PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644005}

Gra tajemnic

The Imitation Game
2014
7,4 190 tys. ocen
7,4 10 1 190000
6,1 76 krytyków
Gra tajemnic
powrót do forum filmu Gra tajemnic

82 lata temu, pod koniec grudnia 1932 r. polscy matematycy: Marian Rejewski, Jerzy Różycki i Henryk Zygalski złamali szyfr "Enigmy" - niemieckiej maszyny kodującej, którego złamanie uważano za niemożliwe. Polacy osiągnęli sukces dzięki zastosowaniu metody matematycznej zamiast lingwistycznej.
Polacy osiągnęli sukces a propaganda państw "sojuszniczych" do dziś powiela mit o niby to dzielnych brytyjskich naukowcach którzy rozszyfrowali maszynę.
Tylko ludzie mali i słabi przypisują sobie rzeczy ludzi wielkich, boją się żeby nie wyszło, ze Polacy są inteligentniejsi od nich.
Film choć dobrze zrobiony jest propagandą i oszustwem, dlatego muszę ten film ocenić najniżej jak tylko można - szkoda.

ocenił(a) film na 7
swistakmarvin26

Polacy nie złamali Enigmy, tylko nauczyli się rozszyfrowywać depesze wojsk lądowych i lotnictwa (nie marynarki). 0.5 roku po przekazaniu naszej wiedzy Anglikom Niemcy zmienili procedury i całe osiągnięcia - Bomba Rejewskiego i Płachty Zygalskiego były do wyrzucenia. Dopiero maszyna Turinga była w stanie automatycznie odszyfrowywać depesze zaszyfrowane enigmą niezależnie od procedur.

ocenił(a) film na 8
swistakmarvin26

Turing nie łamał Enigmy i jej kodu, bo ten był już złamany. Został złamany przez Polaków.
Turing i jego maszyna miały na celu ustalenie ustawień Enigmy, które były zmieniane przez Niemców każdego dnia. A nie złamania samego jej działania.

swistakmarvin26

Film wyprodukowali Grossman i Schwarzman... Hmmm.. może nie będę się w to wgłębiać, bo nic nowego tu nie napiszę. Bezczelna hucpa, którą należy bojkotować. A milczeć z pewnością nie wolno.

użytkownik usunięty
swistakmarvin26

Yebać polaków ;D

ocenił(a) film na 10
swistakmarvin26

Turing zaprojektował tzw. bombę Turinga (urządzenie służące do łamania kodu Enigmy), opierając się na pracy polskich kryptoanalityków, np. Mariana Rejewskiego. Oczywiście Polacy mieli swój wkład w złamanie Enigmy ale nie można tego przypisywać tylko nam ;)

ocenił(a) film na 6
swistakmarvin26

No masakra... jakie kłamstwo. Polacy złamali w '32 roku o ile mnie pamięć nie myli. Tutaj mówimy o latach późniejszych i maszynie Enigma ulepszonej - (czterobębnowej o ile dobrze pamiętam). Jest to film historyczny i zakłamania tam nie znalazłem. Tytuł filmu idealny do całości filmu. Po prostu fantastyczny film- Złote globy nie bez przyczyny otrzymane.

ocenił(a) film na 1
tompibed

Patrz wyżej ?

ocenił(a) film na 6
swistakmarvin26

Okej, przeczytałem. Ja polskim matematykom wkładu w złamanie nie zabieram. To Alan Turing stworzył maszynę do łamania kodu, a nie Polacy. Ocenianie tego filmu na mniej niż 7/8 jest po prostu hipokryzją.

swistakmarvin26

Na ten długi wpis ze strony, gdzie 90% jest nie na temat? Konkrety. To cholerna prawda, że Niemcy ulepszyli swoją maszynkę, a Turing złamał jej 2. wersję.

ocenił(a) film na 7
swistakmarvin26

Uwaga: to jest FILM FABULARNY. Ocenianie go pod kątem zgodności z faktami jest z góry pozbawione sensu. Łudzenie się, że oglądanie takich filmów wyposaża nas w rzetelną wiedzę historyczną jest śmieszne i głupie. To właśnie takie podejście do kina należy krytykować i wyśmiewać, zaś filmy fabularne, które z definicji mają prawo do bycia fikcją zostawmy w spokoju!
Jeżeli chcecie wiedzieć, jak było naprawdę, można zajrzeć m.in. tutaj: http://www.bbc.com/news/magazine-28167071. Jeszcze goręcej polecam inne artykuły, książki historyczne czy rozmowę z dobrze wykształconym w tym temacie historykiem, Nie szukajcie prawdy w filmach fabularnych! :)
Jeżeli moje argumenty Was nie przekonują, zachęcam do wyrażania swojego oburzenia również na forach takich filmów jak m. in. "Bękarty Wojny", czy "Jak rozpętałem II Wojnę Światową".

ocenił(a) film na 8
swistakmarvin26

No ale czy cały film mozna dyskwalifikować z powodu braku wzmianki o wkładzie polskich naukowców już pomijam,ze cały film w głównej mierze był o życiu Turinga.

ocenił(a) film na 6
swistakmarvin26

Jak ktoś chce się dowiedzieć więcej o tym jak to buło w Bletchley Park polecam: "Zapomniani bohaterowie Bletchley Park" BBC

ocenił(a) film na 8
swistakmarvin26

Co w tym filmie jest kłamstwem?