PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476580}
8,2 444 tys. ocen
8,2 10 1 443670
7,6 80 krytyków

Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

Smutna piosenka na zakończenie zwiastuje koniec nie tylko tego filmu ale również całej aktorskiej kariery Eastwooda. Robi się jeszcze smutniej, gdy uświadomimy sobie że to być może ostatni film Eastwooda w ogóle. Ten genialny aktor i reżyser już za życia zapisał się na stałe w historii kina.
Po raz pierwszy zetkąłem się z nim na przełomie lat 80 i 90 gdy zobaczyłem dolarową trylogię S. Leone. Muszę powiedzieć, że zostałem jego wyznawcą :) Potem była seria Dirty Harry. Ten małomówny twardziel okazał się również świetnym reżyserem. Zagrał i wyreżyserował wiele wspaniałych filmów. Ku zaskoczeniu sporej rzeszy sceptyków potrafił być również sentymentalny (Bridges Of Medison County, Perfect World...)
Gran Torino to film lepszy od wyreżyserowanego w tym samym roku Changeling. Mamy tu wszystko co charakteryzuje kino Eastwooda. Cynicznego, samotnego twardziela (Kowalski) świetne dialogi (sceny u fryzjera, prywatka u sąsiadów)i wredną rodzinkę. Mamy też trafne obserwacje społeczne - genialna scena spotkania na (amerykanskiej) drodze dwóch gangów - meksykańskiego i azjatyckiego.
Nie jest to film klasy Million Dollar Baby czy Unforgiven ale zobaczyć warto.