PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476580}
8,2 444 tys. ocen
8,2 10 1 443670
7,6 80 krytyków

Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

Zastanawiam sie czemu taki beznadziejny film pod kazdym względem ma aż tak WYSOKĄ średnia !!! Pewnie dlatego że jest tak skonstruowany by podobał sie wszystkim,typowy wyciskacz łez dla mas,i chociaż Amerykańska Akademia Filmowa uwielbia takie tematy i Eastwooda to tym razem niedała sie nabrac na taką łopatologie i banał.Chyba jedynie z szacunku do jego wczesniejszych dokonać nie dostał nominacji do Złotych Malin

2
marekkasprowicz

poza tym zajrzyj do moich ulubionych tam są całkiem fajne filmiki

z filmów tego gatunku czyli dramatów bardzo polecam
1. Odwrócić przeznaczenie z kevinem baconem
2. miasto gniewu
3. prestiż
4. siedem dusz
5. w pogoni za szczęściem
6. podwójna gra
7. upadek z douglasem
8. bliżej
9. błękitny deszcz

to są super filmy

także polecam tym razem czarną komedię rewelacyjną

CIAŁO ZA MILION

a z komedii

czego pragną mężczyźni---- rewelacja można się nieźle ubawić to nie są komedyjki w stylu nigdy w życiu itp itd

także polecam

A ja Polecam Lot nad kukułczym gniazdem który dla Pani powyżej jest nieporozumieniem.

kolejorzkks1

tak jest lot nad kukułczym gniazdem jest starym filmem, mi on też nie podszedł to nie znaczy że nie lubie nicholsona bo jest dobrym aktorem ale akurat ten film nie był jego najlepszym i co z tego??

..........................gówno............................

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kolejorzkks1

załóż pampersa następnym razem .....................

Lot nad kukułczym gniazdem jest starym filmem. odkrywczość rzucanych przez Ciebie myśli urzeka coraz bardziej z każdym kolejnym czytanym przeze mnie tematem. nie wiem jak można do tego stopnia wybiórczo oceniać filmy. Nie masz pojęcia o produkcjach na temat których się wypowiadasz. prawo zemsty 9 gran Torino 4...

Ja podpisuję się pod wypowiedzią agura (poniżej).

savolta

każdy ma inny gust, mi się podobają gladiatory, prawa zemsty, miasta gniewu, skazani na shawshank, zielone mile:) a tobie gran Torino, nie każdy film który jest w top 100 musi być genialny

tonkpils888

Nie no, film jest wporzo, choc rzeczywiście przewidywalny. Przewidywalny do pewnego momentu.
A mianowicie do finału.
Finał był niezły i dlatego ocena zdecydowanie powinna być moim zdaniem pow. 5/10.
Jest w tym filmie tez dużo sarkastycznego, autoironicznego niemal humoru, naprawde nie raz mozna było parsknąc smiechem.
Na pewno film warto obejrzeć. Mnie nie znudził, choć nie dostarczył szczególnego materiału do jakiś głebszych rozmyślań... Poza zaskakującym finałem.

siemae51

ha ha ha proszę cię ale to przeżywasz idź i upuść sobie z gaci twoje emocje -- nie musi być wcale on prowokatorem po prostu film do bani i tyle nie musi się każdemu podobać PARÓWO

mateuszekkkkk

Eastwood to może się nadawał do westernów w dramatach był sam wielkim dramatem i nieporozumieniem, co za podnieta film tragiczny

mateuszekkkkk

Ty masz chyba jakieś kompleksy, człowieku.
Właśnie to w tym filmie było najgorsze.

tonkpils888

Prawda też jest taka , że trzeba mieć dzień na oglądanie filmu . Sam się na tym złapałem , że zaczynałem oglądać jakiś film, po czym wyłączałem go , bo mnie drażnił . Po jakimś czasie zabierałem się za niego jeszcze raz i nagle okazywało się , że film jest całkiem niezły , czy też super . Może po prostu oglądałeś go w takim właśnie dniu . Twoja strata ;) . Dodatkowo z tego co obserwuję to ludzie dzielą się na tych co lubią Eastwooda i tych , których on denerwuje . Dla mnie film był bardzo dobry , może dlatego że oglądałem go w zimie , w święta , gdzie tv faszerowała samymi komediami . Być może gdyby to było w innym czasie inaczej bym się do niego odniósł .

tonkpils888

Masz całkowitą rację.

tonkpils888

Żal mi ciebie pod względem tym że walisz temu filmowi ocenę nie odpowiednią (1 nieporozumienie) to można dać filmowi bez jakieś głębi,przekazu który jest czysto rozrywkowy i ci zwyczajnie nie odpowiada,a nie takiemu filmowi.Jeśli ci się nie podoba taki film to chociaż daj 3 słaby a nie nieporozumienie bo się zwyczajnie błaźnisz gdzie tu jest nieporozumienie w tym filmie nawet nie umiesz tego nam udowodnić byśmy ci uwierzyli że ten film to totalny gniot pod każdym względem.Żałuje że w ogóle odpisuje ale może zaczniesz adekwatnie oceniać i jedynkę zachowasz dla prawdziwych gniotów zamiast ubliżać filmom które mogą się przyczynić do zdrowego myślenia ludzi. Zaznaczę jeszcze raz nie ma nic do tego jak oceniasz film bo możesz sobie je oceniać jak chcesz tylko zwyczajnie dawaj jeden filmom które zwyczajnie na to zasługują i nie tłumacz mi że ten film na to zasługuje bo tak nie jest.

tonkpils888

chyba Cię poniosło, jak chcesz uchodzić za jakiegoś znawcę czy też nie wiem kogo jeszcze, to przynajmniej pisałbyś poprawnie.

tonkpils888

Dzień dobry!
Pomijając jakość wypowiedzi samego autora tematu i niektórych postów, to czytać tę wymianę zdań jest naprawdę miło. Film który wzbudza takie emocje na pewno jest wart obejrzenia.
Kwestia gustu jak się spodoba. Jednak nawet przyjmując średnią wyrażanych opinii to film lokuje się w górnej ocenie.
Więc Ci którzy wypisują durne, nie poparte niczym posty powinni się nad sobą zastanowić (mam tu na myśli gust tych osób).
Co by nie sądzić o samym filmie nawet przyjmując poprawkę na odmienne gusty film jest dobry. Dla mnie bardzo dobry. Ma przesłanie i to nie jedno, nie jest to szybka strzelanka ale zawiera odpowiednią dozę akcji dla tej historii. NO i Clint E. ten facet po prostu umie robić filmy i grać w nich, tak po prostu jest.
Szkoda więc sobie psuć krew moi drodzy :))))
nieciekawymi, wulgarnymi postami :)

tompab

Masz rację co do tych wulgarnych postów. Niektórym podoba się obrażanie innych. A każdy ma prawo do swojego zdania. Ja uważam, że film jest średni. Przesłanie jest, gra Clinta bardzo dobra...jednak dla mnie zabrakło wbica w fotel. Film był po prostu nudny. Brakowało mi tego czegoś. Film mnie nie wciągnął, chociaż zapowiadał się bardzo ciekawie.
Mam nadzieję, że nie zostanę zmieszana z błotem tylko dlatego, że Gran Torino oceniłam tak nisko w porównaniu z jego średnią oceną.
Na Nowy Rok 2013 życzę wszystkim na forum więcej wyrozumiałości i życzliwości, a mniej bezsensownych kłótni :))))

mikim37

spojrzałem na Twój profil i moim zdaniem bardziej podobają Ci się komedie oraz komedie-sensacyjne. Dlatego myślę że nie przypadł Ci do gustu ten film. Może nie miałaś też nastroju na takie kino. Ja niekiedy miewam dni w których mam ochotę na jakiś film, konkretny rodzaj filmu a zapodam sobie coś odmiennego i wtedy bęc. Nie podoba się, a za kilka dni jak zrobię drugie podejście jest ok.
Ktoś wyżej pisał że postać Clinta E. trzeba trochę lubić żeby doceniać jego filmy, może i tak jest ;)

tompab

Przyznam Ci rację po raz kolejny :) Może nia miałam dnia - myślę, że jeszcze wrócę do tego filmu. A co do komedii to wolę thrillery i horrory :)))

mikim37

no tak, to by było na tyle mojej analizy profili:))
psycholog byłby ze mnie kiepski.

tompab

Miła "konwersacja" ;)
Mam nadzieję, że jeszcze "spotkamy" się na jakimś forum. Do miłego zobaczenia :)

mikim37

do zobaczenia:)

tompab

Polecam Ci zapoznać się ze z komentarzami innych osób w tym temacie zanim coś napiszesz.Ja jedynie wyraziłem swoje subiektywne zdanie na temat filmu.a jakaś banda imbecyli(bo tylko tak można nazwać ludzi którzy wyzywają cie za odmienną opinie na temat filmu) zaczęła jechać po mnie i po mojej rodzinie.Po prostu patologiczne czasy nastały na tego typu forach.Co do filmu to nadal twierdzę że jest beznadziejny,ale polecam zapoznać sie z linkiem,na którym widać jak ten film dzieli ludzi http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zFF0qVICQi8#at=129

tonkpils888

Sorki, tonkpils888, w mojej wypowiedzi pierwszej źle akcent umieściłem, powinno być: "...pomijając wypowiedź samego autora tematu i jakość niektórych postów..."
Oczywiście każdy ma prawo do subiektywnych opinii!!!!!!!
A obrażanie na forum filmweb-u to nieraz makabra!!!

tonkpils888

Zgadzam się z Tobą, autorze tematu.

tonkpils888

Zgoda.Ten film jest beznadziejny i na granicy parodii

tonkpils8888

Zgoda.Ten film jest beznadziejny i na granicy parodii