Warto obejrzeć z czystej ciekawości jak ciule z Tvnu spieprzą tłumaczenie. Na dobre dialogi jak na wydaniu lektorskim dvd nie ma co liczyć, ale można się pośmiać z tvnu.
to że spieprzą to pewne - byłem na tym w kinie (z napisami ofc) i po prostu dialogi były znakomite, i niektóre sceny postanowiłem sobie przypomnieć szukają w youtube, oczywiście znalazłem - z lektorem - po prostu żenujące tłumaczenie
naszczescie teraz da sie wlaczyc orginalny dzwiek i napisy na tvn w filmach, jedynie co to reklamy 20 minutowe
Reklamy 20minutowe bo to telewizja prywatna macie tvp za ktora powinnismy placic i reklam nie ma(w filmie) a TVN zeby puszczac takie swietne filmy musi cos zarobic a zarabia przez reklamy to nie kino a te 20min zawsze starczy zeby sie przejsc po browarka ;]
Jak to zrobić? Mam kablówkę, ale tvn jest akurat wśród kanałów analogowych jak i cyfrowych. Napisy można włączyć przez wpisanie chyba 777 na telegazecie, ale jak zmienić dźwięk?
Musisz mieć cyfrową telewizję aby mieć możliwość włączenia oryginalnego dźwięku i napisów. Jeśli masz kablówkę to musisz mieć jakiś cyfrowy pakiet, o ile operator ma coś takiego w swojej ofercie. Teletekst 777 to jedna sprawa, napisy w telewizji cyfrowej to druga sprawa. Sam teletekst 777 to to samo tłumaczenie jakie ma lektor.
dzięki stary, czytając ten post dopiero poszukałem co i jak bo nie wiedziałem o tym.
Mam 21 kanałow cyfrowych i teraz własnie oglądam w taki sposób wybuchową pare na tvp1 hd. po prostu zajebiście, i przy okazji moge sie troche angielskiego przyuczyć nie słuchając tego zgreda. Oby to na gran torino też zadziałało. :)
Normalnie jest z lektorem bez napisów. Chcę włączyć napisy i wyłączyć lektora. Nie mam dekodera żadnego, z kabla mam 27 cyfrowych kanałów, telewizor Sony Bravia. Czytałem, że właśnie jakiś dekoder trzeba mieć i przyciskiem "i" się tam steruje, ale nie wiem. Zawsze myślałem, że te napisy są dla niesłyszących, a nie że sobie można lektora wyłączyć. Zobaczę jak będzie leciał film czy da radę.
Już wiem jak. Na pilocie przycisk audio aby wyłączyć/włączyć lektora, a napisy włącza się przez 777 w telegazecie.
Ja pierdzielę, ale TVN schrzanił ten film. Cholera, debil i dupa to najcięższe epitety. Wersja z lektorem na DVD o niebo lepsza, czyta ją Maciej Gudowski.
dlaczego takie fajne filmy zawsze puszczają 22-23? Czy nie mogli by go dac o 20?