PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476580}
8,2 444 tys. ocen
8,2 10 1 443703
7,6 80 krytyków
Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

Użytkownik @Geohound pięknie ujął ten film "małe arcydzieło i genialne kino" i zgadzam się z tym w 100%.Clint Eastwood jako aktor i reżyser ukazał w tym filmie w pełni swój kunszt.Ten film zwyczajnie nie nudzi choć akcji zbytnio nie ma to jednak jest zabawnie,dramatycznie i ciekawie jest ukazana mała przestrzeń w której widzimy jak wygląda świat jak zachowują się młodzi i starsi ludzie wobec siebie,jak dużo zła może czynić tylko trzech,sześciu chłoptasiów dla których inny człowiek jest zwyczajnie nikim itd.To na prawdę rewelacyjny film,świetnie zrobiony,zagrany z przesłaniem i głębią życia człowieka i to na dodatek z jakże oryginalnym i pięknym zakończeniem .Jak dla mnie 9.5/10 gorąco polecam i pozdrawiam i od razu przepraszam @Geohound-a na wypadek jeśli byłby jakiś problem że cytowałem bez zapytania.

ocenił(a) film na 8
DemiaN

Przyznam, że osobiście zaskoczył mnie ten film. Spodziewałem się totalnie czegoś innego, a tu naprawdę bardzo miła niespodzianka. Przede wszystkim sama fabuła jest lekka i przystępna, a zarazem porusza bardzo wiele istotnych kwestii związanych z problemami ówczesnej ameryki jak i pewnie całego świata. Ponadto scenariusz daje pełne pole do popisu dla gry aktorskiej Eastwood'a który jest naprawdę rewelacyjny. Nie ma chyba sensu opisywać jego kunsztu bo każdy raczej go już zna, lecz według mnie w "Gran Torino" przeszedł samego siebie. Podobała mi się również gra aktorska młodziutkiej Ahney Her, która obok dużej gwiazdy Clinta, była troszkę mniejszą ale mocno święcącą gwiazdką. Tak naprawdę największym atutem tego filmu są dialogi, które są inteligentne, niebanalne, bardzo zabawne i dość dosadne. Trzeba przyznać, że humor w tym filmie był na bardzo wysokim poziomie i świetnie komponował się z całym otoczeniem. Na plus niebanalne zakończenie choć troszkę przewidywalne, ale tak naprawdę jedyne właściwe jakie mogłoby być. Przyjemna ścieżka dźwiękowa fajnie skleja cały film. Jak dla mnie "Gran Torino" jest totalnym zaskoczeniem i mimo powoli biegnącej fabuły film jest bardzo dobry dlatego ode mnie ocena 8/10 :)