunięty
prof_mateusz27

Ja też się z wami zgadzam, gdyby Lee go dokończył to byłaby to prawdziwa perełka sztuk walk. Już sama 35 minutowa sekwencja walk robi ogromne wrażenie. No ale wyszło jak wyszło..

Goro_Gondo

jeszcze nie oglądałem, ale zamierzam jakoś może i zaraz :) a trafiłem na ten wątek przez ciekawość, bo ktoś zrównał śmierć Bruce z jego synem Brandon-em (oczywiście oboje Lee) wskazując śmierci obu na planie i w akcie domyślnym zrozumiałem, że ten film miał być czymś w rodzaju Kruk-a, w sensie niby takie fatum, no ale postaram się popodziwiać pod tym kontem i pewno zapomnę wrażeń przekazać :)

ocenił(a) film na 7
KaprysLosu

Więc czekamy :D